Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Başkanlığındaki "Yükseköğretim Kurulunun geleceğe dair yeni vizyonu" toplantısına katıldı. 26 Ağustos 2021 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya tüm devlet ve vakıf üniversite rektörlerinin yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri de katılım sağladı.

YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite rektörleriyle ilk kez bir araya geldiği programda, "Yükseköğretim Kurulunun geleceğe dair yeni vizyonunu" açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kendisini YÖK Başkanlığına atadığı için teşekkürlerini sunan YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantının amacının yükseköğretim kurumlarının yeni akademik yıl ve eğitim faaliyetleri hakkında istişarelerde bulunulması olduğunu kaydetti.

"Önceliğimiz Yüz Yüze Eğitim"

Konuşmasında yeni eğitim-öğretim yılı üzerinde değerlendirmelerde bulunan Özvar, neredeyse son 1,5 yıl boyunca COVID-19 salgını nedeni ile yükseköğretimde olağanüstü anlamda ciddi güçlükler ve değişimler ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Özvar, şöyle devam etti: "Dijital okuryazarlıktan, çevrim içi ders anlatma tekniklerine, çevrim içi dersleri desteleyecek nitelikte ders notlarından farklı materyallere, çevrim içi konferanslar ve seminerlere, çok şey öğrendik. Ve hız kazandık. Üniversitelerimiz yöntem, içerik ve nitelik anlamında ciddi çalışmalar gerçekleştirdiler. Ama net olarak ifade etmek isterim ki başta Cumhurbaşkanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurumların desteği ve kararları çerçevesinde hâlihazırdaki önceliğimiz yüz yüze eğitimdir."

"Riskler Belirlenmeli ve Buna Göre Önlemler Alınmalıdır"

YÖK Başkanı Özvar, kampüslerde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra akademik araştırmalar, çeşitli hizmetler ve idari faaliyetler de yürütüldüğüne işaret ederek, "Dolayısıyla yükseköğretim kurumları tarafından salgının kontrolünde sadece eğitim yönünden değil faaliyet alanlarına göre de riskler belirlenmeli ve buna göre önlemler alınmalıdır." ifadesini kullandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların yönetiminin Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde olduğunu hatırlatan Özvar, YÖK Başkanlığı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile temas ettiklerini ve yurtların kullanımı konusunda gerekli açıklamaların yapılmasını beklediklerini söyledi.

‘’Kampüs ve Yerleşkelerdeki Pandemi Önlemlerine Riayet Edilmeli’’

Erol Özvar, yüz yüze eğitime hazırlanırken akademik ve idari personel ile öğrencilerin aşılanmalarının tamamlanmasının teşvik edilmesinin, ayrıca sosyal ve ortak kullanım alanlarında alınması gereken tedbirlere riayet edilmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü'nün bilgi kirliliği salgınına dikkat çektiğini, salgın yönetiminde toplumda kanaat önderleri ile birlikte çalışmayı önerdiğini ve maneviyatın desteklenmesinin önemine işaret ettiğini aktaran Özvar, Amerika'da pek çok üniversitede akıl ve ruh sağlığı açısından danışmanlık hizmetlerinin de verildiğini söyledi.

"Birkaç Gün İçinde Yayınlanmasını Beklediğimiz Genelgelerle Konu Netliğe Kavuşacaktır"

Kampüslerin geçen senelerde olduğu gibi yine açık olduğunu, kütüphane ve diğer imkânlardan üniversite yönetimlerinin belirleyeceği usullerle öğrencilerin istifade etmeye devam edeceğini aktaran Özvar, "Salgınla mücadele ve mahallinde yükseköğretimi bağlayacak kararlar ilgili bakanlıkların bugüne kadar aldığı kararlar ile kısmen açıklığa kavuşmuştur ve ilgili diğer hususlar da birkaç gün içinde yayınlanmasını beklediğimiz genelgelerle netliğe kavuşacaktır." dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise YÖK Başkanlığında yapılan toplantı sonrası yaptığı açıklamada pandemi sürecinin en kısa zamanda bitmesini ve öğrencilerle bir araya gelmeyi temenni ettiklerini belirtti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın açıkladığı "Yükseköğretim Kurulunun geleceğe dair yeni vizyonunu"nun hayırlara vesile olmasını dileyen Karakaya, YÖK’ün yakında ilan edeceğini belirttiği üniversiteler ile daha sık bir araya gelme ve çalışma planlamasından memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi.