Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından bu yıl başlayan hekim adayları için “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenledi. Geleneksel olarak her eğitim yılının başında gerçekleştirilen törende hekim adayları, beyaz önlüklerini ilk defa giymenin heyecanını yaşadılar. 17 Ekim 2024 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda yapılan törene Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Süleyman Ersoy, Hayırsever Osman Yalçınkaya, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileleri katıldı.



Törende ilk konuşmayı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesini birincilikle kazanan Elif Zeynep Demir, dönem arkadaşları adına yaptı. Demir, uzun ve zorlu bir sürecin ardından bir doktor adayı olduğu için gurur duyduğunu belirtti. Doktorluğun sadece bir meslek olmadığını insan hayatı kurtarmanın ne kadar kutsal olduğunu söyleyen Elif Zeynep Demir, yaptığı işin hakkını veren Ahi Hekimi olacağına inandığını ifade ederek kendisinden sevgilerini ve desteklerini esirgemeyen ailesine teşekkür etti.

Daha sonra Tıp Fakültemizin Mezunlarından Acil AD Asistanı Dr. Sümeyye Karadoğan söz alarak hekim olduktan sonra insanlığa umut olmanın ne kadar gurur verici olduğunu söyledi. Eğitim öğretim hayatının okulun bitmesi ile sona ermediğini ve sürekli devam ettiğini vurgulayan Karadoğan, beyaz önlük giyecek olan hekim adaylarına başarılar diledi.

Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ali Güneş konuşmasına, bir yıldan beri dünyanın gözleri önünde hiçbir kutsal değeri tanımayan, kadın, çocuk, hasta, sağlık çalışanı, akademisyen ayrımı yapmadan bir katliam gerçekleştiren İsrail Terör Devleti ve yandaşlarını lanetleyerek başladı. Konuşmasının devamında Üniversitemiz Tıp Fakültesini kazanan öğrencileri tebrik eden Güneş, Tıp Fakültesinin modern bir eğitim öğretim ortamı için tüm şartlara haiz olduğunu belirterek aynı zamanda üniversitemizin kalite çalışmalarına değindi. “Altı yıllık yoğun bir eğitimin sonucunda mezun olduğunuzda yeryüzündeki en değerli şeyin ‘insan hayatının’ ellerinize teslim edileceğini eğitim süresi boyunca bir an olsun unutmayınız.” diyen Dekan Prof. Dr. Ali Güneş, hekim adaylarına kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeye ve geliştirmeye gayret göstermelerini tavsiye ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Bilmenizi isterim ki tıp eğitimi bütün dünyada en zor eğitim süreçlerinden birisidir. ‘Zahmet olmadan rahmet olmaz. Gayret etmeden nîmet ele geçmez.’ Bu anlayışıyla mevcut başarılarınızın devamı için bugüne kadar çalıştıklarınızdan çok daha fazla çalışmanız gerekecektir. Hekimlik mesleğinin öznesi insandır. Dünyanın ve yaradılışın temel gayesi de insandır. Sizler de dinimizin dediği gibi eşrefi mahlukat olan insan canı ile uğraşacaksınız. Kutsal kitabımız Kuranı Kerim de ‘Kim bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur’ denilmektedir. Bu nedenle sizlere teslim edilen canlar konusunda yapacağınız uygulamalarda hata yapmamak için çok çalışmanız ve hiçbir zaman bıkkınlık göstermemeniz gerekir. Bizim kültürümüzün en temel değeri; ‘İnsanların en hayırlıları topluma en çok hizmet eden ve en faydalı olanlarıdır.’ ilkesidir.”

Hastalara empatiyle yaklaşmaları ve onlara şefkat ve merhamet göstermeleri bir hekimin olmazsa olmaz görevi olduğunu dile getiren Dekan Prof. Dr. Ali Güneş, bu toprakların gönül insanları olan Yunus’un, Aşık Paşa’nın, Ahmedi Gülşehri’nin, Süleyman Türkmeni’nin, Hacı Bektaşı Veli’nin ve Ahi Evran-ı Veli’nin yaşadığı topraklar olduklarını dile getirdi. Adını üniversitemize ve fakültemize veren Gönül İnsanı Ahi Evran-ı Veli’nin temellerini attığı Ahilik kültüründe ölçünün, hak ve adalet olduğunu söyleyen Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir kimse hak ettiğinden ne fazlasını ne de eksiğini alır. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak, fedakarlık yapmak, Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak, Hakka, hukuka, hakkaniyete riayet etmek, sabır ehli olmak, öfkesine hakim olmak, diğergam olmak yani ötekini nefsine tercih etmek Ahilikte bir ‘ahlak’ kuralı hâlini almıştır. Bu değerler ne kadar unutulsa da bizim medeniyetimizin değerleridir. Bu değerleri yeniden yeşertecek olan da yine bizim medeniyetimiz olacaktır. Bugün beyaz önlüklerinizi giyerek yeni bir hayata başlayacaksınız. Beyaz önlük hekimlik mesleği için Dürüstlüğün, Ahlaklı olmanın, Sırdaş olmanın, Saflığın, Alçak Gönüllü olmanın, Sorumluluğun, Çalışkan olmanın, Empati yapmanın, din, dil, ırk ayrımı yapmadan tüm insanlara hizmet aşkının bir sembolüdür. Bu önlük giyildiği süre zarfında nesne olarak belki kirlenebilir. Ama önlüklerin temsil ettiği vicdani, ahlaki ve insani değerlerin bırakın kirlenmesine, lekelenmesine bile müsaade etmemelisiniz.” Daha sonra hocalara seslenen Prof. Dr. Ali Güneş, adını üniversitemize ve tıp fakültemize veren Ahi Evran-ı Veli’nin “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” sözüyle meşhur olduğunu, söz sahibinin adını taşıyan bir fakülte olarak da bu sözün şiarları olması gerektiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Bizi geçecek milli ve manevi değerlerine bağlı, insanını ve ülkesini seven, hangi şart altında olursa olsun ülkesine hizmet etmekten imtina etmeyen iyi hekimler yetiştirmek en önemli hedefimiz olmalıdır. Bırakacağımız en değerli miras iyi yetiştirilmiş ahi hekimler olmalıdır.”

Konuşmalarının ardından Tıp Fakültesi öğrencilerine beyaz önlükleri giydirildi. Tören hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

 



                                                                                                                     Haber: Rıza Yıkıcı
                      Fotoğraf: Özgür Türkyılmaz
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği