Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından ve Kırşehir Valiliği himayelerinde, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla, PETLAS, MEPAŞ, American Life, Badem Pınarı ve Özgirişim Group Enfes Bakliyat, Tutku Gıda sponsorluğunda düzenlenen 2. Cacabey Bilim Şenliği yoğun katılımla başladı. 27 Mayıs 2025 tarihinde Kırşehir Cacabey Meydanında gerçekleştirilen şenliğe Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Vali Yardımcıları İsmail Çetinkaya ve Alper Balcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Musa Özata ve Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, kamu kurum müdürleri, ilimiz yöneticileri, akademik ve idari personel, vatandaşlar, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Rektör Karahocagil: “Evet Bilim Çok Önemlidir; Fakat Asla Bir Amaç Değil, Ancak Bir Araçtır”
Saygı duruş ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 2. Cacabey Bilim Şenliği açılış ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasının ilkini Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaparak toplumların gelişimi ve medeniyetlerin kuruluşunun temelinde bilimin yattığını ve insanlık tarihini etkileyen en önemli gücün yine bilim olduğunu söyledi. Bilimin çok önemli olduğunu fakat amaç değil araç olduğunu da dile getiren Rektör Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilimsel bilgi; toplum yararına bir ürüne dönüştürülürse yani bir sanata, zanaata ya da teknolojiye dönüşürse ancak bir anlam ifade etmektedir. İnsanlık tarihi boyunca ve özellikle içinde bulunduğumuz bu çağda, bilim ve teknolojinin hayatımızdaki yeri her geçen gün büyümekte; bilimi üreten ve ürettiği bilimsel bilgiyi ürüne, teknolojiye dönüştüren ülkeler, üretileni tüketen ülkeleri kendi kültür ve medeniyetlerinin her açıdan adeta gönüllü köleleri yapmaktadırlar. Bu yüzden üretilen bilimsel bilgininin ürüne dönüştürülmesi estetikle, değerler sistemiyle ve erdemlerle ilişkili olmalıdır. Aksi takdirde erdem, etik, ahlak ile ilişki kuramayan bilim ve teknolojinin, geçmişte Hiroşima'da, günümüzde Gazze'de yaşanıldığı gibi katliamlara ve soykırımlara neden olduğu çok acı bir insanlık tecrübesidir.”
Rektör Karahocagil: “Ahiliğin İzinde... Bilim Sanat Ahlak Ekseninde Bu Çağın Ahilerini Biz Yetiştirmeli ve Gençlerimizi İlim, İrfan ve Hikmetle Buluşturmalıyız”
Millet olarak Ahilik ekseninde bilimle meslek ahlakını ilişkilendiren, bilimi toplumun yararına üretime dönüştüren ve bunu toplumun insanlığın adalet ve huzur içinde yaşamasına vesile kılan bir medeniyet birikimine sahip olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bu medeniyetin varisleri olarak da bu birikimi harekete geçirmeleri gerektiğini vurguladı. Ahiliğin izinde... Bilim Sanat Ahlak ekseninde bu çağın Ahilerini yetiştirmeleri ve gençleri ilim, irfan ve hikmetle buluşturmaları gerektiğini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun için ‘Hak ile sabır dileyip, Bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlâk ile çalışıp, Bizi geçen bizdendir.’ diyen Ahi Evran-ı Veliye, ‘İlim ilim Bilmektir, İlim Kendin Bilmektir, Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır.’ diyen Yunus Emre’ye, onların çağları aşıp da gelen erdemlerine kulak vermeliyiz.”
Rektör Karahocagil: “Kırşehir'den Yeni İbni Sina'lar, Farabi'ler, Ali Kuşcu'lar, Piri Reis'ler ve Aziz Sancar'lar Çıkmalıdır, Çıkacaktır”
Konuşmasının devamında Cacabey Bilim Şenliği hakkında bilgiler de veren Rektör Karahocagil, düzenlenen bu şenlikle dünyanın ilk gökbilim merkezini Kırşehir'de kuran Cacabey’i dünyaya tanıtmanın yanında, ülkemizin son yıllarda bilim ve teknoloji alanında gösterdiği gelişime, Ahilik değerleri ve Ahilik becerileri ekseninde destek olmak ve gençleri Ahiliğin izinde Bilim Sanat Ahlak mottosuyla çalışmaya, araştırmaya, üretmeye teşvik etmek istediklerini sözlerine ekledi. Kırşehir'den yeni İbni Sina'lar, Farabi'ler, Ali Kuşcu'lar, Piri Reis'ler ve Aziz Sancar'lar çıkmasının öneminden bahseden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, bunun için bilim şenlikleri, proje pazarları, kongreler, bilimsel toplantılar düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Konuşmasının sonunda önümüzdeki yıl Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 20. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Cacabey Bilim Şenliğinin üçüncüsü ile birlikte 20 Üniversitenin üyesi olduğu Anadolu Üniversiteler Birliği Proje Pazarını Kırşehir'de düzenleyeceklerinin müjdesini veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, şenliğin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.
Vali Murat Sefa Demiryürek: “Medeniyetin Önemli Bir Parçası Olan Kırşehir, Sadece Coğrafi Bir Merkez Değil; Aynı Zamanda İlmin, İrfanın, Hikmetin ve Bilimin de Kalbi Olmuştur”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek bir konuşma yaptı. Vali Demiryürek konuşmasında, bilimin insanın varoluşundan bu yana çevresini tanıma, anlamlandırma ve yön verme arayışının bir sonucu olduğunu belirterek bu arayışın medeniyetlerin doğuşuna, ilerleyişine ve bugünkü modern dünyaya ulaşmasına öncülük ettiğini söyledi. Tekerleğin icadından günümüzün yapay zekâ teknolojilerine, uzay çalışmalarından tıptaki devrim niteliğindeki gelişmelere kadar insanoğlunun her başarısının ardında bilimsel düşünce ve yöntemin var olduğunu kaydeden Vali Murat Sefa Demiryürek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilimi rehber edinmiş milletler her alanda ilerleme kaydederken; bilimden uzak kalan toplumlar ise geri kalmaya mahkum olmuştur. Çünkü bilim, sadece bilgi üretmekle kalmaz, aynı zamanda hayatı kolaylaştırır ve dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirir. Yurt edindiğimiz Anadolu toprakları bilimle yoğrulmuş kadim bir medeniyetin taşıyıcısıdır. Bu medeniyetin önemli bir parçası olan Kırşehir, sadece coğrafi bir merkez değil; aynı zamanda ilmin, irfanın, hikmetin ve bilimin de kalbi olmuştur. Bu anlamda şehrimizin manevi mirasları arasında çok özel bir yeri olan Cacabey, Anadolu'nun bilim tarihine adını altın harflerle yazdırmış önemli bir şahsiyettir.” Cacabey’in Kırşehir'de kendi adıyla anılan medreseyi kurarak burayı bir astronomi merkezine dönüştürdüğünü vurgulayan Vali Demiryürek, onun katkılarıyla Kırşehir’in kültür ve ahlak merkezi olmasının yanında bir bilim şehri haline de geldiğini sözlerine ekledi. Cacabey’in, hem bilimsel araştırmaları desteklediğini hem de kendi gözlemlerini yaparak astronomi alanında önemli katkılar sunduğunu belirten Vali Murat Sefa Demiryürek, bu mirasın Anadolu'da ve hatta dünya bilim tarihinde çok kıymetli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Konuşmasının sonunda şenliğin birçok etkinlik ve çalışmalarla dolu dolu geçeceğini kaydeden Vali Demiryürek, “Bu etkinlik, sadece bilimsel farkındalık oluşturmakla kalmayacak; aynı zamanda genç mucitlerin yetişmesine, bilime ilgi duyan çocuklarımızın ve gençlerimizin hayallerine yön vermelerine de katkı sağlayacaktır.” dedi. Böylesine önemli organizasyonda emeği olan herkese teşekkür eden Vali Murat Sefa Demiryürek, Cacabey Bilim Şenliği'nin, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni etti.
Protokol konuşmalarının ardından İl Millî Eğitim Müdürlüğü Çocuk Korosu sahne alarak çocuk şarkıları seslendirdiler. Ardından protokol üyeleri şenlikte açılan stantları tek tek gezerek stant yetkililerinden bilgiler aldılar ve onlarla kısa kısa sohbet ettiler. İki gün boyunca dolu dolu sürecek olan 2. Cacabey Bilim Şenliğinde bilimsel ve stant etkinlikleri, atölye çalışmaları ve konserler gerçekleştirilecek.



































