Ürünlerin dikiminden hasadına kadar geçen bütün süreci takip eden, değişimleri gözlemleyen Üniversitemiz, ileri seracılık yöntemleriyle Türkiye’nin ihracat hedeflerine katkı sunmayı amaçlıyor. Bu çerçevede özel sektöre üretim odaklı Ar-Ge desteği sunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, topraksız tarımda üreticilerin ‘gelir seviyesini artırıcı alternatif ürünleri’ belirlemeye yönelik projesiyle de ülke ekonomisine değer üretme misyonuna devam ediyor.


Rijk Zwaan TR şirketiyle Getirisi Yüksek 7 Farklı Kokteyl Domates Çeşidinin Topraksız Tarıma Uygunluğunun Araştırıldığı Bir Çalışma Yürütülüyor

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak Ar-Ge serada yürütülen, getirisi yüksek alternatif bir ürün olan farklı meyve özelliğindeki 7 farklı kokteyl domates çeşidinin topraksız tarıma uygunluğunun araştırıldığı bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Başak, yürüttükleri çalışmada Rijk Zwaan TR şirketiyle yapılan işbirliği ile topraksız tarım seralarına önerilebilecek uygun kokteyl tip domates çeşitlerinin belirlenmesinin yanı sıra, bu tip domatesler için en uygun dikim sıklığı ve budama yönteminin de belirlenmesinin amaçlandığını ifade etti. Çalışmadan elde edilen verilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hakan Başak, üreticinin özellikle kış üretim sürecini de içerisine alan dönemde, en yüksek verim ve kaliteyi hangi çeşitte, hangi dikim sıklığında ve budama yönteminde alabileceğini bilerek üretim planlaması yapması gerektiğine yönelik yol haritası çıkarttıklarının bilgisini verdi.


Rektör Karakaya: ”Özel Sektör-Üniversite İş Birliğiyle Ülkeye Katma Değer Üretme Derdindeyiz”

Çalışmalarına başlanan projeler sayesinde seracılığı daha da geliştirmeyi planladıklarını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise, Ar-Ge seradaki çalışma konularını çalışılacak konunun seracılık sektöründe hangi sorunun çözümüne katkı sağlayacağını konunun stratejik önemini ve çarpan etkisi oluşturma potansiyeline dikkat ederek belirlediklerini kaydetti. Rektör Karakaya, yürüttükleri gelir seviyesini artırıcı alternatif ürün projesi sayesinde farklı meyve rengi şeklindeki kokteyl domateslerin, salkım domateslere kıyasla birim fiyatlarının 2-3 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Sektördeki paydaşların görüşlerine önem verdiklerine dikkat çeken Karakaya, özel sektör-üniversite iş birliği sayesinde yöreye ve ülkeye katma değer üretme gayretinde olduklarını söyledi.