Üniversitemiz Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından Tarihsel Perspektifte Devletin Sivil Kuruluşları Ahiler ve Hacı Bayram Veli isimli konferans düzenlendi. 27 Mayıs 2025 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda gerçekleşen konferansa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata, Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, kurum müdürleri, ilimiz yöneticileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaparak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin genel ve fiziki durumu hakkında bilgiler verdi. Üniversitemizin 2017 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yürüttüğü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında Tarım ve Jeotermal alanlarında ihtisas üniversitesi seçildiğini söyleyen Rektör Karahocagil, bu kapsamda üniversitemizin bu projelerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi tarafından desteklendiğini ve bu projeler ile Tarım, Seracılık, Hayvancılık ve Sağlık-Spor Turizmi alanında kabiliyetini ve kapasitesini geliştirerek bu kapsamda yerel ve bölgesel kalkınmaya öncülük ettiğini vurguladı. Konuşmasında üniversitemizin başarıyla yürüttüğü kalite çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemiz genç bir Üniversite olmasına rağmen ‘Ahiliğin İzinde... Mükemmele Yolculuk’ mottosu ile kalite çalışmalarında Türk Yükseköğretimine rol model olmuş bir üniversitedir. Kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz kalite çalışmalarının dijital ortamda yönetilmesine imkân veren Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi yazılımı (BKYS), ticarileşmiş ve 20 üniversite ile ÖSYM'nin kullanımına sunulmuştur. Eğitimde Yeterliliğe Dayalı Kalite Güvence Sistemi kurmak üzere üniversite-sanayii işbirliği ile geliştirdiğimiz Ahi Yeterliğe Dayalı Dijital Eğitim Portalının (AYDEP), Öğrenme Yönetim Sistemi Yazılımımız da benzer şekilde ticarileşmiş ve 3 üniversitenin kullanımına sunulmuştur. Geliştirdiği iç kalite güvence sistemleri ve yazılımları sayesinde 2017 yılında tüm birimleriyle ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini alan üniversitemiz, 2022 yılında YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programından 5 yıllık Tam Kurumsal Akreditasyon alan 2006 yılından sonra kurulan ilk devlet üniversitesi olmuştur. Kalite çalışmalarını uluslararası arenaya taşıyarak, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı EFQM modelini tüm birimlerimizde uygulamaya başlayan Üniversitemiz, 2023 yılında EFQM Üstün Performansta 5 Yıldız Yetkinliği Ödülünü alan halen tek Türk Yükseköğretim Kurumudur.” Kalite çalışmalarını “Hayırda Yarışmak” olarak tanımlayan ve bu çalışmaları Ahilik değerlerine yaslanarak yürüttüklerini anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Çünkü Ahilik teşkilatı, bir meslek örgütü olmasının yanı sıra aslında erken dönem Değer Temelli Bir Kalite Hareketi olarak, Türk Kalite Yönetim Sisteminin temelini teşkil eden bir teşkilattır.” dedi.

Konuşmasının devamında üniversitemizin Times Higher Education ve GreenMetric gibi uluslararası sıralama ajansları sıralamalarında yer bulduğunu ve ulusal-uluslararası sıralamalarda yükseldiğini belirten Rektör Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “’Ahiliğin izinde... Bilim, Sanat ve Ahlak’ mottosuyla, Ahi Evran-ı Veli'nin ‘Hak ile sabır dileyip, Bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlâk ile çalışıp, Bizi geçen bizdendir.’ sözünün rehberliğinde Ahilik becerilerini mezunlarımıza kazandırmak ve bir Ahilik değeri olarak yapabileceğinin en iyisini en kalitelisini yapmak için çalışmaktadır.” Konferansın düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konferansın verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Daha sonra Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek söz aldı. Vali Demiryürek konuşmasında, tarih boyunca Anadolu'da kurulan devletlerin, yalnızca kılıçla değil; kalemle, gönülle, emekle ve ahlakla yükseldiğini söyleyerek bu yükselişin temelinde sivil yapıların ve halkın vicdanında karşılık bulan kurumsal gelenekler ile Ahilik ve Bektaşilik gibi toplumu içten içe inşa eden irfan damarlarının yer aldığını kaydetti. Kırşehir’in yalnızca bir şehir değil, Anadolu irfanının harman olduğu, Ahilik sisteminin doğduğu, ilmin, musikinin ve sosyal adaletin kök saldığı bir medeniyet merkezi olduğunu da vurgulayan Vali Murat Sefa Demiryürek, konuşmasına şöyle devam etti: “13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu Ahilik Teşkilatı, Kırşehir'den başlayarak Anadolu'nun dört bir yanına yayılan; mesleği, ahlakı ve toplumsal düzeni birlikte buluşturan örnek bir yapıdır. Bu teşkilat, sadece bir üretim düzeni değil; aynı zamanda sivil toplumun ve bireysel terbiyenin teminatı olmuştur. Aynı dönemin bir başka büyük irfan önderi olan Hacı Bayram-ı Veli ise, tasavvufun rehberliğinde halka hizmeti Hakk'a hizmet sayan bir bakış açısıyla, toplumsal birlik ve kardeşlik ruhunu Anadolu coğrafyasına taşımıştır.” Konuşmasının sonunda konferansın düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Vali Demiryürek, konferansın verimli geçmesini temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci “Tarihsel Perspektifte Devletin Sivil Kuruluşları Ahiler ve Hacı Bayram Veli” isimli sunumunu geçekleştirdi. Dr. Yelkenci sunumunda Ahi Evran-ı Veli ve Hacı Bayram Veli hakkında önemli bilgiler verdi. Her iki önemli şahsın da Anadolu medeniyetinin oluşmasında önemli katkıları olduğunu anlatan Dr. Ömer Faruk Yelkenci, şehir örneğinden yola çıkarak şehrin merkezine hangi yapı konulursa şehrin o yönde ilerleyeceğini söyledi. Konuşmasında Hacı Bayram Veli’nin topluma katkılarına değinen Dr. Yelkenci, onun ekonomiyi ayakta tutan iki faaliyete çok önem verdiğini kaydetti. Tarım ve zanaatın geliştirilmesi için köylerde tarımı, şehirlerde de zanaatı önde tuttuğunu belirten Dr. Ömer Faruk Yelkenci, imece usulü ile de sosyal dayanışmaya önemli katkıları olduğunu sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci’nin sunumunun ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Dr. Yelkenci’ye hediye takdim etti. Konferans toplu çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Konferansın ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti. Ziyarette üniversitemizin eğitim faaliyetleri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Haber: Fatma Kaya – Eda Çalışkan
Fotoğraf: Özgür Türkyılmaz
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü