Konya Ovası Projesi (KOP) Çalıştayı üniversitemiz ev sahipliğinde 27 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşti. Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen çalıştaya Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreketer Mehmet Zeki Küçük ile kurum müdürleri, akademik ve idari personel katıldı. 


KOP Başkanı Şahin : ‘’Kırşehir Biyogaz Santralleri Açısından Uygun Bir Şehir’’

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, tarihi ve kültürel yapısıyla ön plana çıkan Kırşehir’de bu çalıştayı yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek sözlerine başladı. Globalleşen 21. yüzyıl dünyasında artık ülkelerin değil şehirlerin ön plana çıktığına değinen Şahin, altyapı ve lojistik imkânları, hizmet alanları, sosyal sermayesi, coğrafi konumu, ekonomik yapı gibi faktörlerle kentlerin daha fazla bölgesel aktör olma niteliği kazandığını belirtti. KOP İdaresi Başkanlığı olarak Türkiye’nin güçlü bölgelere ihtiyacı olduğu teziyle hareket ettiklerine vurgu yapan Başkan Şahin, bölgedeki üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle birlikte güç birliği yaparak çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Şahin, konuşmasında Kırşehir’in yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir il olduğunun altını çizerek hayvansal atıklardan elde edilebilecek biyogaz santrali işletmeleri sayesinde ortaya çıkan enerjinin elektriğe çevrilebileceğini anımsattı. Sürdürülebilir kalkınma için değişimin şart olduğuna değinen Şahin, ortaya çıkacak yeni ekonomik fırsatları değerlendirmek gerektiğine inandığını söyleyerek sözlerine son verdi.

Başkan Ekicioğlu : ‘’KOP Bütçelerini Yerel Yönetimler Daha Doğru Yerlere Kullanabilir’’

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin‘den sonra bir konuşmada Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu yaptı. Ekicioğlu, KOP projelerinin şehirlerin kalkınması için önemli olduğunu kaydettiği konuşmasında KOP imkânlarından maksimum derecede faydalanmaları gerektiğine dikkat çekti. KOP projelerinden gelen bütçelerin yerel yönetimlerce kullanılması gerektiğini belirten Ekicioğlu, böylelikle daha doğru yerlere daha doğru harcamaların yapılabileceği değerlendirmesini yaptı.

Vali Akın : ’’KOP’tan 117 Proje Sayesinde 61 Milyon Türk Lirası Ödenek Tahsil Edildi’’

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun konuşmasının ardından Kırşehir Valisi İbrahim Akın’da kısa bir değerlendirme konuşması yaptı. Vali Akın, ülkemizin mevcut kaynaklarını akılcı ve stratejik yatırımlara dönüştürerek küresel ölçekte söz sahibi olabileceğini söyleyerek konuşmasına başladı. Kırşehir’in KOP İdaresine 2016 yılında dâhil olduğunu ifade eden Akın, 117 proje sayesinde 61 milyon Türk Lirası ödenek tahsil edildiğini kaydetti. KOP İdaresinin yeni nesil eylem planı ile hem yeni projeler geliştirileceğini hem de bölge insanının refah düzeyinin artırılacağını vurgulayan Akın, sonuç olarak ülkemiz ekonomisine katma değer sağlanacağını söyledi.

Çalıştayın İkinci bölümünde KOP İdaresi Koordinatörleri tarafından KOP Bölge Kalkınma Planları ve KOP İdaresi mali desteklerine ilişkin bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Bu kapsamda Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda ‘Sulama’, Prof. Dr. Erol Güngör Salonunda ‘Tarım’, Süleyman Türkmani Salonunda ‘Enerji ve Sanayi’ ve Şeyh Edebali Salonunda ‘Kültür-Turizm’ sunumlarının yapılmasının ardından çalıştay sona erdi.