Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ”Teknoparklar ve Girişimcilik Ekosistemi” konulu  seminer düzenlendi. 6 Mayıs 2021 YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan seminerin moderatörlüğünü Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mahmut Sarı yaparken konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mesut Güner katıldı.

Prof. Dr. Mesut Güner konuşmasına teknoparkların devlet, üniversite ve sanayi işbirlikleriyle kurulan birer ekosistem olduğunu söyleyerek başladı. Güner, üniversitelerin bilgiyi ürettiğini, sanayinin bu bilgiyi kullandığını, devletin de bu işbirliklerine destek verdiğini sonucunda ise çevre ve toplum destekli büyük ekosistemin oluştuğunu söyledi. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin temel amaçlarına değinen Güner, bunları üniversite-sanayi ilişkilerini somutlaştırmak, akademik bilginin teknolojik ürünlere dönüşümünü sağlamak, teknolojik firmaları desteklemek, nitelikli girişimlere destek sağlayarak nitelikli araştırmacıları bir araya getirmek olarak sıraladı.

Güner : ’’İyi Fikir İyi  Bir Girişim Demek Değildir’’

Prof. Dr. Mesut Güner, Teknoloji Geliştirme Bölgelerine (TGB) altyapı, danışmanlık, mentörlük, araştırma ve öğrenci (staj, öğrenci toplulukları işbirlikleri) desteği gibi birçok imkânın teknoparklarda sunulduğunu belirtti. Ar-Ge firmalarına teknoparklarda sağlanan desteklerin önemine de değinen Güner, bu firmaların kurumlar vergisinden muaf tutulduğunu, KDV muafiyeti sağlandığını ve yüksek lisans-doktora yapan Ar-Ge personeline destekler verildiğini hatırlattı. Güner, eskiden ekonomi ve sanayi için önemli olan kavramların yerini ‘Bilgi, Markalaşma, Startup, İnovasyon, Patent, Girişimcilik, Teknoloji Transferi, Djitalleşme’ gibi kavramlara bıraktığını kaydetti. Teknokentlerin ana yapılarında bulunan olmazsa olmazlara da değinen Prof. Dr. Mesut Güner bunların; Teknoloji Transfer Ofisi, Kuluçka Merkezi, Prototip Atölyesi ve Uluslararası Merkez olduğuna dikkat çekti. Son bölümde iyi fikrin iyi bir girişim demek olmadığına vurgu yapan Güner, fikirleri hayata geçirmenin bu noktada kritik olduğunu girişimci ruhun hayallerin peşinde koşmayı gerektirdiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. Teknoparklar ve Girişimcilik Ekosistemi semineri soru ve cevapların ardından sona erdi.