Kalitesini Belgelendiren Ahi Evran Üniversitesi Emin Adımlarla Hedeflerine Yürüyor

Kalite yolculuğuna 2015 yılında başlayan üniversitemiz, kalite serüvenini 16 Şubat 2018 tarihindeki ödül töreni ile taçlandırdı. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ödül törenine Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ile Salih Çetinkaya, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, üniversitemiz ve il yöneticileri, il başkanları, kurum müdürleri ile akademik ve idari personel katıldı.

Üniversitemiz kalite yolculuğunu tüm birimleri ile 19-22 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini başarıyla tamamlayarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazandı. Ödül töreninin açılış konuşmasını yaparak süreçle ilgili bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına Cumhurbaşkanımız ve başkomutanımız emriyle Afrin’e yapılan operasyonda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyerek başladı.

 

Kaliteli İnsan Yetiştirme Görevi 

Ülkemizin içeriden ve dışarıdan gelen tehditlere karşı mücadele ettiği bir dönemde ülkenin her ferdine ve kurumuna büyük sorumluk düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Afrin’de olduğu gibi askerimizin görevi sınırlarımızı korumak iken üniversite olarak bizlerin görevi de kaliteli insan yetiştirmektir. Bu inançla hareket eden Ahi Evran Üniversitesi, 2015 yılında rektör olarak atanmamdan sonra kalite süreçlerini başlatmış bulunmaktadır.” dedi. 

Rektör Karakaya: “Amacımız Ahilik Anlayışındaki Gibi Vicdani Kaliteye Ulaşmaktır”

Kaliteli insan yetiştirmenin tarihsel kaynağı olan Ahilik anlayışının diyarında Ahi Evran-ı Veli’nin kalite öğretilerinden uzak kalmanın mümkün olmadığını belirten Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Kalitesiz iş yapanın papucunu dama atan bir anlayışın modern zamanlardaki karşılığı olan kalite yönetim sistemleriyle işe başlamış durumdayız. Biz şu an mekanik kalite süreçlerini tamamladık. Erişmek istediğimiz kalite süreci ise Ahilik anlayışındaki gibi vicdani kalitedir. Bununla birlikte kaliteli bir süreci takip edebilmek için öncelikle doğru bir stratejiye ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitemiz aynı zamanda stratejik planını yenilemiştir. Üniversitemiz, stratejik plan hazırlanmasında geniş paydaş görüşleri almış, bölgenin önceliklerini göz önünde bulundurarak 2016 -2021 dönemlerini kapsayan stratejik planını hazırlamıştır.”

Kalite bilincinin oluşması için profesyonel şirketlerden kalite eğitimleri alındığını ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu şartlarıyla birlikte Stratejik Planlama Yönetimi, Süreç Yönetimi, Risk Yönetimi, Faaliyet Planları, Memnuniyet Anketleri, Öneri-İstek Sistemi, Öğrencilerin Karar Alma Süreçlerine Katılımı ve Paydaş İlişkileri Yönetimi Modelleri oluşturulduğunu anlatan Rektör Karakaya, bu süreçlerin sonunda üniversitemizin kendi iş akışlarını denetlemek için iki defa iç denetim, pilot üniversite olunmasından dolayı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan dış denetimini tamamlandığını ve bu denetimlerin ardından 18-22 Aralık tarihleri arasında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) görevlileri tarafından üniversitemiz iş akışlarının tetkik edilerek sürecin tamamlandığı açıkladı.

Rektör Karakaya: “Ahi Evran Üniversitesi Türkiye Mükemmellik Ödülü ve Yerel Kalkınmaya Katkı Ödüllerine Adaydır”

Konuşmasının sonunda kalite sürecini yöneten ve emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür eden Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Büyük bir titizlikle süreci tetkik eden TSE ve çalışanlarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Kalite yolculuğu bitmeyen bir süreçtir. Biz kalite basamaklarında birinci basamağa basmış bulunuyoruz. Üniversitemizin kalite yolculuğunda bundan sonraki hedefi Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından verilen ‘Türkiye Mükemmellik Ödülü’ ve YÖK tarafından verilen ‘Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü’ne üniversitemiz adaydır.”

Başkan Bahçeci: “Ahilik 1200’lü Yıllara Kadar Uzanan Önemli Bir Felsefedir”

Rektör Karakaya’nın ardından bir konuşma yapan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesinin böyle önemli bir belgeyi almasından gurur duyduklarını söyledi. Ahi Evran Üniversitesinin taşıdığı ismin önemine değinerek Ahiliğin 1200’lü yıllara kadar uzanan önemli bir felsefe olduğunu belirten Başkan Bahçeci, Ahiliğin Anadolunun Türklere vatan olmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ahiliğin her alanda önemli düzenlemelerin yapılmasını ve standartların oluşmasını sağladığını anlatan Yaşar Bahçeci konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ahi Evran Üniversitesinin bugünkü standartlara uygun olarak eğitim ve öğretimine devam etmesi, kendine vizyon çizmesi, misyonunu belirlemesi üniversitemizin geleceği açısından dolayısıyla şehrimizin ve ülkemizin geleceği açısından son derece önemli ve kıymetlidir. Bundan dolayı başta rektörümüz olmak üzere bu süreçte emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” 

Konuşmasında üniversitelerin bilgi ve inovasyon üretmesinin gerekliliğine de değinen Başkan Bahçeci, konuşmasını Afrin’de terör gruplarının zulmüne son vermek ve adaleti sağlamak amacıyla önemli bir mücadele veren Türk Ordusuna başarılar dileyerek sonlandırdı.

Milletvekili Mikail Arslan: “Sanayinin İyileştirilmesi ve Cazibe Merkezi Olması İçin Çalışmalar Yapmak Zorundayız”

Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin ardından söz alan Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, konuşmasına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik’e böyle önemli bir günde üniversitemize ve şehrimize gelmelerinden ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başladı. Üniversitemizdeki fiziki imkanların iyileştirilirken akademik faaliyetlerin de artarak devam etmesi temennisinde bulunan Arslan, Kırşehir’in geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Kırşehir’in sanayi şehri olması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Mikail Arslan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sanayinin iyileştirilmesi ve cazibe merkezi olması için çalışmalar yapmak zorundayız. Bunlarla ilgili olarak Devlet Demiryollarının hızlı tren projesi şu anda yapılıyor. Otoyol bağlantımız Kırşehir’den Ankara yoluna bağlanıyor. Ayrıca Ekizağıl da uçuş pisti için de çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bunların yapılmasında ve üniversitemizin gelişmesindeki hedefimiz, Kırşehir’de sanayinin gelişmesi, istihdamın artması ve Kırşehir’in cazibe merkezi olması. Üniversitemiz şehrimizin ve ülkemizin ihtiyaçlarına uygun politikalar üreterek üniversite ve sanayi iş birliğini sağlayacaktır.” 

Konuşmasında Ahilik kavramına ve Ahi Evran Üniversitesinin ismine layık bir üniversite olduğuna da değinen Arslan, Ahi Evran Üniversitesinin sadece Kırşehir’e ait olmadığını, Ahiliğin kardeşlik olduğunu ve tüm Türkiye’yi kapsadığını söyleyerek Kırşehir’in tarihi bir misyonu olduğunu anlattı.

Milletvekili Salih Çetinkaya: “Ahi Evran Üniversitesi Evrensel Boyutuyla Dünyaya Açılan Kapıdır”

Program da Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya da bir konuşma yaptı. Ahi Evran Üniversitesinin Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu ve bunun kendilerini gururlandırdığını belirten Çetinkaya, “Ahi Evran Üniversitesi evrensel boyutuyla dünyaya açılan kapıdır.” dedi. Sınırlarımızda, sınır ötesinde ve bölgede meşru müdafaa haklarından doğan büyük bir operasyon olduğuna da konuşmasında değinen Çetinkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “1000 yıllık Türk tarihinde çok önemli dönemler vardır. Bu önemli dönemlerden birini içinde bulunduğumuz süreçte yaşıyoruz. Tarihçiler bu günleri çok güzel işlerin yapıldığı süreçler olarak yad edecek.Türkiye, güçlenerek geleceğe yürüyecek.” 

Her ülkenin bir kızıl elması olması gerektiğini vurgulayan Salih Çetinkaya, kurumların da bir kızıl elması, hedefleri ve yürüyeceği bir yol olması gerektiğine dikkat çekti. Çetinkaya, konuşmasının sonunda üniversitemizin kalite yolculuğunda emeği geçen herkese teşekkür ederek üniversitemize çalışmalarında başarılar diledi.

Doç. Dr. Hasan Ali Çelik: “Belgelendirilmemiş ve Standartı Olmayan İşler Sonuçlanmamış İşlerdir”

Milletvekili Salih Çetinkaya’nın ardından bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, bu toplantının üniversiteye, şehre ve ülkeye iyilikler getirmesi temennisinde bulunarak başladı. Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) ülkemizin önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Çelik, üniversitemizin aldığı bu ödülle birlikte attığı adımın takdire şayan olduğunu belirtti. Akademisyen olarak görev yaptığı süreçler hakkında da kısa bilgiler vererek örnekler sunan Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, modern görünümlü bir makinenin bile standartı yapılmadığında hobi yapmaktan öteye gitmediğini sözlerine ekledi. Belgelendirilmemiş ve standartı olmayan işleri sonuçlanmamış işler olarak değerlendiren Çelik konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ahi Evran Üniversitesi Türk Patent Enstitüsünün yarışmalarına mutlaka birden fazla başvuru yapmalı. 35-40 yıl öncesine kadar ülkelerin kalınması için üretim, sermaye, mallar ve makineler önemliydi. Şimdi bunlar geriye gitti. Artık ağırlık bilgiye, standarta ve belgeye verilmeye başlandı. Öğrencilerimiz bilgi, akıl ve teknoloji ile bir iş ortaya koyarsa sermaye zaten bulunur. Günümüzün en çok kullanılan uygulamalarından olan WhatsApp’ın sermayesi akıl ve bilgidir."

Bilim ve teknolojinin çok önemli olduğunu fakat bunun belgelendirilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi sayesinde daha az sorunla karşılaşacağını ve daha nitelikli bir üretim sağlayacağını sözlerine ekledi. Yapılan işlerin belgelendirilmesinin kurumların değerini gösterdiğini de anlatan Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, üniversitemizin bu belge ile adını daha farklı alanlarda da duyuracağını ifade etti. TÜBİTAK ile ilgili olarak bilgi veren Çelik, proje ve başvuruların TÜBİTAK tarafından değerlendirildiğini anlattı. Çelik, “Bu ödül töreni projeleriniz için bir milad olsun.” dedi.

Doç. Dr. Hasan Ali Çelik: “İyilikleri Artırıp Değerleri de Artırmalıyız”

Kırşehir’de sanayi üretiminin az olduğunu, Organize Sanayi Bölgesinde en etkili şekilde çözümlemeler yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Hasan Ali Çelik konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bizden yardım istendiğinde biz buradayız. Yasalar ve yönetmelikler ihtiyaçlar ve toplumsal gereklilikler göz önüne alındığında değiştirilebilir. İyilikleri artırıp değerleri de artırmalıyız. Üniversite bunun menşeidir. Bilgi ve teknoloji bir arada kullanılarak inovatif ürünler üretilmeli. Nerede tıkanırsanız biz sizin emrinizdeyiz. Bu ülkenin insanına makamımız açıktır. Millete zamanımız bitmez.”

Vali Necati Şentürk: “Ahilik Kardeşlik Hukuku, Can ve Mal Ortaklığıdır”

Programda son olarak Kırşehir Valisi Necati Şentürk bir konuşma yaptı. Konuşmasına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve kalite sürecinde emek verenlere teşekkür ederek başlayan Vali Şentürk, Afrin Operasyonunda onurlu bir mücadele veren ordumuza başarılar diledi. 

Konuşmasında Ahilik Felsefesinin önemli kavramlarını anlatan Vali Şentürk, “Ahilik kardeşlik hukuku, can ve mal ortaklığıdır.” dedi. Dünyada ilk defa üretimde standardizasyonun Ahilik ile gerçekleştiğini anlatan Şentürk, bu durumun bir medeniyetin köşe taşları olduğunu söyledi. Törene katılan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Vali Şentürk, yıldızlaşan şehir olan Kırşehir’de Ahi Evran Üniversitesinin önemli bir yeri olduğunu söyleyerek üniversitemize çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik tarafından üniversitemize ISO 9001/2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesi takdim edildi. Tören sonunda Kırşehir Valisi Necati Şentürk ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik’e günün anlam ve önemine dair hediye verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle tören sona erdi.

Törenin ardından Rektör Karakaya'yı makamında ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya'dan fiziki gelişmeler ve projeler hakkında bilgiler aldı.