Ahiler Kalkınma Ajansı ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi arasında Siber Vatan Programı Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü imzalandı. 14 Ekim 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol arasında imzalanan protokol kapsamında, üniversitemizde eğitim öğretim gören öğrencilere Siber Vatan Programı kapsamında siber güvenlik eğitimi verilecek.

Gençlerimizin dijital teknolojiler konusunda farkındalığının artırılması amacıyla kalkınma ajansları tarafından siber güvenlik, yazılım ve yapay zekâ gibi alanlarda teknoloji odaklı girişimciliğin geliştirilmesi için çeşitli modüllerden oluşan program ve projeler kurgulanmakta. Bu program ve projelerden biri de siber güvenlik konusunda nitelikli siber güvenlik uzmanı yetiştirilmesi amacıyla geliştirilen eğitim müfredatı ve programı oluşturma, kapasite geliştirme, farkındalık ve motivasyon oluşturma faaliyetlerinin marka adı olan Siber Vatan Programıdır. Siber Vatan Programının ülke geneline Kalkınma Ajansları vasıtasıyla yaygınlaştırılması ve siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilerek genç istihdamının artırılması amacıyla Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programını geliştirdiler. Siber Güvenlik Programında, Yazılım, Yapay Zekâ, Blok Zincir ve Mobil Uygulama ve Oyun Geliştirme gibi alanlarda tekno girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla çeşitli modüllerden oluşan program ve projeler kurgulanıyor.  Üniversitemiz ile Ahiler Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol kapsamında uygulanacak olan Türkiye Siber Vatan Programının, 2025 dönemi çalışmaları başlatıldı. Program ile ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerin farkındalıklarını artırmak, potansiyel yetenekleri tespit etmek, onlara eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetleri uygulayarak dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında kariyer planlamalarını teşvik etmek ve desteklemek hedefleniyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil,  dünyada bilgi ve iletişim sistemlerinin kullanımının hızla yaygınlaştığını ve hayatımızın hemen her alanında bu sistemlerin önemli bir rol oynamaya başladığını belirterek hızlı dijital dönüşümün bazı riskleri de beraberinde getirdiğini kaydetti. Bu anlamda gençlerimizi dijital çağın gereklerine uygun yetiştirmenin ülkemizin dijital sınırlarını koruma gücümüzü arttıracağını anlatan Rektör Karahocagil, “Siber Vatan Programı, bizim ülke olarak bu hedefe ulaşmamızdaki en önemli unsurdur.” dedi. Siber Vatan Programının ülkemizin siber güvenlik alanında yetkin, donanımlı ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek nesiller yetiştirmeyi hedefleyen kapsamlı bir proje olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu anlamda kendilerine düşen görevi layığıyla yerine getireceklerini sözlerine ekledi.   



Haber: Fatma Kaya
Fotoğraf: Özgür Türkyılmaz
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği