Üniversitemiz Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı (AHİLAB) bünyesinde Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı kuruldu. AHİLAB bünyesinde kurulan Sulama Suyu Analiz Laboratuvarına 30 Kasım 2021 tarihinde denetim yapılarak Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarları Yetki Belgesi verildi. Denetime; Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Davut Kuru, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Şube Müdürü Ersin Öğülmüş, Ziraat Mühendisleri Hamit Kardelen ile Müfide Akgün, AHİLAB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı ve AHİLAB personeli katıldı.


Denetimden tam not alan Sulama Suyu Analiz Laboratuvarını 14 Ocak 2022 tarihinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ziyaret etti.

Çınarlı: “Mevcut Laboratuvarlarımız ile Çiftçilerimizin Şehir Dışına Gitmelerine Gerek Kalmadı”

Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı hakkında bilgiler veren AHİLAB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, paydaşlarla yapılan değerlendirmeler sonucunda bölgede sulama suyu analiz laboratuvarının eksikliğinin farkına vardıklarını belirterek gerçekleştirdikleri alt yapı projesi ile laboratuvarın kurulmasını sağladıklarını söyledi. Şehrin ve bölgenin tarımına destek olmak için çalıştıklarını belirten Çınarlı konuşmasına şöyle devam etti: “Laboratuvarımız şu an için Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Karbonat, Bikarbonat, Klorür, Sülfat, pH, elektriksel iletkenlik, Bor olmak üzere 11 parametrede yetkilendirilmiş bulunuyor. Faaliyetlerine devam eden Toprak Analiz Laboratuvarımızın yanı sıra Sulama Suyu Analiz Laboratuvarını da faaliyete geçirmiş olmaktan mutluyuz. Mevcut laboratuvarlarımız ile çiftçilerimizin şehir dışına gitmelerine gerek kalmadı.”

Çınarlı: “2021 Yılında 500 Civarında Analiz Gerçekleştirdik”

Tüm çiftçileri toprak ve su analizleri için laboratuvarına beklediklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, laboratuvardaki cihazların büyük çoğunluğunun aktif olarak hizmet verdiğini söyledi. Her yıl yapılan analiz sayılarında da belirgin artışların mevcut olduğunu kaydeden Çınarlı, konuşmasına şöyle devam etti: “2021 yılında 500 civarında analiz gerçekleştirdik. Bu sayıyı 2022 yılında daha da artırmayı planlıyoruz.” Kurulan bu laboratuvarlar ile bölgenin, şehrin ve üniversitemizin ihtiyacını karşılamaya devam edeceklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı, tüm bu zorlu süreçlerde kendilerine desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve ekibine teşekkür etti.

 

Rektör Karakaya: “Laboratuvarlar Sayesinde Bölgedeki Çiftçilerin İhtiyaçlarını Gidererek Onlara Destek Olmaya Devam Edeceğiz”

İlimizin tarım bölgesinde olduğunu, toprak ve su analiz laboratuvarlarının bu yüzden çok önemli olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemiz bünyesinde böyle bir laboratuvar kurulmasından memnun olduğunu dile getirdi. Üniversitelerin bölgelerinin kalkınmasında önemli projeler üreten eğitim kurumları olduğunu ve artık bölgelerine açıldıklarını kaydeden Rektör Karakaya, laboratuvarlar sayesinde bölgedeki çiftçilerin ihtiyaçlarını gidererek onlara destek olmaya devam edeceklerini vurguladı. Laboratuvarların, üniversitelerin olmazsa olmaz araştırma çalışmaları için de önemli bir alan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalışmalarından dolayı AHİLAB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Çınarlı ve ekibini tebrik etti.