“Tarım ve Jeotermal” alanında pilot üniversite olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi yürüttüğü projelerle kamu kuruluşları ve özel sektör iş birlikteliklerini yoğun bir şekilde devam ettiriyor.  Yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Ar-Ge sera alanına ziyarette bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak eşlik etti.


Üniversitemiz Topraksız Tarımda İthal Ürün Kokopite Alternatif Olabilecek ve 10 Yıl Daha Uzun Ömürlü Olabilecek ’’Hafif Kil Agregası ve Perlit’’ Üzerinde Çalışıyor

Ar-Ge Serasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hakan Başak, Ar-Ge serada kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğine örnek, topraksız tarımda bitki yetiştirme ortamı olarak en yaygın kullanılan ithal ürün kokopite alternatif olabilecek yerli üretim yetiştirme ortamının geliştirilmesine yönelik bir Ar-Ge çalışması yürütüldüğünü ifade etti. Kokopit hakkında teknik bilgi aktaran Başak, kokopit birim fiyatı 2.5 dolar/slab seviyelerine ulaştığını ideal kullanımının bir yıl maksimum kullanım süresi ise iki yıl olduğunu söyledi. Ar-Ge çalışmasında kullanılan genleştirilmiş hafif kil agregası 1200˚C de ısıtılıp sıkıştırılarak elde edilen bir ürün olduğu için dezenfeksiyona dayanıklı olup minimum topraksız tarımda 10 yıl sorunsuz kullanılabildiğini anlatan Başak, perlitin ise ortalama 3-5 yıl dezenfekte edilerek kullanılabildiğini ve yine kokopite göre çok daha uzun kullanım ömrüne sahip olduğunu belirtti.

Rektör Karakaya: ’’İthal Ürün Kokopit 2.5 Dolar ve Ömrü En Fazla İki Yıl, Hafif Kil Agregası 1.5 Dolar ve Ömrü 10 Yıla Kadar Çıkabiliyor’’

Prof. Dr. Vatan Karakaya ise yaptığı değerlendirmede geldikleri noktanın bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu söyledi. Karakaya, iş birliği yapılan kamu kuruluşları ve özel sektör firmaları ile seracılık alanında dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli girdi ile teknoloji üretmeyi ve geliştirmeyi hedeflediklerini; bu sayede örtü altı yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi artırarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlama amacına ulaşacaklarını dile getirdi. Topraksız tarımda bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılan kokopitin birim fiyatının 2.5 dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan Karakaya, yerli imkânlarla elde edilebilen bu ürünlerin birim fiyatının ise 1.5 doların altında ve hafif kil agregasının 10 yıla kadar perlitin ise 5 yıla kadar daha uzun ömürlü olduğu bilgisini verdi.

Rektör Karakaya: ’’Seralarda İlk Hasadı Gelen Ürünlerin Denemeleri 2022 Yaz Aylarına Kadar Devam Edecek’’

Çalışmalarda ülkemizin önde gelen firmalarıyla üniversitemizin ortak Ar-Ge çalışmaları yürütmek üzere iş birliği protokolü imzaladığına dikkat çeken Rektör Karakaya, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER), genleştirilmiş hafif kil agregası üretimi gerçekleştiren Söğüt Toprak ve Madencilik A.Ş. ve perlit üreticisi Agropas (Agroperlite) firmasının bunlardan bazıları olduğunu kaydetti. Karakaya, Ar-Ge çalışmalarında farklı tanecik büyüklüğüne sahip genleştirilmiş hafif kil agregaları ile perlitin 30 farklı karışım oranı, kokopit ile kıyaslanarak domates bitkisinde verim ve kaliteye etkisi araştırıldığını belirtti. 2021 Ekim ayında başlanan Ar-Ge çalışmasında ilk salkımların hasadının yaklaştığını anımsatan Karakaya, denemelerin 2022 yaz sonuna kadar sürdürüleceğini anlattı. Karakaya, Ar-Ge çalışması süresince yetiştirme ortamlarından elde edilen verim, ürün kalitesi, bitkilerin gelişme durumu yapılan ölçüm ve analizler ile takip edilerek, deneme sonunda kokopite alternatif olabilecek en uygun karışım oranının belirleneceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.