Bölgenin kalkınması ve gelişmesi adına önemli projeler gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, CNN Türk ekranlarına konuk oldu. 9 Kasım 2022 tarihinde CNN Türk kanalında Haber Bültenine katılan Rektör Karakaya, canlı yayında Cem Seymen’in sorularını yanıtlayarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin pilot projelerini anlattı.

 

Rektör Karakaya: “Sağlık Alanındaki Projelerimizle Kırşehir’i Sağlık Turizminde Dünyanın Bir Numaralı Merkezi Haline Getirmek İstiyoruz”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2016 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında seçilen 5 pilot üniversiteden biri olduğunu anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin “Tarım ve Jeotermal” başlığı altında 6 projesi olduğunu söyledi. Kırşehir’in en önemli enerji kaynaklarından biri olan Jeotermalin, tarım ve sağlık alanındaki projelerde uygulandığını belirten Rektör Karakaya, ilimize sağlık alanında kazandırılan en önemli projelerden biri olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR)  Hastanesinin Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM) Projesi kapsamında hizmete girdiğini kaydetti. 150 Yataklı FTR Hastanesinde yatan, ayakta ve seansla tedavi edilen çok sayıda hastaya hizmet edildiğini dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, Jeokarem Projesinin yanı sıra Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Projesi ile Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesini de hayata geçirdiklerini vurgulayarak “Sağlık alanındaki projelerimizle ilerleyen zamanlarda Kırşehir’i, sağlık turizminde dünyanın bir numaralı merkezi haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Rektör Karakaya: “Elde Ettiğimiz Aromatik Bitkilerin Eczanelerde İlaca Dönüşmesini İstiyoruz”

GETAT Projesi ile hastalara alanında uzman hekim ve akademisyenler tarafından ozon, akupunktur, hacamat, sülük ve hidroterapi ile fitoterapi yöntemlerinin uygulandığını anlatan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Hastalarımıza uygulanacak tedavi yöntemleri konusunda öncelikle bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Fitoterapi yönteminde kullanılacak endemik bitkiler konusunda bölgemiz oldukça zengin türlere sahip. Bu türlerin yetiştirilmesi ve üretilmesi konusunda üniversitemizde çalışmalar yapılmaktadır. Fitoterapi konusunda üniversitemizin hedeflerinden biri de bu endemik türleri eczaneye götürecek şekilde ilaca dönüştürülmesi.”

Rektör Karakaya: “Termal Seralarda Kümelenme Projemizde Birçok Yatırımcı Şirketi Bölgemize Çektik

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Termal Seralarda Kümelenme Projesine de değinerek, ilimizde seracılığın geliştirilmesi konusunda çalışmalarının sürdürüldüğünü ve yatırımcı şirketlere öncülük edildiğini sözlerine ekledi. Bölgemizde 2017’den bu yana yatırımcı şirketlerin kurdukları seralarda üretim yaparak verim aldıklarını söyleyen Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin de bir AR-GE Serası olduğunu ve bilimsel çalışmaların bu sera aracılığıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Rektör Karakaya: “Hangi Bölgede Hangi Ceviz Çeşidinden Verim Alınacağını Geliştirdiğimiz Otomasyon Sistemi ile Öğreneceğiz”

Üniversitelerin bilimsel çalışmalarıyla ilinin ve bölgesinin kalkınmasına imkân sunacak projeler üretmesinin önemini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bölgenin kalkınmasını sağlayacak en önemli projelerden biri olan Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesini anlattı. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi ile ceviz yetiştirilmesinde elverişli olan bölgenin daha da elverişli konuma getirilmesi konusunda Coğrafi Bilgi Sistemini kullanarak haritalama yöntemi ile dikim yapılacağını söyledi. “Haritalama yöntemi ile 12 bölgede iklim haritası çıkararak ‘hangi bölgede hangi cevizden verim alınır’ bunu öğrendik.” diyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemiz tarafından geliştirilen otomasyon sistemi ile Kırşehirli vatandaşların bölgelerinde hangi ceviz çeşidinden daha fazla verim alacaklarını kolaylıkla öğrenebileceklerini anlattı.

Rektör Karakaya: “Kaba Yem Üretim Projesi Kapsamında 12 Farklı Bölgede, 7 Bin 500 Dekar Alanda 60 Çiftimizle Ekim Yaptık”

Konuşmasında son olarak tarım alanında gerçekleştirdikleri Kaba Yem Üretim Projesine de değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bölgenin hayvancılık konusunda ne fazla gelişen bölgelerden biri olduğunu belirterek Kaba Yem Üretim Projesinin bu anlamda çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Çiftçilerin verim alacakları bitkiler üzerine ekim yapmalarının gerekli olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, “12 farklı bölgede, 7 bin 500 dekar alanda 60 çiftimizle ekim yaptık.” dedi.

Programın linki için tıklayınız.