Şubat 2020’de Ar-Ge çalışmalarına başlanan “Termal Seralarda Kümelenme Projesi Ar-Ge serasında, seracılık alanında ürün verim ve kalitesini artırmaya yönelik projeler aralıksız devam ediyor.

Üniversitemiz, Sağlıklı ve Çevre Dostu Üretimin Sağlanabilmesi Adına Yararlı Mikroorganizmaların Kullanım İmkânlarının Araştırıldığı Projelere Öncelik Veriyor

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak, yoğun kimyasal gübre ve pestisit kullanımının söz konusu olduğu örtüaltı yetiştiriciliğinde, sağlıklı ve çevre dostu üretimin sağlanabilmesi adına yararlı mikroorganizmaların kullanım imkânlarının araştırıldığı projelere öncelik verdiklerini ifade etti. Başak, şu anda Ar-Ge serasında iki farklı projenin bu amaç doğrultusunda yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi: ‘’Bu projelerden birincisi, Kırşehir topraklarından elde edilmiş yerel bakteri kültür koleksiyonundan PGPR - bitki probiyotik bakterilerinin domates bitkisinin verim ve kalitesine etkisi”, ikinci proje ise “Pseudomonas fluorescence bakteri suşlarının farklı uygulama yöntemlerinin (kök, yaprak, kök + yaprak) domates bitki gelişimi ve verimine etkisi olarak sayabiliriz” dedi.

Kimyasal Gübre ve Pestisit Kullanımı Azalacağı İçin Ürünler Daha Sağlıklı Olacak

Projeleri yakından izleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya ise bu çalışmanın asıl amacını şu şekilde açıkladı: ‘’Bu çalışmanın asıl amacı yararlı bakteriler sayesinde; hem bitkinin kök ortamından su ve besin elementi alınımının artması sonucu bitki beslenmesinin iyileşmesi, hem de bitkileri hastalıklara karşı koruyarak pestisit kullanım ihtiyacını azaltmasının sağlanması olarak düşünebiliriz. Bu sayede kimyasal gübre ve pestisit kullanımı azalacağı için ürünler daha sağlıklı olacak. Aynı zamanda üretim maliyeti ve çevre kirliliği de azalacak. Yaptığımız bu çalışmalarla seralarda daha doğal daha sağlıklı ürün yetiştirilmesine ve maliyetlere katkı sunacağız’’