Ahilik teşkilatının kurucusu, esnaf ve sanatkâr zümresinin piri olarak kabul edilen, çok yönlü ilim ve fikir insanı Ahi Evran, doğumunun 850. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelgeyi yayımlamasının ardından yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verildi. Bu kapsamda Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından “Bilim, Sanat, Ahlak Işığında Ahi Evran, Ahilik ve Tıp” konulu konferans düzenlendi.

22 Nisan 2021 tarihinde YouTube kanalımızdan canlı yayınlanan konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Sakarya Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof.Dr. Ayten Altıntaş, KAEÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mümtaz Dadalı, KAEÜ Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken ve Ahilik ve Esnaf Kültürünü Araştırma Merkezi ve Turizm Derneği Üyesi Hasan Hüseyin Bahadır katıldı.

Dekan Karahocagil : ‘’Ahi Evran-ı Veli’nin Tıbbi Kişiliğini Gün Yüzüne Çıkarmak Öncelikli Görevimiz‘’

Konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Karahocagil konuşmasında bu çevrimiçi konferansın Ahi Evran yılı nedeniyle düzenleyecekleri bir dizi programın ilki olduğunu kaydetti. Tıp Fakültesinin kurulduğu 2016 yılında Ahilik kültürü ve meslek ahlakı ilkelerini tıp eğitimi müfredatına nasıl yansıtabileceklerini tartıştıklarını hatırlatan Karahocagil, Ahi Evran-ı Veli’nin tıbbi kişiliğini gün yüzüne çıkarmak ve evrensel mesajlarını dünyaya tanıtmanın öncelikle kendilerinin görevi olduğunu söyledi.

Rektör Karakaya: “Bugün Ahiliğin Değerlerine Ekmek ve Su Gibi İhtiyacımız Var“

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasında Ahiliğin insanı bütünselliği ve varoluş özellikleriyle birlikte tarif eden bir değerler bütünü olduğunu belirtti. Bu değerler içerisinde insanın sadece bedenden ibaret olmadığına dikkat çeken Rektör Karakaya, insanın ruh ve bedenin birlikte var olduğu yaradılışıyla ahsen-i takvim olan bir varlık olarak tarif edildiğini söyledi. Karakaya, Ahiliğin referanslarının insanı içsel ve dışsal özellikleriyle birlikte ortaya koyan bir perspektifin, bir öğretinin adı olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Ahilik insanın teorik bilgisiyle tasavvur ettiği düşüncenin pratiğe dönüşmüş halidir. Bugün biz Ahiliği hep esnaflıkla anıyoruz, bunun nedeni insanın teorik düşüncesinin en genel halinin esnaflıkta hayat bulmasındandır. Ahilik bunu insanın düşünsel hayatında hazırlayarak, ahlak ve erdem kategorilerinde pişirerek, pratikleri kontrol ederek sosyal hayata hazırlama noktasında bir değerler bütünü oluşturmuştur. Bugün Ahiliğin değerlerine ekmek ve su gibi ihtiyaç duyuluyor, bunun için Ahiliğin geçmişte değil bugün yaşanması gerekir. Ahiliği yaşamak bugün ihtiyaçtır, bunun önünde çakıl taşları varsa eğer temizlemek ve zemin açmak görevimizdir. Dünya bu şefkat eline muhtaçtır ve mesuliyeti de bizdedir’’



UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz: ‘’Ahi Evran-ı Veli UNESCO Değerlerine Katkı Sağlayan Bir Şahsiyet’’

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz konuşmasına bugüne kadar UNESCO desteğiyle birçok yıldönümünü kutladıklarını söyleyerek başladı. Köklü bir kültürün sahibi olduğumuzu hatırlatan Oğuz, Ahi Evran-ı Veli’nin UNESCO değerlerine katkı sağlayıcı bir şahsiyet olduğuna dikkat çekti. Oğuz, Ahilik değerlerinin sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen barışçıl ve ahlaki yönleriyle UNESCO’nun çatışma alanlarını küçültme politikasıyla paralel fikirlere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Ahi Evran’ın öğretisinin üretim-tüketim ilişkilerinin değerini geçmiş çağlarda görmüş, her alana dokunabilen evrensel değerlere sahip bir öğreti olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Sakarya Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin ‘Ahi Evran, Ahilik ve Ahlak‘, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ‘Fütüvvetnamelere Göre Tıp Ahlakı ve Sabuncuoğlu Şerefeddin Fütüvvetnamesi‘, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof.Dr. Ayten Altıntaş ‘Osmanlı Esnaf Tabibinin Ahlaki Eğitiminde Ahilik Teşkilatını Önemi‘, KAEÜ Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken ‘Tıp Tarihi, Etik ve Biyoetik Açısından Ahi Evran’ı ve Ahiliği Anlamak‘, Ahilik ve Esnaf Kültürünü Araştırma Merkezi ve Turizm Derneği Üyesi Hasan Hüseyin Bahadır ise ‘Tıp Tarihçisi Prof. Dr. Süheyl Ünver’in Defterinden Evrenadab Kırşehir Notları ve Ahiliğin İzleri‘ isimli sunumlarını yaptılar.