Üniversitemiz Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ve Konuksever Ahiler Öğrenci Topluğu tarafından 27 Şubat 2025 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yaman tarafından “Türkçenin Derinliği ve İnceliği” hakkında konferans verildi. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta söz alan Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, Türkçenin derinliği ve İnceliği hakkında vereceği bu konferansın Ahi Evran Veli’nin, Aşık Paşa’nın ve Neşet Ertaş’ın memleketinde verilmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek sözlerine başladı. Türklerin tarih sahnesine çıktıktan sonra “tarihi yazmak yerine tarihi yapmakla uğraştıklarını” belirtti. Bu konferansta Türkçenin üç yönünden bahsetmek isteğini söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul Yaman bunların farkındalık, bilgilendirme ve bilinçlendirme olduğunu söyledi. Ayrıca “Nehrin kenarında yaşayanlar suyu en az içenlermiş” sözünden yola çıkan Yaman, Anadolu coğrafyasında Türk dilinin zenginliğinin farkına varılmadığını vurguladı.

Dilin İnsan Toplum ve Devlet Hayatındaki Yeri

Dilin tanımı yapılırken “Dil, insan arasında anlaşmayı sağlayan bir araçtır.” şeklinde ifade edildiğini söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, bu tanımın dilin hayatımızdaki yeri için çok basit kaldığını söyledi. Dilin anne karnından başlayarak kişilik ve kimlik kazanma süreci olduğunu belirterek, eğer insanların konuşma kabiliyeti olmasa bugünkü teknolojik ilerlemelerin olamayacağı ifade etti. İnsanların ne kadar çok kelime bilirse o kadar rahat konuşma yapabileceğini, dilin bize bir başka katkısının da hızlı ve etkin düşünebilme kabiliyeti kazandırma olduğunu sözlerine ekledi.

Ne Kadar İyi Düşünebilirseniz O kadar Hızlı Konuşursunuz

Dil edinimi yüksek insanların, düşünce güçlerinin de yüksek olduğunu belirten Yaman “Sağlam bir karakter, iyi bir kişilik ve kimlik kazanılmasında dilin etkisinin çok büyük olduğunu vurguladı. Dili sadece bir anlaşma aracı olarak görmenin doğru olmadığı dilin bir idrak etme, öğrenme, öğretme, hatırlama, kendini ifade etme, mukayese etme, dış dünyayı algılama aracı olduğu belirtti. Ayrıca dilin toplumsal hayata olan en önemli katkısının ortak bir dil kullanarak millet olma duygusu ve ulus bilinci kazanmayı sağlaması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, “Bizi millet yapan değerlerden en önemlisi konuştuğumuz Türkçedir.” diyerek sözlerine devam etti. Dilin milletler için ortak bir duygu ve düşünce aracı olduğunu, bunun da toplumun bir arada huzur içerisinde yaşamasına katkı sağladığını belirterek dilimizin zenginliğinin ve inceliğinin farkında olmasını söyledi. Konferans Prof. Dr. Ertuğrul Yaman’a teşekkür belgesi takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Haber: Rıza Yıkıcı
Fotoğraf: Özgür Türkyılmaz
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği