Üniversitemizde 9.Ulusal Yaşlılık Kongresi Başladı

Üniversitemiz ve Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği (YASAD) işbirliği ile hazırlanan 9. Ulusal Yaşlılık Kongresi 4 Mayıs 2017 tarihinde başladı. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış programı öncesinde Prof. Dr. Vatan Karakaya ve misafirler, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı 2. sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan “Uğraş Terapisi Sergisi”ni gezdiler. Öğrenciler tarafından hazırlanan ekonomik değer yaratabilecek el becerisi gerektiren çeşitli ahşap, polyester ve sanat kili ile hazırlanan ürünler davetliler tarafından yoğun ilgi gördü.

9.Ulusal Yaşlılık Kongresi açılış programında bir konuşma yapan Kongre Başkanı Doç. Dr. Yener Bektaş, demografik değişimlerin en çok yaşlı nüfusunda yaşandığını söyledi. Yaşlı nüfusun dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını söyleyen Bektaş, bu artışla birlikte dışlanma ve yalnız bırakılma gibi sorunlarında meydana geldiğini söyledi. Kongrenin amacına ilişkin bilgiler de veren Doç. Dr. Yener Bektaş, kongre sonunda yaşlılıkla ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin de konuşulacağını söyleyerek sözlerine son verdi. 

Doç. Dr. Yener Bektaş’ın ardından bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına, “Kongrenin muhatabının toplumun tecrübe ve kültür uygulayıcıları olan yaşlılar olması kongreyi bir kat daha önemli hale getirmektedir.” diyerek başladı. Geçmiş bilgisinin ete ve kemiğe bürünüp yaşama aktığı kişilerin yaşlılar olduğunu söyleyen Rektör Karakaya konuşmasına şu şekilde devam etti: “Gençler geleceğimiz için ne kadar önemliyse yaşlılarımız da yaşadığımız zaman için o kadar önemlidir. Çünkü geleceğin bilgi ve kültür kökleri tecrübeyle ve yaşam şekline dönüşmüş haliyle yaşlılarımız da bulunmaktadır. Yaşlılarımız annelerdir, babalardır, dedeler ve ninelerdir ama toplamda atalarımızdır.”

Kongre hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, kongreye 47 üniversitenin, sekiz kurum ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını söyledi. Ayrıca kongrede 112 sözlü bildiri, 11 poster bildiri olmak üzere toplam 133 bildirinin bulunduğunu açıklayan Rektör Karakaya, 200’ün üzerinde katılımcı bulunduğunu belirtti. Kongre ile birlikte modern zamanın getirdiği şartlarla uzun yaşama bağlı problemlerin tespit edilerek belirli güçlerin bu konuda harekete geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, kongrenin yaşlı problemlerine çözüm üretmesi temennisinde bulundu.

Sosyal sorumluluk projelerini her zaman desteklediklerini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, toplumun her katmanına söz söyleyebilecek kurumların üniversiteler olduğunu ifade etti. Başarılı bir kongre olması dileğinde bulunarak konuşmasını sonlandıran Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, Kongre Başkanı Doç Dr. Yener Bektaş tarafından bir plaket verildi.

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanları tarafından mini müzik dinletisi sunuldu.