News Series - Development Journey of KAEU 2019

The journey of Kırşehir Ahi Evran University in 2019 continued with successful steps. In 2019, our university made significant contributions to internationalization as well as realizing many projects and studies.

Rector Karakaya was Re-elected As Rector of Kırşehir Ahi Evran University

Rector of KAEU, Prof. Dr. Vatan Karakaya, who has worked with great devotion for Kırşehir Ahi Evran University since he took office in 2015, was re-appointed to the position of Rector of Kırşehir Ahi Evran University in 2019. Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, the President of the Higher Education Council (CoHE), gave the mandate of rector to Prof. Dr. Vatan Karakaya, who was re-appointed as the Rector of KAEU by President Recep Tayyip Erdoğan.


KAEU Keeps Becoming the Pioneer University in Quality

Kırşehir Ahi Evran University, the first and only university to receive TSE Certificate with all its units, started to share its experience in the quality process with other universities in 2019. With the first meeting of the quality process that started in January, KAEU determined the road map to be drawn in 2019. Kırşehir Ahi Evran University, which set out with new goals, identified the Ahi-order movement with quality and worked in this direction. KAEU, which successfully carried out all the works, meetings, and examinations required by quality in 2019, started a quality approach in line with the quality approach of Ahi Evran-ı Veli.

The First Online Exam Conducted on AYDEP

Regarding the Ahi Competence-Based Education Project (AYDEP), which is among the most important projects of Kırşehir Ahi Evran University, significant developments took place in 2019. The first electronic exam was held within the scope of the Ahi Competence-Based Education Project (AYDEP), which was implemented and pilot-tested for two years in the Faculty of Education.

KAEU Received ISO 27001:2013 Standard Certificate for Information Security Management System 

Some studies had been carried out in order to prevent the confidentiality of the information and unauthorized access at KAEU. In this context, in July 2018, the training process and documentation studies were started at the end of this process, and the internal audit, management review, and external audit processes were carried out. With these studies, KAEU got the ISO 27001:2013 Standard Certificate for Information Security Management System in 2019.

Vizyon Projesi Faaliyete Geçti

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın göreve geldiği günden bu yana vizyon projesi olarak gördüğü ve hayata geçirilmesini istediği E-Kampüs Projesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2019 yılında faaliyete geçen projeler arasında yerini aldı. E-Kampüs Projesi kapsamında üniversitemizin bilişim alt yapısı güçlendirildi. Temin edilen cihazlarla kampüs içerisinde güçlü bir donanıma sahip olan üniversitemiz aynı zamanda Kurum Ağacı ve Kimlik Yönetimi Sistemini de etkin bir şekilde kullanmaya başladı. Kurum Ağacı ve Kimlik Yönetimi Sistemi, hem üniversitemiz personeline hem de öğrencilerine ait bilgileri web servisleri üzerinden alarak bilgisayara, e‑posta ve diğer uygulamalara girişte otomatik olarak kullanıcı adı ve şifrenin oluşturulduğu, üniversiteden ayrılan personel ile öğrencinin de otomatik olarak kapattığı bir sistemdir. Kurulan sistem ile üniversitemiz birimlerinde görev yapmakta olan akademik ve idari personel ile öğrencilerin kullanmakta olduğu tüm bilişim cihazları sunucular, bilgisayarlar, yazıcılar, tarayıcılar vb. kurum ağacı ve kimlik yönetim sistemine dahil edildi. Kurulan bu yapı ile birlikte pek çok uygulama kimlik doğrulama işlemi bu yapı üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı.

Pilot Üniversite Projeleriyle Üniversitemiz Model Üniversite Oldu

YÖK tarafından başlatılan ve üniversitemizin tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçildiği Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında üniversitemiz, diğer üniversitelere 2019 yılında da örnek olmaya devam etti. Projeler içinde yer alan Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi 2019 yılında tamamlanarak hayata geçti. Proje kapsamında testler 2019 yılında tamamlanarak jeotermal suyun üniversitemizde kullanımı sağlandı.

Pilot üniversite projelerinden biri olan Jeotermal Sera Projesi kapsamında üniversitemizde Türkiye’nin en büyük termal seralarından biri olması planlanan ve 477 bin metrekare üzerinde 315 bin metrekare kapalı alana kurulacak olan termal seraların temeli 2019 yılında atıldı.

Tarım ve Jeotermal alanında yürüttüğü projelerle hem kalkınmaya katkı sağlayan hem de diğer üniversitelere model oluşturan üniversitemiz, Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında üniversitemizde kurulan Ar-Ge Serası ile Kırşehir’in geleceğine yön verecek çalışmalar yürüttü. Haziran ayında çalışmalarına başlanan ve bin 535 m² alan üzerine kurulan Ar-Ge Serasının inşaatı 2019 yılında yüzde 90 oranında tamamlandı.

Rektör-Öğrenci İlişkileri Her Yıl Artarak Devam Etti

Öğrencilerle iletişime büyük önem verilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, üniversite yönetimi her fırsatta öğrenciyle bir araya gelerek onları dinledi. 2016 yılında başlatılan Rektör-Öğrenci Buluşmaları 2019 yılında da aralıksız devam etti. Üniversitemiz Yönetimi sadece üniversitemiz öğrencileri ile değil, lise, ortaokul ve ilkokul öğrencileri ile de sık sık bir araya geldi.

 

Üniversitemiz Şehriyle Bütünleşen Bir Üniversite

2017 yılında Üniversite-Şehir Buluşmaları etkinliğini hayata geçiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019 yılında da bu etkinliği sürdürerek üniversitemiz ile şehrimizi her fırsatta bir araya getirdi. Üniversitemizin faaliyetlerinin, çalışmalarının ve etkinliklerinin sergilendiği Üniversite-Şehir Buluşmaları etkinliğinde, üniversitemiz tüm birimleriyle tanıtıldı. Üniversite-Şehir Buluşması etkinlikleri kapsamında üniversitemiz öğrencileri halk oyunları gösterisi, yabancı uyruklu öğrencilerin kendi kültürlerini yansıtan danslar sunarken sportif ve sanatsal faaliyetlere de ayrıca yer verdiler. Üniversitemizin her fakültesi, yüksekokulu ve meslek yüksekokulunun tanıtıldığı etkinlikte, öğrenciler alanlarındaki çalışmaları ve projeleri Kırşehirli vatandaşlarla buluşturdu.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğrencileri Yeni Binasında Eğitim Öğretim Görmeye Başladı

Alt yapı çalışmalarının ve fiziki yapının hızla geliştirildiği üniversitemizde 2019 yılında da önemli gelişmeler gerçekleşti. İnşaatı tamamlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Hastanesi Binası ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Binasında öğrenciler eğitim öğretim görmeye başladı. Yine 2019 yılında Üniversitemiz Morfoloji Binası ile Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Binası büyük oranda tamamlandı.

Paydaş İlişkilerine Öncelik Verildi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin gelişimi için büyük özveri gösteren üniversitemiz yönetimi, 2019 yılında birçok bürokratla bir araya gelerek ilimizin ve üniversitemizin durumunu görüştü. Göreve geldiği günden itibaren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin akademik gelişimi ve fiziki büyümesine büyük önem veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ile görüşerek üniversitemizin faaliyetlerini anlattı. Yine 2019 yılında Rektör Karakaya, Üniversitemize konferans vermek üzere gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, dönemin Sayıştay Başsavcısı Mürsel Ali Kaplan, yine dönemin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ve dönemin Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven ile görüşmeler yaparak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin akademik çalışmaları, fiziki yapısı, projeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

 

Uluslararasılaşmada Önemli Adımlar Atıldı

Uluslararasılaşmaya büyük önem verilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, Uluslararasılaşmaya yönelik çalışmalar 2019 yılında da devam etti. Bu kapsamda;

Aynı zamanda;

Ziyaretlerin yanı sıra ikili iş birliklerine de önem veren üniversitemiz çok sayıda üniversite ile ikili iş birliği anlaşmaları imzaladı. Bu kapsamda;


Üniversite Sıralamasında Fark Attı

Akademik gelişimdeki başarısı ile adından sıkça söz ettiren üniversitemiz, Web Of Science kayıtlarına göre akademik anlamda önemli bir yükseliş gösterdi. 2018 yılı üniversitelerin genel sıralaması, indeksli yayın yapan üniversite sıralaması, misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma kapsamında seçilen üniversite sıralaması 2019 yılında yayınlandı. Web Of Science kayıtlarında elde edilen bilgiler ışığında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2017 yılına göre 2018 yılında önemli bir yükseliş gerçekleştirdi. Buna göre Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi;

 

Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülü Aldık

YÖK tarafından hayata geçirilen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019 yılında farkını göstererek Turuncu Ödülüne sahip oldu. 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni’nde Üniversitemizin 8 birimi Mekânda Erişilebilirlik konusunda engellilere yönelik yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı Turuncu Bayrak aldı. En çok bayrak alan üniversiteler sıralamasında başvuru yapan 81 üniversite arasından üniversitemiz 5. olurken, 8 birimimiz  Yeşil Bayrak ödülüne de aday gösterildi.

 

Üniversitemize Bölüm ve Programlar Kazandırarak Öğrenci Alımları Gerçekleştirdik

Akademik gelişmeyi önemseyen ve lisansüstü programlarla öğrencilere akademik ilerleme imkanı sunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2019 yılında da birçok bölüm ve programa öğrenci alımlarını gerçekleştirildi. Bu kapsamda;

2019 yılında YÖK Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümüne 40 öğrenci alımını onayladı.

 

Yıl Boyunca Çok Sayıda Panel, Kongre, Sempozyum, Çalıştay ve Söyleşiye Ev Sahipliği Yaptık

Bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi bilime dönüştüren üniversitemizde 2019 yılı içinde çok sayıda sempozyum, panel, kongre, çalıştay ve söyleşi gerçekleştirildi. Bu kapsamda üniversitemiz 2019 yılında;


Sosyal Sorumluluk Bilinci Yüksek Bir Üniversiteyiz

Akademik ve bilimsel çalışmaların yanı sıra toplumsal faaliyetlerin de içinde sürekli yer alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2019 yılında çok sayıda toplumsal faaliyet ve sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında üniversitemiz ile İl Sağlık Müdürlüğü organizesinde çok sayıda proje gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen projeler arasında, yaşlılarla gençleri bir araya getiren “Gençlikten Ömür Saklamak Hepimizin Elinde” temalı bir yürüyüş ve “Sağlıklı Bireyler, Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek” projesi kapsamında Futbol Turnuvası düzenlendi.

Yine üniversitemiz öğrencileri tarafından organize edilen yardım kermesinin tüm geliri Afrin’e gönderilerek yardıma ihtiyacı olan halklara bir nebze de olsa destek olundu.  Bir diğer sosyal sorumluluk projesi olan ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda organize edilen “Daha Yeşil Bir Türkiye için Geleceğe Nefes Ol” kampanyası kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde ağaç dikme etkinliği gerçekleştirildi.

Sportif Faaliyetler ve Etkinliklere Sıkça Yer Verdik

Sportif faaliyetlerle de öne çıkan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Sporcular tarafından tercih edilen bir üniversite oldu. 2019 yılında Taekvando Dünya ve Avrupa Şampiyonu Hakan Reçber, Güreş Dünya ve Avrupa Şampiyonu Hamza Alaca, Taekvando Avrupa Şampiyonu Ferhat Can, Merve Dinçel ve Taekvando Avrupa Şampiyonu, Dünya İkincisi Huri Korkut Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda eğitim –öğretim görmeyi tercih etti.  

Sportif başarılara doymayan üniversitemiz 2019 yılında, Voleybol Takımı ile Kırıkkale Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen UNİKOP Voleybol Turnuvasında birinci oldu.

Sportif başarıların yanı sıra sportif faaliyetlerle de öne çıkan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, 2018 yılında başlayan “Geleneksel Spor Şenlikleri”ne 2019 yılında da devam ederek “Sağlıklı Bireyler, Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek!” sloganıyla şenlikler gerçekleştirildi.