Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından geleneksel hale getirilen ve Üniversite Öğrenci Kulüplerine Destek Programının da (ÜNİDES) destek verdiği Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun sekizincisi yoğun katılımla başladı. 15 Mayıs 2024 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen ve bu yılki teması “Bağımsız Nesil Güçlü Gelecek” olan sempozyuma; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Çakmakçı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
8. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun açılış konuşmalarını ilk olarak Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğundan Ahmet Salih Ceylan, Tıp Bilimleri Araştırma Öğrenci Topluluğu Başkanı Sertaç Yıldız, Atasagun Tıp Öğrenci Topluluğu Başkanı Ahmet Batuhan Karapür ve Bozkırın Tabipleri Öğrenci Topluluğu Başkanı Efe Mert Koyuncu gerçekleştirerek sempozyum hakkında bilgi verdiler. İnsan hayatına adanmış bu mesleğin gelecekteki temsilcileri olarak Tıbbiyelilerin, sadece bilgiyle değil, aynı zamanda vicdanla da yol aldıklarını söyleyen konuşmacılar, bu yılki sempozyum temasının ise çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan bağımlılığı konu aldıklarını ve “Bağımsız Nesil Güçlü Gelecek” başlığı altında buluştuklarını ifade ettiler. Bu sempozyumda tıbbın bilimsel yönünün sosyal duyarlılıkla harmanlanarak farklı alanlardan uzman hocalarla bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacaklarını anlatan konuşmacılar, 8. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumuna katkı sunan herkese teşekkür ettiler.
Prof. Dr. Ali Güneş: “Bağımlılık Yalnızca Bireyi Değil, Aileyi, Çevreyi ve Tüm Toplumu Derinden Etkileyen Bir Sağlık Sorunudur”
Daha sonra Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş söz alarak bir konuşma yaptı. Güneş konuşmasında, sempozyum hakkında detaylı bilgiler vererek sempozyumda bu yıl 22 sosyal sorumluluk ile 28 bilimsel araştırma projesi sunulacağını kaydetti. Tıp fakültesinin akredite olma sürecine de değinen Prof. Dr. Ali Güneş, “Ulusal ve uluslararası tıp eğitimi standartlarını sağlayarak akredite olmuş bir tıp fakültesi olarak tek amacımız tıp alanında bilgili ve tecrübeli bir doktor yetiştirmek değil, toplumun değerlerini önemseyen, onların sorunlarına vakıf olan, farkındalık projeleri yapan ve çözümler üreten Ahi hekimler yetiştirmektir.” dedi. Sempozyumun bu yılki temasının bağımlılık olduğunu söyleyen Güneş, bağımlılığın yalnızca bireyi değil, aileyi, çevreyi ve tüm toplumu derinden etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde madde bağımlılığından teknoloji bağımlılığına kadar pek çok farklı bağımlılık türüyle karşı karşıyayız. Bu nedenle, bu konuda farkındalık yaratmak, bilinçli adımlar atmak ve çözüm önerileri geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.” Konuşmasının devamında bağımlılıkla mücadelenin bir bağımsızlık savaşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Güneş, Yeşilay’ın kuruluş tarihi ve hikayesi hakkında da bilgiler verdi. Bağımsızlık seferberliğine insanın önce kendinden başlaması gerektiğine de vurgu yapan Güneş, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak sempozyuma katkı sunan herkese teşekkür etti.
Yasin Çakmakçı: “Gençlerimizin Bu Tür Programlara Aktif Katılımları, Geleceğe Duyduğumuz Güveni Artırıyor”
Prof. Dr. Ali Güneş’in ardından Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Çakmakçı bir konuşma yaptı. Çakmakçı konuşmasında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri ÜNİDES projesi hakkında bilgiler vererek Kırşehir’de toplam 34 projenin kabul gördüğünü söyledi. Amaçlarının ilimizde bulunan gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetleri yürütmek ve desteklemek olduğunu anlatan Yasin Çakmakçı, “Gençlerimizin bu tür programlara aktif katılımları, geleceğe duyduğumuz güveni artırıyor.” dedi. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Çakmakçı, sempozyumun başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Rektör Karahocagil: “Her Zaman Daha İyisini Yapmak için Çalışacağız”
Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak üniversitemiz öğrenci kulüplerinin gerçekleştirdikleri etkinliklerden dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Öğrencilerin bu tür programlarda aktif rol almasını her zaman istediklerini anlatan Rektör Karahocagil, onların beceri kazanmasında bu tür faaliyetlerin çok önemli olduğunu vurguladı. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun üniversitemizin ve tıp fakültesinin eğitim-öğretim programı içerisinde çok ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Kalite çalışmalarımızın bir destekleyicisi ve müfredatımızın tamamlayıcısı olarak akredite olan bir tıp fakültemiz var.” dedi. Akreditasyonun aslında, temelinde evrensel tıp ilkeleri ile uyuşan bir program olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, akreditasyonun da sonuç değil süreç olduğunu sözlerine ekledi. Her zaman daha iyisini yapmak için çalışmak gerektiğini söyleyen Rektör Karahocagil, Ahilik Teşkilatında da yapabileceğinin en iyisini yapmak hedefi ve arzusu olduğunu dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti: “ O halde sizler de, bizler de yapabileceğimizin en iyisini yapmak, eğitim programımızı daha ileriye götürmek ve daha iyi Ahi Hekimler yetiştirmek için çalışacağız. Çünkü bu hepimizin görevidir.”
Konuşmasının devamında akreditasyon çerçevesinde yönetişim anlayışını benimsediklerini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu kapsamda öğrencileri ile paydaş olduklarını ve paydaş ilişkilerine de çok önem verdiklerini anlattı. Öğrencilerin aktif olarak rol aldığı programların öznesinin her zaman yine öğrenciler olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, tıp fakültesi öğrencilerinin sekiz yıldır Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunu gerçekleştirdiklerini ve bu alanda önemli bir beceri kazandıklarını vurguladı. “Sizler bu çalışmalarla Ar-Ge, bilimsel çalışmalar hazırlama ve sempozyum düzenleme becerileri elde ediyorsunuz.” diyerek öğrencilere seslenen Rektör Karahocagil, onların bu beceriler sayesinde daha da iyisini yapabileceklerini sözlerine ekledi. Ayrıca temalı sempozyum düzenlemenin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Bu bir Ahilik becerisidir ve bu iş; söze bakan değil eyleme geçen bir iştir.” dedi. Ahilik becerilerinin sonuç değil süreç işi olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, üniversitemizin sosyal transkript uygulamasına da değinerek bu tür faaliyetlerin öğrencilerin sosyal transkriptine yansıyacağını dile getirdi. 8. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun düzenlenmesinde emeği olan ve sempozyuma katkı sağlayan herkese teşekkür eden Rektör Karahocagil, sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti.
Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir İl Gençlik ve Spor Müdürü Yasin Çakmakçı’ya hediye verdi.
Daha sonra Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Güllüoğlu bir konferans gerçekleştirdi. Konferansta öğrencilerle bilgi yarışması yaparak bağımlılık hakkında farkındalık oluşturdu. Bağımlılığı sorular üzerinden anlatan Dr. Güllüoğlu, bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu ve tedavi edilebildiğini kaydetti.
Konferansın ardından tıp fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Müzik Grubu EPİDEMİ sahne alarak müzik dinletisi sundu. Daha sonra tıp fakültesi öğrencileri iki gün sürecek olan oturumlarda sosyal sorumluluk ile bilimsel araştırmalar projelerini katılımcılarla paylaştılar.
Program sonrasında Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret ederek, üniversitemiz ile Yeşilay iş birlikleri hakkında karşılıklı istişarelerde bulundular.








