Tıp Fakültemiz Tarafından Gelenekselleştirilen 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresi Gerçekleşti

Geçtiğimiz yıl ilk öğrencileri ile eğitim hayatına başlayan Üniversitemiz Tıp Fakültesi, geleneksel hale getirdiği 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresini gerçekleştirdi. 14 Mayıs 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Geleceğin hekimleri tarafından düzenlenen 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresi ilk olarak müzik dinletisi ile başladı. Tıp Fakültemiz öğrencileri ve akademisyenleri tarafından gerçekleştirilen dinletide katılımcılara türkü şenliği sunuldu.

Müzik dinletisinin devamında kongrenin açılış konuşmalarına geçildi. 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresinin açılış konuşmasını ilk olarak Kongre Başkanları Melike Gökduman ile Betül Sulubulut birlikte yaptı. Sulubut konuşmasında, 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri olarak fakültelerini en iyi şekilde tanıtmak, gelecekteki meslektaşları ile tanışabilecekleri bir ortamda bulunmak, hekimlikteki usta çırak ilişkisi içinde kendilerine yol gösterici olan hocalarının tecrübelerinden yararlanabilmek, geleceğin hekimleri olarak sadece ders çalışarak kapalı ortamlarda kalmadan bilimsel, kültürel ve sosyal gelişimlerine ufak da olsa katkıda bulunmak amacıyla bu sempozyumu planladıklarını vurguladı.

Üç aylık bir çalışma sonucunda 2. Ahi Tıp Kongresini gerçekleştirdiklerini söyleyen Gökduman ise sempozyum hazırlıkları aşamasında başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya olmak üzere sempozyum çalışmalarında kendilerine yol gösterici olan ve maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen hocaları ve sponsorlarına teşekkür etti.  

Dekan Karahocagil: “Tıp Eğitimimizin Amacı Bizi Geçecek Bizden Daha İyi, Akıllı, Ahlaklı Hekimler Yetiştirmektir” 

Kongre Başkanları Melike Gökduman ile Betül Sulubulut’un konuşmalarının ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil bir konuşma yaptı. Karahocagil konuşmasında, Ahi Evran Üniversitesi olarak eğitim öğretim hayatlarının henüz ikinci yılında 2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresini yaptıkları için onur ve gurur duyduklarını ifade ederek bu sempozyumun hem organizasyon ayağını hem de bilimsel araştırmalar ile sunumları öğrencilerin danışman hocalarının desteği ile hazırladıklarını kaydetti. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil konuşmasına şöyle devam etti: “Adını üniversitemize ve tıp fakültemize veren Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir; ilim, akıl ve ahlak ile bizi geçen bizdendir.’ sözünü hepimiz çok iyi biliyoruz. Şunu büyük bir heyecanla söylemek isterim ki çok hikmetli bu sözü sözde bırakmayıp en derin anlamıyla eğitim öğretim hayatımıza uygulamak için gerçekleştirdiğimiz bir sempozyumda bulunuyorsunuz. Ahiliği uygulamaya, yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Tıp eğitimimizin amacı bizi geçecek bizden daha iyi, akıllı, ahlaklı hekimler yetiştirmektir.” Bu kongrenin Tıp Fakültesi ve üniversitemiz için oldukça değerli olduğunu belirten Karahocagil, sempozyumun hayırlı geçmesini temenni ederek sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Rektör Karakaya: “Anadolu Coğrafyasında İnsanlığa Hizmet Bir Şereftir”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından bir konuşma da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, böyle bir sempozyumda bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu belirterek bugün çoğu üniversitede akademik aktivite olarak bile görülmeyen böyle bir etkinliği öğrencilerin hazırlamış olmasının kendisini heyecanlandırdığını kaydetti. Akademik uğraşların bilgi, birikim ve becerilerin bir araya getirilmesi ile oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya; bu bilgi, birikim ve becerileri neşretmenin ve bunlardan bilgiler toplamanın akademik çalışmalara temel kaynak olduğunu vurguladı. Akademisyen olarak amaçlarının bilgi birikimlerini daha derinlerden çekip alarak onu anlaşılır hale getirerek halkın hizmetine sunmak olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, “ Özellikle Anadolu coğrafyasında insanlığa hizmet bir şereftir.” dedi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Bu amacın taşıyıcıları, bunun üstlenicileri olmak açıkçası bizi onurlandırır. Umuyorum ve diliyorum ki buradan çok başarılı hekimlerimiz çıkacak ve sadece ulusal değil uluslararası alanlarda adlarını çok güzel yerlere yazdıracaklar.”

 

Rektör Karakaya: “Bugün Burada Gerçekleştirilen Sempozyum Bize Onur ve Gurur Veriyor”

Üniversitemizin Tıp Fakültesi ihtiyacını karşılamak için göreve geldiği günden itibaren çalışma başlattıklarını hatırlatan Rektör Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesinin öğrenci almasının Kırşehir için “Kızıl Elma” tabirine benzediğini kaydetti. Başarılı bir ekiple 2016 yılında Tıp Fakültesine öğrenci alımlarını başlattıklarını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerin eğitimlerinde de oldukça hassas davranarak Türkiye’de başarılı bir eğitim metodu ve ders sistemiyle yetişmiş insanı ortaya koyacak sistemi başlattıklarını anlattı. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Ekibimizle birlikte büyük bir gayret içinde bu çalışmaları yaparak Tıp Fakültemize öğrenci aldık ve 2016 yılında ilk eğitim öğretim faaliyetlerine başladık. Hamdolsun bugün o gayretten böyle bir sempozyum gerçekleştiriliyor. Bu bize onur ve gurur veriyor. Bu sempozyuma katkı veren öncelikle gençlerim olmak üzere hocalarıma ve diğer katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Rektör Karakaya: “Ben Gönülden İnanıyorum ki Bu Gençlik Büyük İşler Başaracak ve Geleceği Hakkıyla İnşa Edecektir”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasının devamında Morfoloji binasının yapımına da dikkat çekerek binanın bu yıl içinde bitirilmesi için büyük çaba ve gayret içinde olduklarını kaydetti. Görevinin gençlere hem fiziki hem de sosyal alanları hazırlayarak onların eğitim hayatlarını rahat ve huzurlu geçirmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, onlardan beklentilerinin de bu memleketin ihtiyacı olan yetişmiş insan olmak için gayret etmeleri olduğunu vurguladı. “Ben gönülden inanıyorum ki bu gençlik büyük işler başaracak ve geleceği hakkıyla inşa edecektir.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek sempozyum sonuçlarının üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya günün anısına AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu’na hediye verirken Kongre Başkanları Melike Gökduman ile Betül Sulubulut Rektör Karakaya ile Güllüoğlu’na plaket verdi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ise sempozyuma maddi ve manevi destek veren Kırşehir Koleji Müdürü Ergün Bektaş’a plaket verdi.

Hediyelerin verilmesinin ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. Başkanlığını Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Güneş’in yaptığı ilk oturumda AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu bir konuşma yaptı. Güllüoğlu konuşmasında, sınırlarımız ötesindeki gönül coğrafyalarımız dediğimiz ülkelerde gerçekleştirdikleri sağlık hizmetlerini anlatarak öğrencilere yeni bir bakış açısı geliştirmelerinde yardımcı oldu. Hekimlik mesleğini sadece bulundukları bölge ve hastanelerle sınırlandırmamaları gerektiğini vurgulayan Dr. Mehmet Güllüoğlu, Afrika ve Balkan ülkelerinde de doktorlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Eğitim hayatlarında yabancı dilin de ayrıca önemli olduğuna dikkat çeken Güllüoğlu, öğrencilere yabancı dil eğitimlerine şimdiden başlamaları tavsiyesinde bulundu.

İlk oturumun ardından ikinci oturumda öğrenciler Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında danışman hocaları eşliğinde hazırladıkları sözlü sunumları yaptılar.

İkinci oturumun ardından başkanlığını Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zeynel Abidin Erbesler’in yaptığı üçüncü oturumda Salim Bilici tarafından “Çad ve Arakan İzlenimleri” isimli sunum gerçekleştirildi.

Kongrenin dördüncü oturumu Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı öğretim üyesi Doç. Dr. Muttalip Çiçek tarafından yapıldı. Dördüncü oturumda Dr. Halil İbrahim Erbıyık “Ruhsal Detoks ve Kampüs Hayatında Öğrenci Olmak” konusuna değindi.

2. Ahi Tıp Öğrenci Kongresinin beşinci oturumunda ise araştırma grubu öğrencileri danışman hocaları eşliğinde hazırladıkları bilimsel araştırmalarının sunumlarını yaptılar.

Kongrenin altıncı oturumunun başkanlığını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaparken oturumda Gülhan Ünlü tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı” isimli sunum gerçekleştirildi.

Kongrenin son oturumunda yine araştırma grubu öğrencileri tarafından danışman hocaları eşliğinde hazırladıkları bilimsel çalışmaları sundular.

Kongrenin sonunda ise katılımcılara ödül ve sertifika verildi.