Türk Cumhuriyetlerinin bilim insanlarını ortak paydada buluşturmayı hedefleyen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Genç Akademisyenler Kongresi 10 Şubat 2025 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te başladı. 20 ülke ve 120 farklı üniversiteden 268 akademisyenin buluştuğu kongreye, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar ve Üniversitemiz Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Yusuf İslam Sürücü de katıldı.
Ekonomiden siyasete, dini ilimlerden hukuka, spordan kültüre, sanattan edebiyata gibi birçok alanda Türk dünyasında yapılabilecek ortak çalışmaların değerlendirildiği kongrede Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil bir konuşma yaptı. Rektör Karahocagil konuşmasında, kongrenin ata yurdu Özbekistan’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin akademik ve bilimsel çalışmaları ile projeleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kongre ile Türk dünyası üniversitelerinde bilimsel iş birliklerini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Türk dünyasını birleştirecek olan bu kongrede ve Özbekistan’da olmaktan mutlu olduğunu da dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kongrenin tüm Türk dünyasına hayırlı olmasını temenni etti.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek Kongre Açılış Özel Oturumunda "Türk Dünyası Yükseköğretiminde Kalite Odaklı Dönüşüm: Ortak Vizyonla Geleceği Şekillendirmek" isimli sunumunu yaptı. Şimşek sunumunda üniversitemizin başarılı kalite çalışmalarına değinerek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalitede geldiği son durumu detaylı bir şekilde anlattı. Kalite çalışmalarına 2015 yılında başlandığını ve başarılı bir şekilde ilerlediklerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, kalite süreçlerini “Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk” mottosuyla sürdürdüklerini kaydetti.
Kongre daha sonra ortak kültürel mirasın korunması, akademik alanda iş birlikleri, ekonomik kalkınma projeleri, dijitalleşme ve Türk dünyasının bütünlüğü gibi konuların tartışıldığı diğer oturumlarla devam etti.



