Üniversitemizde Binlerce Mezunun Kepi Gökyüzüne Ulaştı

Öğrencilerini yarınlara en iyi şekilde hazırlamayı amaçlayan Ahi Evran Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni 13 Mayıs 2018 tarihinde Merkez Yerleşke içerisindeki stadyumda gerçekleşti. Törene Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, üniversitemiz ve il yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve aileleri katıldı.

Yaklaşık 10 bin kişinin yoğun katılımı ile gerçekleşen tören Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın stadyumda misafirleri selamlaması ile başladı. Ardından saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve mezun öğrencilerimizin kortej yürüyüşü yaparak alanda yerlerini alması ile devam etti.

Bu yıl üniversitemiz birincisi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümünden Merve Nur Çolak oldu. Ahi Evran Üniversitesinden mezun olmanın gururunu yaşadığını dile getiren Çolak, geleceğe yönelik planlarını anlatarak şu ifadeleri kullandı. “Bir Eğitim Fakültesi mezunu olarak özellikle öğrencilik hayatımız bitti demiyorum. Çünkü, unutmamalıyız ki her öğretmen bir öğrencidir aslında. Eğer biz öğretmenler, toplumun mimarlarıysak yerimizde sayamayız. İlerlemek, daima ileriye doğru gitmek zorundayız. Eskimiş bir zihin bize yakışmaz. Bugün burda hüzünlü bir bitişin yanında yepyeni bir başlangıç yapıyoruz aslında. Daha keşfedeceğimiz yerler, yapacağımız işler ve aydınlatacağımız karanlıklar var. Biz biliyoruz ki her öğrenci öğretmeninden bir parça katar kendine. Artık hocalarımızdan kendimize kattığımız bu parçalarla ülkenin dört bir yanına yayılıp göreve başlamaya hazırız. Hepimiz mesleğimizi yapmak için sabırsızlanıyoruz.”

Ahi Evran Üniversitesinde geçirdiği süre içerisinde iyi bir eğitim alma imkanı sunan ve öğrencilere kendilerini evlerindeymiş gibi hissettiren, öğrencilerin sorunlarına akılcı çözümler üreterek öğrencilerle sık sık toplantılar yaparak samimi bir ortam yaratan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, kendisine destek olan ailesine, hocalarına ve öğrenci arkadaşlarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandıran Çolak, mezuniyet kütüğüne adını çakarak Ahi Evran Üniversitesinin şeref tablosundaki yerini aldı. Üniversitemiz birincisi Merve Nur Çolak’ın konuşmasının ardından flama ve bayrak devir teslim töreni gerçekleşti. 

Rektör Karakaya: “Sizler İnsanlığa Hizmet Etmeyi Şeref Sayan, Tarihimizin Karakterlerinin Ruh İkizleri Olarak Yeniden Doğacak ve İnsanlığa Umut Olacaksınız”

Ahi Evran Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Mezuniyet Töreninin açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Konuşmasına mezuniyet törenine katılanları selamlayarak başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelecek umutlarınızı gerçekleştirmek için büyük çabalar harcayarak bölümlerinizden mezun oluyorsunuz. Her başlangıç bir sona, her son da yeni bir başlangıca kapı aralar. Yeni bir başlangıcın yanında sosyal hayatın onurlu ve bir o kadar da ağır yükünü üstlenmiş bulunmaktasınız. Bu sorumluluğu yerine getirmek için almış olduğunuz bilgi, beceri ve yetkinlikleri çağın ötesinde sözlere dönüştürmek, Anadolu topraklarında yetişen gençlerin temel görevleri arasındadır. İnsanlığa hizmet etmeyi şeref sayan tarihinizin karakterlerinin ruh ikizleri olarak yeniden doğacak ve insanlığa umut olacaksınız. Sizin bulunduğunuz her sektör yeniden hayat bulacak ve sizle buluşan her insan yeniden doğacaktır. Sahip olduğunuz inanç ve ahlakın bunu yapmak için sizi motive edeceğine inancım sonsuz.”

Rektör Karakaya: “’Zaman Bendedir ve Mekân Bana Emanettir’ Şuurunda Bir Gençlik Olarak Bizlerin Umudunun Teminatısınız” 

Milletimizin geleceğine ve devletimizin bekasına göz diken, içeriden ve dışarıdan gelen tüm hain planlara karşı öğrencilere hazırlıklı olmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Rektör Karakaya, öğrencilere eğitimini aldıkları alan içerisinde en iyiye ulaşma gayretinde olmalarını söyledi. “Hayatın bedelini ödedikçe kendinizi mutlu, hayatınızı da anlamlı bulacağınızı unutmayın.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sizler, yıllarca üstü örtülmüş şanlı tarihimizin kapılarını aralayarak bin yıllık medeniyetin ortaya koyduğu özgüvenin bekçileri olacaksınız. İnsanı ve değerlerini maddeleştiren hâkim medeniyete karşı insanlık değerlerini savunan ‘Zaman bendedir ve mekân bana emanettir’ şuurunda bir gençlik olarak bizlerin umudunun teminatı olmalısınız. Hangi alanda olursanız olun alanınızda yapılanları taklit etmeden gerekli çalışma ve emeği harcadıktan sonra kendi sözünüzü söyleyecek kadar bilgi ve birikiminize güvenmelisiniz. Bugün bizden önde görülen ülkelerin farkının, harcadıkları emek olduğunu unutmayınız. Alanınızdaki becerileri Ahi Evran-ı Veli’nin öğretisi olan Ahilik anlayışı içerisinde uygulayınız ve Ahilik Yeminine sadık kalınız.”

Başarılarla Dolu ve Gelişen Ahi Evran Üniversitesi  

Öğrencilerin gurur duyulacak bir üniversiteden mezun olduklarını belirterek Ahi Evran Üniversitesinde yaşanan gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve geldikleri günden bu güne birçok başarıya imza attıklarını söyledi. Rektör Karakaya iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde 11 binanın yapımının tamamlanarak yaklaşık yüzde 450 oranında fiziki ortam eksiğinin giderildiğini ve Eğitim Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Morfoloji Binası, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 2600 kişilik öğrenci yurdu, Güzel Sanatlar Fakültesi olmak üzere birçok yapıyı 2018 yılı içerisinde kullanıma alacaklarını kaydetti. 2006-2015 yılları arasında mevcutta 58 bölüm varken 2015-2018 yılları arasında yaklaşık 70 yeni bölüm açarak öğrenci çeşitliliğini sağladıklarını ifade eden Rektör Karakaya, ayrıca birçok alanda yüksek lisans ve doktora programlarının da üniversitemiz bünyesinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Türkiye Yükseköğretiminin Yenileşme Projesine 7 Proje ile Katkı Sağladık”

Yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki artışa da dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yabancı öğrencilerle üniversitemizin uluslararasılaşmasını sağladık. Göreve geldiğimizde 9 olan yabancı öğrenci sayısını yaklaşık 400‘e çıkardık. Türkiye Yükseköğretiminde bir yenileşme projesi olan ve 41 üniversite arasından seçilip Sayın Cumhurbaşkanımızın ilanıyla Tarım ve Jeotermal alanında 5 pilot üniversiteden biri olduk. Bu çalışmayla Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Projesine 7 proje ile katkı sağladık. Ahi Evran Üniversitesi aynı zamanda ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini tüm birimleriyle başarıyla tamamlayarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazanmıştır. Ülkemizde ve yurt dışında değişik birimleriyle TSE Belgesi alan yaklaşık 80 üniversite bulunuyor. Ancak Ahi Evran Üniversitesi tüm birimleriyle TSE Belgesi alan ilk ve tek üniversitedir.”

Konuşmasının sonunda  öğrencilerin yetişmesinde çok önemli payları olan akademisyenlere de seslenen Prof. Dr. Vatan Karakaya, büyük emekler sarf ederek yetiştirdikleri öğrencilerin öğretim elemanlarının eseri olduğunu vurguladı. Mezun olan öğrencilerin ailelerine de teşekkür ederek onlarla gurur duymalarını söyleyen Rektör Karakaya, velilerin emeklerinin boşa gitmediğini, çocukları için göstermiş oldukları özverinin ve fedakarlığın bugün karşılığını gördüklerini belirterek Ahi Evran Üniversitesine duydukları güven için teşekkür etti.  

Konuşmasının ardından geçtiğimiz günlerde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle ansızın aramızdan ayrılan Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi İsmet Kahveci’nin ailesini sahneye davet ederek onlara öğrencimiz adına onur belgesi takdim eden Rektör Karakaya, hayatını kaybeden evlatlarının kendileri için onur ve gurur kaynağı olarak kalacağını belirtti.

 

Konuşmaların ardından fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu düzeyinde dereceye giren öğrencilere mezuniyet belgeleri ve ödülleri verildi. Fakülte düzeyinde eğitim veren birimlerimizde üniversitemizin ilk üçü içinde yer alan öğrencilerimize mezuniyet belgeleri Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından verilirken ödülleri Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci tarafından takdim edildi. Yüksekokul düzeyinde üniversitemizde dereceye giren öğrencilere hediyeleri Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu tarafından verilirken meslek yüksekokulu düzeyinde başarı yakalayan öğrencilerimize ise hediyeleri İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz tarafından takdim edildi. 

Üniversitemiz Birincisi Şed Kuşanarak Ahilik Yemini Etti 

Kendi birimlerinde dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından mezun olan öğrencilere mezuniyet belgeleri dağıtıldı. Ödül töreninin ardından üniversitemiz birincisi olan öğrencimize Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Şed Kuşatma Ekibi tarafından şed kuşatıldı. Üniversitemiz birincisi olan öğrencimiz ile hep birlikte Ahilik Yemini eden mezunlar, almış oldukları eğitimle mesleklerini en iyi şekilde yapacaklarına dair söz verdiler.

 

Binlerce Mezun Kep Attı  

Mezun olmanın sevincini yaşayan öğrenciler büyük bir coşkuyla keplerini havaya fırlattı ve ortaya renkli görüntüler çıktı. Mesleklerine bir adım daha yaklaşan mezun öğrenciler, Ahi Evran Üniversitesinden mezun olmanın sevincini yaşadılar. Mezunların kep atmasının ardından üniversitemizde yabancı uyruklu öğrenci olarak eğitim gören Kerküklü Müslüm Nakipoğlu, Kerkük Zindanı isimli türküyü seslendirdi. Öğrencilerin de eşlik ettiği türkünün ardından Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu sahne aldı. Tören sonunda öğrenciler eğlenceli türkülerle mezuniyet keyfi yaşadı.