Kurumların kendi ekosisteminde bulunan temel paydaşları ile bir araya gelmesi, fikir alışverişinde bulunması ve istişare etmesi kültürümüzün bir parçasıdır. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu kültür çerçevesinde devlet kurumları ve STK’larla Paydaş Toplantısı düzenleyerek hem üniversite olarak yapılan işleri anlattı hem paydaşların beklentilerini dinledi hem de çözüm önerileri üzerinde istişare etti. Rektör Karahocagil, kadim geleneğimizde yol arkadaşlığına verilen öneme binaen “evvel refîk bade’l tarik” deyişini de hatırlatarak, ‘’Bizim geleneğimizde önce yoldaş sonra yol gelir, yola çıkmadan evvel yol arkadaşı önemlidir. EFQM süreci de yedi kriterden oluşuyor, ikisi bu yoldaşlarla yani paydaşlarla ilgilidir. Nedir bunlar: Paydaş bağlılığı ve Paydaş algısı… Bundan sonra üst yönetim olarak sizlerle daha sık bir araya geleceğiz. Akademik birimlerimiz ise öncelikli paydaşlarıyla çok daha sık irtibat kuracak ve iletişim kanallarını açık tutacaklardır’’ dedi.


EFQM: Ahiliğin Modern Çağ Terminolojisindeki Karşılığı

Rektör Karahocagil, toplantıda şehrin dinamikleriyle istişare halini sürekli geliştireceklerini ifade ederek, PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsüyle paydaşların aktif rol aldığı yeni yönetişim modelinin kendi sınırlarını ve potansiyelini ve ekosistemindeki gelişmeleri bilen öz farkındalığı yüksek bir kurum olarak sürekli gelişme ve sürekli iyileşmenin yolunu açacağını söyledi. Bir Ahilik değeri olan “kendini bilmek” yani “irfan” kavramı ile özdeşleşen bu öz farkındalık, ancak özgün bir kalite yönetim sistemi ve kurumsallaşmış bir kalite kültürü ile sürdürülebilir. Öz farkındalığı yüksek yani irfan sahibi kurumların başarıya giden yolda zorlanmayacaklarını ifade eden Rektör Karahocagil, sözlerini yaptıklarının ve yapabileceklerinin farkında olan Üniversitemiz, yapması gerekenleri Ahilik değerinden neşet eden kurumsal kalite kültürü ile tam ve zamanında yapacak, iyiye, güzele ve faydalı olana doğru kurumsal dönüşümünü sürekli kılarak geleceğine paydaşlarımızla birlikte yön verecektir diyerek tamamladı.


Şeffaflığa, Katılımcılığa ve Hesap Verilebilirliğe Önem Veren Üniversite

KAEÜ Temel Paydaş Toplantısında daha sonra Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, EFQM Modelinin Üniversitedeki uygulama detaylarını paylaştı. İyi yönetişim anlayışı ile EFQM Modelinin üniversitenin tüm birimlerinde hayata geçirdiklerini kaydeden Şimşek, EFQM MOdeli Üstün Performansta Yetkinlik belgelendirme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Kalite Yönetim Koordinatörlüğü koordinasyonunda yürütülen ve yoğun bir tempo ile devam eden çalışmalara Üniversitenin tüm birimlerinde aktif katılım olduğunu belirtti. Şimşek, söz konusu belgelendirme çalışması ile adını aldığı Ahilik Sisteminin günümüzdeki çağdaş versiyonu olan EFQM Modelinin hem üniversitemize hem de Türk yükseköğretim ekosistemine öneli değer katacağını vurguladı. Bu sayede akranları arasında bir ilki başaracakları için heyecanlı olduklarını söyleyen Şimşek, Paydaş bağlılığının artırılması ve paydaş algılarının ölçülmesinin kendileri için önemli olduğuna işaret etti. Rektör Yardımcısı Şimşek, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yüklediği sorumluluklar temelinde paydaş bağlılığının sağlanmasını önemsediklerini, bu süreçleri yönetirken şeffaflığa, katılımcılığa ve hesap verilebilirliğe önem verdiklerini gerekli izlemeleri yapıp öngörülen hedefleri gerçekleştirme noktasında kararlı olduklarını ifade etti. Doç. Dr. Gülbahar Üçler'de, Rektör Yardımcısı Şimşek'e eklemelerde bulunarak üniversitemizin stratejik plan çalışmasının hazırlanması esnasında paydaş görüşlerinin stratejik plana nasıl yansıtıldığının, izlem ve değerlendirme sonuçlarının analiz edildiğinin bilgisini (hedef - sonuç uygunluğu) paylaştı.


Toplantıda daha sonra söz alan paydaş kurumların temsilcileri beklentileri belirterek şehirle üniversitenin veya üniversite ile kurumların daha yakın olması gerektiğini bu noktada üniversite öncülüğünde daha sık bir araya gelme isteklerini dile getirdiler. Toplantı kurumlardan gelen soruların cevaplanması, iyi niyet dilekleri ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.