Üniversitemizde Coğrafyada Jeoarkeoloji Çalışmaları Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Coğrafya Topluluğu tarafından “Coğrafyada Jeoarkeoloji Çalışmaları” konulu konferans düzenlendi. 23 Kasım 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İlhan Kayan ile Prof. Dr. Ertuğ Öner konuşmacı olarak katılırken Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri ile bölüm öğrencileri de konferansa yoğun ilgi gösterdi.

Konferansta açılış konuşması yapan Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Nazik, engin bilgilerinden faydalanmak istedikleri Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Prof. Dr. İlhan Kayan ile Prof. Dr. Ertuğ Öner’in üniversitemizde bulunmalarından memnuniyet duyduklarını belirtti. Birçok araştırma içinde yer alan ve önemli çalışmaları bulunan konukların deneyim ve tecrübelerinden üniversitemiz öğrencilerinin de yararlanabilmesi için böyle bir konferans düzenlediklerini belirten Nazik, öğrencilerden de bu konferansı dikkatle dinlemelerini isteyerek kendilerine yol gösterici olması temennisinde bulundu. 

Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Nazik’in açılış konuşmasının ardından Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Kayan, “Çağdaş Bilim Anlayışı Kapsamında Coğrafya – Paleocoğrafya – Jeoarkeoloji Kavramlarının Yeri” konulu sunumuna geçti. Sunumunda ilk olarak coğrafya kavramının iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Kayan, coğrafya bilimi üzerine yapılmış tanımları anlattı. En yakın kavramın “Coğrafya, yeryüzünü tanımaktır.” olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. İlhan Kayan, coğrafyanın bir bilgi olduğunu ve bilginin de insanın özelliği olduğunu söyleyerek coğrafyayı insanla başlatmak gerektiğini dile getirdi. Coğrafyada geçerli olan kavramları öğrencilere anlatan Kayan, sunumunun sonunda ülkemizde gerçekleştirdikleri Jeoarkeoloji çalışmaları hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

 

Prof. Dr. İlhan Kayan’ın sunumunun ardından Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Öner ise “Türkiye’de Paleocoğrafya ve Arkeoloji Alanında Yapılan Araştırmalar ve Sonuçları” isimli sunumunu yaptı. Sunumunda Öner, ülkemizin belirli yerlerinde gerçekleştirdikleri araştırmalar ve kazılar hakkında bilgiler aktarırken kazı çalışmaları sırasında kullandıkları malzemeleri de anlattı. Araştırma ve kazılardaki çalışma şartlarının zorluğundan bahseden Prof. Dr. Ertuğ Öner, zorlu çalışmalar sonucunda elde edilen verimli sonuçların çekilen zorluğa değdiğini dile getirdi.  

Konferans sonunda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Nazik tarafından Prof. Dr. İlhan Kayan ile Prof. Dr. Ertuğ Öner’e konferansa katılımlarından dolayı plaket ve çiçek verildi.