13-19. yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını ‘’iyi insan’’ meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olan Ahilik, Kırşehir merkezli tüm yurtta kutlanıyor. Bu yıl 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası Etkinlikleri kapsamında ise Kırşehir'de birçok program düzenlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın teşrif ettiği programlara Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’de eşlik etti.

Kırşehir Ahilik Müzesi Açıldı, Şed Kuşatıldı, Türk Yıldızları Muhteşem Bir Gösteri Yaptı

Ticaret Bakanı Bolat: ’’Ahilik Bir Miras, Bir Değerler Bütünü ve Hayat Rehberi’’

Bu kapsamda ilk olarak Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kırşehir'de Ahilik Haftası kutlamalarına katılarak Kırşehir Ahilik Müzesinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Bolat’ın açılışını yaptığı Ahilik teşkilatı ve esnaflık üzerine farklı obje, eşya, kıyafet, el yazması eserlerin sergilendiği Kırşehir Ahilik Müzesindeki açılışa Vali Mete Buhara, Milletvekili Necmettin İlhan, KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve beraberindekiler katıldı. Açılışta konuşan Bolat, Ahiliğin, Ahi Evran-ı Veli'nin coğrafyaya miras bıraktığı bir değerler bütünü, bir felsefe ve hayat rehberi olduğunu söyleyerek ‘’Anadolu'daki esnaflık ve ticaretin bugüne nasıl ulaştığını göstermesi açısından müze Ahilik için çok önemli’’ dedi. Konuşmaların ardından açılışı yapılan Kırşehir Ahilik Müzesi gezildi ve müzeye eser kazandıranlara plaket takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ’’Ahilik Bilincini Bu Topraklarda Yeşertmeye Devam Edeceğiz’’

Kırşehir Valiliği'nde Vali Hüdayar Mete Buhara, Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve Kırşehir protokolü tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cacabey Meydanı'nda şed kuşandı ve Türk Yıldızlarının muhteşem gösterisini izledi. Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında "Ahilik bilincini genciyle, yaşlısıyla birlik beraberlik içinde yaşatıyoruz. Ticaret ahlakla bütünleşti. Ahilik müessesesine büyük önem veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hepinize selamlarını, muhabbetlerini iletiyorum. Ahilik anlayışı topraklarımızda yeşerterek ebediyete ermiş tüm ahi esnaf ve sanatkârımızı rahmetle, minnetle yâd ediyorum" dedi. Yılmaz'ın konuşmasının ardından yılın ahisi, yılın çırağı ve yılın kalfasına ödülleri verildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ta ahilik onur ödülüne layık görüldü.

 

Rektör Karahocagil: ’’Ahilik Müessesini’’ Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk Mottosuyla Sahiplendik

Adında Ahiliği yaşatan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi de yaptığı çalışmalarla, aldığı patentlerle ‘’Ahilik Müessesini’’ günümüz paradigmalarıyla içselleştirmeye çalışan kurumların başında geliyor. Tören sonrası kısa bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Ahiliğin bir düzenin, nizamın, intizamın adı olduğunu kendilerininde yaptıkları çalışmalarla (EFQM, BKYS, AYDEP) Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk mottosuyla hareket ettiklerini dile getirdi. Bu topraklarda doğan Ahilik öğretilerinin kıymetinin bilinmesi gerektiğini hatırlatan Rektör Karahocagil, Ahilik öğretisinin iyi bir esnaf ve iyi bir insan olmayı tarif ettiğini söyleyerek Ahiliğin dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın hayata aksetmesi olduğunu belirtti ve törene katılan herkese teşekkür etti.