Bu yıl teması “Zaferin Adı Türkiye” olarak belirlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında ilimizde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. 15 Temmuz 2025 tarihinde gün içinde şehit kabirleri, 15 Temmuz gazileri ile gazi aileleri ziyaret edildi. Program kapsamında şehitler için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Mevlid-i Şerif programı düzenlenerek “Zaferin Adı Türkiye” temalı fotoğraf ve resim sergisinin gezildi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in de katıldığı Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü ve Cacabey Meydanında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Kırşehir Valiliği ile üniversitemiz ortaklığında bir panel düzenlendi. 16 Temmuz 2025 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda gerçekleşen “15 Temmuz’a Giden Süreçte Din İstismarı” isimli bir panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı J. Alb. Cihan Sanlı, İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal, Kırşehir Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Erdem Eylenen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ile Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, ilimiz kamu kurum yöneticileri,, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program 15 Temmuz Belgeselinin izlenmesi ve Üniversitemiz Kampüs Cami İmamı Osman Aslan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil açılış konuşması yaptı. Rektör Karahocagil konuşmasında, 15 Temmuz’un ne olduğunu açıklayarak “15 Temmuz; istiklalimize ve istikbalimize kasteden hain darbe girişiminin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, aziz milletimizin dirayeti ve cesareti ile bertaraf edildiği destansı bir direnisin adıdır.” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminde kadın, erkek, genç, yaslı demeden sokaklara çıkan milyonların ve imanla yoğrulmuş bir milletin vatan söz konusu olduğunda neleri göze alabileceğini ve neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Tarih boyunca farklı amaç ve yöntemlerle dinin ilkeleri ve kutsalları üzerinden kitleler manipüle edilerek hakikat istismar edilmeye çalışılmıştır. 15 Temmuz 2016 gecesi, sadece bir darbe girişimi değil, aynı zamanda milletimizin en kutsal değerlerinin; dinin, imanın, samimiyetin nasıl istismar edilebileceğinin de acı bir göstergesi olmuştur. Milli teşkilatlar içine sızan mihraklar; devlete, millete, vatana, her türlü değer ve emanete ihanet etmiş, kendisine emanet edilen silahlarla milletine, meclisine saldırmışlardır. O gece yaşananlar, toplumsal hafızamıza kazınmakla kalmadı, ayni zamanda bizlere çok derin bir ders verdi: Dini değerlerin istismarı, yalnızca inanç dünyamıza değil, devlet yapımıza, toplumsal bütünlüğümüze ve geleceğimize de kastedebilecek dış mihraklar tarafından kullanılmaya elverişli bir potansiyele sahiptir. Bizler, tarih boyunca dinin birleştirici, diriltici ve inşa edici gücüne yaslanmış bir milletiz. Ancak bu değerlerin, istismar edildiğinde ne kadar büyük yıkımlara yol açabileceğini 15 Temmuz'da acı bir şekilde bir kez daha gördük. Malum ihanet şebekesi, dini duyguları kullanarak nice masum kalbi, nice iyi niyetli zihinleri zehirlemiş; sonunda milletin silahını yine milletin evlatlarına doğrultacak kadar mankurtlaşmış hainlerle darbe teşebbüsünde bulunmuştur. 15 Temmuz unutulmamalıdır. Unutulan ihanet tekrarlanır. Gelecek nesiller 15 Temmuz benzeri yıkım ve ihanetlere maruz kalmamak için her zaman tetikte, teyakkuzda ve tek yürek halinde duruş sergilemelidir.”
Düzenlenen panelin amacının sadece geçmişi hatırlamak olmadığını kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, aynı zamanda geleceği inşa ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bir üniversite olarak öğrencilerimize, topluma eleştirel düşünmeyi, sorgulamayı ve her türlü istismara karşı bilinçli olmayı elbette biz anlatmalıyız.” diyen Rektör Karahocagil, bu vatan için canını ortaya koyan tüm şehitleri rahmete anarak tüm gazilere de şükranlarını iletti.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından başkanlığını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Murat Karakaya’nın yaptığı “15 Temmuz’a Giden Süreçte Din İstismarı” isimli bir panele geçildi. Panelde Karakaya, istismar kelimesinin sözcük anlamını anlatarak, sözcüğün olumlu ve olumsuz yönlerinin neler olduğunu dile getirdi. “Her Müslüman bildiğini bilmeyene anlatmalıdır.” diyen Dekan Prof. Dr. Mehmet Murat Karakaya, tebliğin sadece peygamberlere özgü olmadığını, her Müslümanın vazifesi olduğunu dile getirdi.
Daha sonra Panelist İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İdris Sami Sümer “Kur’an-ı Kerim Bağlamında Dinin İstismarı” konusunu anlattı. “İstismar edilen tek şey din değildir.” diyen Sümer, insanoğlunun her şeyi istismar eden bir varlık olduğunu sözlerine ekledi. İstismarın şeytanla başladığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi İdris Sami Sümer, istismarı önlemek amacıyla bir toplumun merkezine ahlaki ilkeleri getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İdris Sami Sümer’in ardından Dr. Öğr. Üyesi Zübeyir Aslan, “FETÖ Bağlamında Din İstismarı ile Mücadele” konusunu anlatarak İslam dininin mesajlarının evrensel olduğunu dile getirdi. Her dönemde dini istismar etmeye çalışan toplulukların var olduğunu dile getiren Aslan, FETÖ’nün de bunlardan bir olduğunu sözlerine ekledi.
Panel sonunda Kırşehir İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ile Prof. Dr. Ali Güneş tarafından panelistlere teşekkür belgesi verildi.











