Pilot üniversite projeleri ile bölgesinin kalkınmasına katkı sağlayan ve geliştirdiği projeler ile adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanda ürettiği projelerine yatırımcı desteği çekmeye devam ediyor. 4 Haziran 2021 tarihinde 26. Dönem Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve beraberinde gelen iş insanları Rektör Karakaya’yı ziyaret etti. Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette pilot üniversite projelerimizden Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM) Projesi ile Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi hakkında değerlendirmede bulunuldu.



Rektör Karakaya: ‘’Jeotermalin Sağlık Turizminde ve Serada Kullanılması Yatırımcıların Gözünden Kaçmıyor’’

Herhangi bir ekonomik karşılık beklemeksizin memlekete hizmet şuuruyla 2016 yılından beri projeler üzerinde çalıştıklarını Cumhurbaşkanlığından gerekli destekleri aldıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, o zaman proje safhasında olan yatırımların bugün hayat bulduğunu, kimlik kazandığını ve bir katma değere dönüştüğünü dile getirdi. Projelerin geldiği son aşamalar hakkında Kırşehir eski milletvekili Mikail Arslan ve yatırımcıları bilgilendiren Rektör Karakaya, bölgesel misyonlarının farkında olduklarını ve bunu en iyi şekilde verime ve yatırıma dönüştürmek için çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti. Örtü altı yetiştiriciliğinde kendilerine stratejik hedefler belirlediklerini kaydeden Karakaya, bunların sera içi kültürel uygulamalarla farklı ışıklandırma sistemleri, yapay zekâ entegrasyonu, zararlılarla mücadelede kimyasal yerine biyolojik yollarla mücadele olduğunu anlattı.

Karakurt bölgesindeki işletme ile bozkırın topraklarının jeotermal kaynakla hayat bulduğunu ve yılda yedi bin ton domates alındığını vurgulayan Karakaya, bölgede şuan bu şekilde iki potansiyel olduğunu söyledi. Bunların jeotermalin sağlık turizminde ve serada kullanılması olduğunu açıklayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu potansiyellerin yatırımcıların gözünden kaçmadığını ve bölgeye ekonomik anlamda büyük katkılar yapacağını sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya’nın ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Tuncay; JEOKAREM hakkında, Jeotermal Seralarda Kümelenme Projesi Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak; Ar-Ge Serası hakkında, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise; Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi hakkında 26. Dönem Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve beraberinde gelen iş insanlarını bilgilendirdi. Ziyaret heyetin proje alanlarını yerinde görmeleriyle sona erdi.