Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in Düzenleme Kurul Başkanlığını yaptığı Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayı başladı. 11 Ekim 2024 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezinde gerçekleşen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Üniversite Rektörleri, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Cihannüma, Sağlık Sen, Öz Sağlık İş Sendikası, SEİS, TÜMDEF, MÜSİAD, SADEFE, İVEK, TÜSEP, Sağlık ve Medeniyet'in temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Yoğun katılımın olduğu çalıştay ilk olarak açılış konuşmaları ile başladı. Çalıştay Başkanı ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil konuşmasında ilk olarak Gazze’de yaşanan soykırıma değinerek İsrail’i kınadı. Konuşmasının devamında ülkemizin ve dünyanın en önemli sektörü haline gelen sağlık hizmetlerindeki değişime ve beklentiye duyulan ihtiyacı anlatan Rektör Karahocagil, sağlık teknolojisine sahip olmayan ülkelerin, kritik cihaz ve ekipmanlar, kritik aşı ve biyoteknolojik ürünler için bu kapasiteye sahip ülkelerin hatta kartellerin insafına teslim olan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Diğer dünya ülkelerinin Covid 19 pandemisiyle bunun farkına vardıklarını ve sağlık sektöründe önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Dijital sağlık teknolojileri alanında yatırımlar adeta patlama yaşadı. Teknoloji alanının dev şirketleri sağlık sektörüne büyük yatırımlar yaptılar, geliştirdikleri ve sundukları yenilikçi teknolojiler ile sağlık sektörünü kökten değiştirmeye başladılar. Burada bizlere düşen, tıpkı savunma sanayimiz örneğinde olduğu gibi gelişmelerin gerisinde kalan değil önünde giden ve oyun kuran bir ülke olabilmektir. İşte bu durumu gözden geçirmek ve gelecek adına değerlendirmelerde bulunmak üzere “Hayat, Dünya ve Sağlık Sektörü Değişiyor, Ya Biz?” teması ile ülkemiz sağlık sanayinin geleceğini bir çalıştayda konuşalım istedik.” Üniversiteler olarak Sağlık Sanayimizin Geleceği adına ümitvar olduklarını ve devletin gençlerin Ar-Ge çalışmalarına destek verdiğini kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Umuyorum ki bu çalıştay, sağlık sanayimizin geleceği için gerekli adımların atılmasına vesile olur.” dedi. Çalıştayın detayları hakkında da bilgiler veren Rektör Karahocagil, iki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde sağlık sektöründeki gelişmelerin değerlendirilerek, paydaşların gelecek vizyonu ve beklentilerinin tartışılacağını, ikinci gün ise sektörün sorunlarını ve çözüm yollarını tüm paydaşlarla birlikte masaya yatıracaklarını dile getirdi. Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek çalıştayın başarılı olması temennisinde bulundu.



Üniversitemize Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından sırasıyla Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve Kocaeli Valisi İlhami Aktaş selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Moderatörlüğünü Eski SGK Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç’un, panelistiğini ise Öz Sağlık – İŞ Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Sağlık – Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı Levent Mete Özgürbüz ve DMO Genel Müdürü Şinasi Candan’ın yaptığı açılış paneli gerçekleştirildi.

Açılış panelinin ardından iki gün süren çalıştayın ilk gününde “İlaç Sektöründe Yaşanan Gelişmeler, Sektörümüze Yansımaları ve Gelecek Vizyonumuz ve Tıbbi Cihaz Sektörümüzü Etkileyen Teknolojik Gelişmeler” konularında değerlendirmelerde bulunulurken, çalıştayın ikinci gününde ise “Gelecek Vizyonumuz ile Genel Oturum - Çalıştay Gruplarının Sonuç Raporu Sunumları” konuları görüşülecek. Çalıştayda 8 ayrı masada ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün geleceği konuşulurken çalıştay sonunda görüşülen konular hakkında rapor hazırlanacak.

Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayının Açılış Programını izlemek için lütfen tıklayınız.





Haber: Fatma Kaya
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği