Üniversitemiz, Avrupa Mükemmeliyet Modeli (EFQM) kapsamında gerçekleştirilen Üstün Performansta Yetkinlik Değerlendirmesi Saha Ziyaretini geride bıraktı. Türkiye Kalite Derneği (KALDER) dış değerlendirme ekibi tarafından gerçekleştirilen ve üç gün süren saha ziyareti boyunca 75 farklı oturum gerçekleştirdi. Farklı birimlerde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bu oturumlarda değerlendirme ekibi, akademik ve idari personel ile öğrenciler, Üniversitemizin iş ve yönetişim paydaşları ile tedarikçilerinden oluşan 604 kişi ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi.

Değerlendirmenin ilk gününde üniversite yönetimi, senato üyeleri, daire başkanlıkları, Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) ve AYDEP proje ekipleri ile odak grup görüşmeleri yapıldı. Ayrıca Pilot Tarım ve Jeotermal, Pilot Sağlık, BAP, Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlükleri; Çevre ve Enerji Komisyonu, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Fatma Bacı Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, dış değerlendirme ekibini projeleri ve uygulamaları hakkında bilgilendirdiler. Saha ziyaretinde, akademik birimlere de bir dizi ziyaret gerçekleştirildi. Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Mucur Meslek Yüksekokulu ve İslami İlimler Fakültelerinde gerçekleştirilen odak grup görüşmelerinde birimler, dış değerlendirme ekibine Avrupa Mükemmeliyet Modeli (EFQM) kapsamındaki uygulama ve faaliyetlerini tanıttılar.

Üniversite yönetimi ve dış değerlendirme ekibi daha sonra kapanış toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Rektör Mustafa Kasım Karahocagil, gerçekleştirilen değerlendirmenin Üniversitemizin kurumsal mükemmeliyet yolculuğuna sağlayacağı katkıyı vurgulayarak değerlendirme ekibine teşekkür etti. Saha ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Karahocagil, Üniversitenin aşamalı ilerlemesine vurgu yaparak bir olgunlaşma süreci içerisinde olduklarını, artık rutin görevleri yapmanın yanında üniversite olarak bir ritim oluşturma gayretiyle hareket ettiklerini belirtti. Karahocagil, ayrıca saha ziyareti sonuçlarını kendileri için bir iyileştirme fırsatı olarak gördüklerinin de altını çizdi. Rektör Karahocagil ekibine de teşekkür ederek ‘’Bu süreçte gösterdiğiniz emek ve gayret için teşekkür ediyorum. Ahiliğe ilk giren kişi talip, sonra nim tarıyk (yola giren) ve en son sahib-tariyk (yol sahibi) olarak tanımlanmış. Ahiler diyarında bu çağın ahileriyle çalıştığım için umutluyum’’ dedi.

Kapanış toplantısında söz alan Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof.Dr. Hüseyin Şimşek'de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak Ahilik kültüründen ilham alarak sürdürdüğü kalite yolculuğunda bir aşamayı daha geçmenin gurunu yaşadıklarını yaklaşık 5 yıldır EFQM Modelini hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini belirtti. Şimşek, Üniversitenin kendisine sağlam temelli bir yön belirlediğini, tüm paydaşları ile güçlü bir bağ oluşturarak hedeflerini gerçekleştirmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını, elde edilen sonuçların üniversite adına çok değerli olduğunu belirtti. Sürecin başarılı biçimde tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Şimşek, Kalite Yönetim Koordinatörlüğü ekibine, Kriter liderlerine, rehberlere ve sahada görev alan tüm çalışanlara ve öğrencilere teşekkür etti.

Son olarak Değerlendirme takımı başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin EFQM Modelini uygulama konusundaki çabalarını yakından gördüklerini belirtti. Bu sürecin karşılıklı öğrenme olduğunu vurgulayan takım başkanı, Üniversite yönetiminin ziyaret boyunca samimi olduğunu, saha ziyareti öncesinde verilen bilgilerin test edildiğini, başvuru dokümanında açıklığa kavuşturulmasını bekledikleri konularda bilgiler aldıklarını ifade etti. Üniversitenin örnek kuruluş olma durumunu gözlemleme fırsatı bulduklarını, belirten başkan liderlerin sürece katkısını yakından gözlemlediklerini, kuruluşun sürdürebilirliğine yönelik güçlü bir inanç ve kararlılık olduğuna şahit olduklarını, başka kurumların üniversiteyi takip etmelerinin sürdürülebilirlik ve örnek olma vasfını güçlendirdiğini belirtti. Üniversitenin uygulamalarından ekosisteme katkı yapan ve paydaşlarına değer yaratan bir anlayışı gözlemlediklerini, paydaş odak grup görüşmelerinde üniversitenin toplumla kucaklaştığını somut biçimde gözlemlediklerini vurguladı. Takım üyeleri toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından üniversiteden ayrıldı.