Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir Valiliği tarafından organize edilen Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri konulu konferansa katıldı. 22 Ekim 2024 tarihinde Kırşehir Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen konferansa Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, ilimiz yöneticileri, müdürler ve kamu personeli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına Yazar Aleksandr Solzhenistsyn’ın “Hayatımı hiçbir kanunun olmadığı bir toplumda geçirdim. Bu çok felaket bir şeydi. Ama etik davranışlar için sadece kamu malının olduğu bir toplum da en az bunun kadar kötüdür.” sözüyle başladı. Belli ahlaki değerler ve etik sorumluluklar konusunda uzlaşmaya varamamış toplumlarda hiçbir kanunun yozlaşmayı ve kaosu önlemeyeceğini işaret eden Rektör Karahocagil, yazılı olmayan etik kurallar ve ahlaki tahammüllerin bir toplumu yazılı kanundan çok daha fazla etkileyeceğini ve ayakta tutacağını dile getirdi. Etik kuralların hayatımızdaki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kamu hizmeti görevinin kendilerine belli bir süreliğine emaneten verildiğini ve bu görevi yerine getirirken etik ilkelere ve toplumsal ahlaki tahammüllere bağlı kalınarak yapılması gerektiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Kamu yönetimindeki etik ilkeler karar alınırken ve kamu hizmetleri yürütülürken, uyulması gereken tarafsızlık, dürüstlük, adalet, şeffaflık, hesap verilebilirlik, kamu yararını gözetme gibi bir takım değerler bütününe işaret eder. Devlet, güvenlik, adalet, eğitim ve sağlık gibi belediye işleri sorumluluk alanına giren faaliyetleri kamu görevlileri marifetiyle gerçekleştirir. Kamu görevlileri ise kamusal faaliyetleri başta anayasa olmak üzere mevzuata uygun olarak yapmakla mükelleftir. Tüm bu mevzuatın dayandığı ana ilke ise kamu yararının gerçekleştirilmesidir.”

1980’li yıllardan itibaren ülkemizde kamu görevlileri etiği ile ilgili hususlara dikkat çekilmiş olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, ülkemizde 5176 sayılı kanunla 2004 yılında Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulduğunu anlattı. “Aslında etik kavramı, ahlakın temellerini inceleyen felsefesinin bir dalı olarak doğru ve yanlış davranışın teorisi iken ahlak bu teorinin pratiğidir.” diyen Rektör Karahocagil, ahlakın etiğin topluma yansıtılmış hali olduğunu ve medeniyetimize göre bütün bir kâinatın yaratılış felsefesinin temelini ahlakın teşkil ettiğini vurguladı. Medeniyetimizin insanı eşref-i mahlûkat kabul ederek merkeze alan bir ilim, irfan ve hikmet medeniyeti olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Medeniyetimizin Anadolu’ya kök salmasında çok büyük etkisi olan Ahi Evran-ı Veli emek, ahlak, hak, adalet gibi değerleri hamd, şükür ve kanaat zeminine iterek oluşturduğu bu cevheri Anadolu’nun dört bir yanına sevgi, saygı ve tevazu ile ilmek ilmek işlemiş, sadece ekonomik hayata değil sosyal ve siyasal hayata da çok derinden tesir eden Ahilik sistemini kurmuştur. Kardeş, yiğit, delikanlı ve cömert anlamları olan Ahiliğin temel misyonu iyi insanlar yetiştirerek mükemmel bir topluma ulaşmak, insana ve topluma hizmet ermektir. Çalışmak ve üretmek, yapabileceğinin en iyisini, en kalitelisini yapmak, tüm yaratılanları emanet bilip muhterem kabul etmek, istişare ile iş yapmak, alın teri ile kazanmak, aldanmamak-aldatmamak, hayırda yarışmak, kardeşini-toplumu kendi nefsine tercih etmek, ilim, irfan ve hikmet ehli ahilerin şiarları olmuştur. Ahilik köken aldığı fütüvvet ruhundan gelen ilim, sanat ve ahlak anlayışı üzerine kurulmuş bir değerler eğitim modelidir. Ahilik; bilginin hikmetle, üretimin kaliteyle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilik teşkilatı öncelikle bir sivil toplum kuruluşu olarak öncelikle üyelerinin, daha sonra toplumdaki tüm vatandaşların huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için ahlaki düzenlemelere dayalı ekip ve kural ve kaideleri kabul etmiş ve benimsemiştir. Bu teşkilat hak ve adalet anlayışı içerisinde toplumda esnaf, tüccar, zengin, fakir, kamu, siyasal iktidar ve vatandaş arasında güven tesis eden bir köprü vazifesi görmüştür. Sonuç olarak özellikle kendi döneminin etik beyannameleri olarak görebileceğiniz fütüvvet namelerden ilham alan Ahiler, bir sivil toplum örgütü olmasına rağmen iyi insanlar yetiştirerek toplumsal hayatı derinden etkilemiş, toplumda güven tesis etmiş, bu güven ortamını Selçuklular ayakta tutmuş ve Osmanlı’yı kuran bir sır olarak rol oynamış.” Günümüz dünyasında etik değerlerin yeniden ihyası ve inşasının kadim Ahilik değerleri üzerine olması gerektiğini, bunun tüm insanlık için daha iyi, daha güzel ve daha faydalı olacağına inandığını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Ahi Evran-ı Veli’nin adını taşıyan bir üniversite olarak üzerlerine düşen her göreve hazır olduklarını vurguladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör de söz alarak Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri hakkında kısa birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın sunumunu gerçekleştirdi.

 

Haber: Fatma Kaya
Fotoğraf: Özgür Türkyılmaz
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği