Fen-Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü tarafından ‘’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızın Önemi ve Tarihi’’ konulu bir konferans düzenlendi. 17 Mayıs 2021 tarihinde YouTube kanalımızdan canlı yayınlanan konferansın moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Arş. Gör.  Atakan Çiçek yaparken konuşmacı olarak yine aynı bölümden Doç. Dr. Bengül Bolat katıldı.

Bolat : ‘’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Bir Sonucun Değil Bir Başlangıcın Bayramıdır’’

Doç. Dr. Bengül Bolat konuşmasına 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının 1938 yılında resmi olarak kutlanmaya başladığını söyleyerek başladı. Genelde resmi bayramların milli mücadelenin bitmesini sembolize eden bayramlar olarak belirlendiğini hatırlatan Bolat, 19 Mayıs kutlamalarının ise bir başlangıç olduğunu kaydetti. Bolat, 19 Mayıs’ın Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmasının Anadolu’ya ilk adımı atmasının tarihi olduğunu söyledi. Kutlamaların tarihsel gelişimine de değinen Bolat, öğrencilerin, sporcuların ve askerlerin katılımıyla stadyumlarda yapılan gösterilerin içeriğine ve anlamına dair tespitlerde bulundu.

1938’de yayımlanan 19 Mayıs kutlamaları genelgesinde; 19 Mayıs’tan Türk Milletinin yeniden harekete geçmesi, fizik ve moral kalkınmasının ilk hamlesidir diye bahsedildiğini belirten Bolat, burada hem ülkenin kuruluşunu hem de nüfus dinamizminin vurgulaması açısından bayramın önemine atıf yapıldığına dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.