Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, CNN Türk kanalında yayınlanan Tercih Zamanı Programına konuk oldu. 1 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan programda Rektör Karakaya, Program Sunucusu Serra Taşkıran Özgür’ün sorularını yanıtlayarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarihi, genel ve fiziki durumu, imkânları, kalite çalışmaları ile öğrenci odaklı eğitim anlayışını anlattı.

Pandemi döneminde uzaktan eğitimle, eğitim öğretime rahat bir şekilde devam eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu eğitimi, üniversitemizin yerli yazılımı olan Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) sayesinde gerçekleştirdiğini anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AYDEP’in örgün eğitimi aratmayan bir sistem olduğunu ve sistemde tekrarlanabilen içerikler bulunduğunu kaydetti. Üniversitemizin yerli yazılımı AYDEP’in ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarına örnek olduğunu da vurgulayan Rektör Karakaya, “AYDEP ulusal alanda patentini aldı, uluslararası alanda almak için de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

Programda öğrenci memnuniyetinin durumu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, kalite çalışmaları ve memnuniyet anketleri ile üniversitemiz öğrencilerinin her türlü istek, öneri ve şikâyetlerinde istedikleri zaman muhatap bulabildiklerini söyledi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalite çalışmalarındaki başarısı ile önemli bir ivme kazandığını dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından verilen Kurumsal Akreditasyon Programına dahil olduklarını belirtti. 12 üniversitenin başvurduğu Kurumsal Akreditasyon Programında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 5 Yıl Tam Kurumsal Akreditasyon alan 5 üniversiteden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “5 Yıl Tam Kurumsal Akreditasyon ile üniversitemiz YÖKAK tarafından belirtilen kaliteli üniversiteler arasında yer almış olup bu durum tercih kılavuzlarında üniversitemizin adının yanında belirtiliyor.” dedi.

Üniversitemizin ismini kendisinden aldığı Ahi Evran-ı Veli’nin öncülüğünde yürütülen Ahilik Kültürüne de değinen Rektör Karakaya, 2015 yılından itibaren üniversitemizde Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı Dersinin zorunlu dersler arasında yer aldığını söyleyerek öğrencilerin 800 yıllık insan yetiştirme modelinin dersini aldığını sözlerine ekledi. Üniversitemizde dönemlerine ayrılarak Ahilik Sempozyumları yapıldığını da vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Ahilik Sempozyumları ile elde ettiğimiz bilgi ve verileri kitaplaştırarak gelecek nesillerimize miras bıraktık.” dedi. 

Üniversitemizde 2016 yılında başlayan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi hakkında bilgiler veren Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarım ve jeotermal alanda; Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi ve Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi olmak üzere toplam 6 projenin olduğunu belirtti.  Pilot üniversite projelerinin bölgenin ihtiyacına yönelik olduğunu ve projeler kapsamında önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, yakın zamanda bu projelerin meyvesini toplamaya başladıklarını vurguladı.

Konuşmasının sonunda üniversitemizi tercih edecek öğrenciler için ilimiz ve üniversitemiz hakkında kısa bilgiler veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Kırşehir öğrenci dostu bir şehirdir. Barınma problemi, ulaşım problemi olmayan ve öğrenciler için güzel bir il. Bizler aynı zamanda öğrencilerimizi kendi çocuklarımız gibi görüp kabul ediyoruz.” İnsan odaklı eğitim anlayışı ile yola devam ettiklerini kaydeden Rektör Karakaya, “Bizler ‘Önce İnsan’ diyoruz ve öğrencilerimizi geldiklerinde burada sıcak bir kalple karşılayacağız.”