Üniversitemiz Ahilik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezinde 21 Aralık 2023 tarihinde Ahilik Konuşmaları isimli bir program gerçekleştirildi. Geleneksel hale getirilmesi planlanan programın ilk konuğu Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil oldu. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Genel sekreter Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin İlter ile üniversitemiz akademik ve idari personelleri de katıldı.

 

Programda ilk olarak söz alan Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan Ahiliğin temel değerlerinden olan fütüvvetnamelerden ve Ahilerin bir araya gelme özelliklerinden bahsetti. Programda Öğretim Üyesi Hazırbulandan sonra sözü alan Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Fatih Koyuncu oldu. Koyuncu, Ahiliğin temel kaynaklarından olan fütüvvetnameler ve Burgazi Fütüvvetnameleri hakkında örnekler ve bilgiler verdi.

Ahilik Konuşmaları isimli programa konuk olarak katılan Rektör Karahocagil,  Ahiliğin bir düzenin adı olduğunu kendilerinin de yaptıkları çalışmalarla (EFQM, BKYS, AYDEP) Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk sloganıyla hareket ettiklerini dile getirdi. Bu toprakların bir parçası olan Ahilik öğretilerinin kıymetinin bilinmesi gerektiğini hatırlatan Rektör Karahocagil, Ahilik öğretisinin iyi bir esnaf ve iyi bir insan olmayı tarif ettiğini söyleyerek Ahiliğin dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın hayata aksetmesi olduğunu belirtti. Program karşılıklı istişarelerden sonra Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kubilay Kolukırık ve ekibinin tasavvuf müziği dinletisi ile devam etti.