Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite projeleri koordinatörleri ve proje ekibiyle bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi. 24 Şubat 2022 tarihinde Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, dekan yardımcıları, pilot üniversite proje koordinatörleri ve proje ekibi katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, pilot üniversite projelerinde gelinen son durum hakkında bilgilere vererek proje koordinatörlerinin projeler hakkında geldikleri aşamaları paylaşacaklarını anlattı. 2016 yılında girdikleri pilot üniversite projeleri yolculuğunun başarılı bir şekilde ilerlediğini belirten Kurt, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite projeleri sayesinde bölgesine ve çiftçilere önemli katkılar sağladığını söyledi. Pilot üniversite projelerinde çalışmaların aralıksız devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kurt, projelerdeki son durumu görüşmek için bir araya geldiklerini sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Pilot Üniversite Projeleri Türkiye’ye Umut Oluyor”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz alarak üniversitemiz akademik personelinin 6 yıldır pilot üniversite projelerinde özveriyle çalıştığını ve bu alanda Türkiye Yükseköğretimine önemli katkılar sunduklarını belirtti. Pilot üniversite projelerinin yürütülmesinin ve bölgede var olan değerleri ortaya çıkarmanın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Pilot üniversite projeleri Türkiye Yükseköğretimine yeni bir bakış açısı kazandırdı. Bu anlamda İleri Sera Teknolojisi adında yeni bir alan oluşturduk. Projelerde geldiğimiz nokta çok güzel, bu siz değerli hocalarımın yeterlilikleri sayesinde gerçekleşiyor. Uzmanlığınız olan projelerde yer almanız projelerin yürütülmesi ve projelerin hayata geçmesi açısından oldukça önemli bir durum. Buradaki çalışmalar aynı zamanda ülkemiz için umut oluyor.”

Rektör Karakaya: “Ülke Olarak Yeni Fikir ve Projelere İhtiyacımız Var”

Projelerin alanlarında uzman olan akademik personel sayesinde önemli aşamalar kat ettiğini de belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının ülkemiz ve vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde yapmalarının önemli olduğunu vurguladı. Bölgemizin ve ilimizin ihtiyacı olan çalışmalara bilimsel çalışmalar ve projelerle destek verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, akademisyenlere bilimsel çalışmalarında destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Pilot üniversite projelerinde gelinen noktanın da oldukça önemli olduğunu dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, ülkemizin yeni fikirlere ve projelere ihtiyacı olduğunu ve yükseköğretim kurumu olarak sürekli proje ve fikir üretmek gerektiğini kaydetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya “Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi” konusunda bir sunum yaptı. Sunumunda Kazankaya, projenin amaçlarına, proje kapsamında 2021 yılında yapılan ve 2022 yılında yapılması planlanan çalışmalara değinerek Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde Tarım Orman Bakanlığı, TAGEM, Kırşehir Tarım Orman İl Müdürlüğü, DSİ ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde olduklarını anlattı. Proje çalışmalarında yapılan tezlere ve yayınlara da değinen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, proje çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın sunumunun ardından Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Tamer Yavuz “Kaba Yem Üretim Projesi” konusunda bir sunum yaptı. Yavuz sunumunda, proje kapsamında 2020-2021 yıllarında yapılan çalışmalara değinerek bu yıllarda toplam 11 çiftçi ile bin 567 dekar alanda 153.6 ton kaba yem elde ettiklerini söyledi. 2021-2022 üretim sezonu hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Tamer Yavuz, bu dönemde 30 çiftçi ile toplamda 2 bin 748 dekar alanda kaba yem üretimi gerçekleştirecekleri bilgisini verdi. Kaba Yem Üretim Projesine başladıkları tarihten bu güne kadar üniversitemiz uygulama alanlarında 495 dekar alanda ve çiftçi uygulama alanlarında da 5 bin 267 dekar alanda ekim yaptıklarını kaydeden Yavuz, Kaba Yem Üretim Projesinde çok önemli mesafeler kat ettiklerini anlattı.

Doç. Dr. Tamer Yavuz’un sunumunun ardından Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak “Termal Seralarda Kümelenme Projesi” konusunda bir sunum yaparak projenin amaçlarını, yapılan çalışmaları ve ilerleyen dönemlerdeki proje planlarını anlattı. 2021 yılında başlayan ve 2022 yılında da devam eden projeleri olduğunu kaydeden Başak, 2022 yılında JİSTUAM bünyesinde yürütülecek projeleri, “Tuza Tolerant Su Kabağı (Lagenaria siceraria) Melezlerinin Karpuza Anaçlık Potansiyellerinin Belirlenmesi” TÜBİTAK, 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programını, “Allopoliploid Citrullus Anaçlarının Karpuz Meyvelerinin Fitokimyasal İçeriğine Etkisi” TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programını ve “Türkiye'de Yetişen ve Süs Bitkisi Potansiyeli Olan Bazı Sulak Alan Bitkilerinde Çoğaltma, Yetiştirme, Muhafaza ve Doğal Yetişme Ortamı Özellikleri Üzerine Araştırmalar” TÜBİTAK, 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programını da hayata geçireceklerini söyledi.

Doç. Dr. Hakan Başak’ın sunumunun ardından son olarak Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Zeynel Başıbüyük “Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi” hakkında bir sunum yaptı. Başıbüyük sunumunda projenin amaçlarına değinerek 2021 yılı öncesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.   

Toplantı pilot üniversite projeleri hakkında karşılıklı fikir alışverişi yapılmasının ardından sona erdi.