Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin, 2015 yılında başlattığı kalite çalışmaları güçlenerek devam ediyor. Kalite, YÖKAK tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda üniversitemizin stratejik önceliği olarak benimsendi. Üniversitemiz bu anlayış doğrultusunda 2021 yılında gönüllü olarak katıldığı Kurumsal Akreditasyon Programından başarıyla geçti ve 2022 yılında beş yıl süreyle tam akreditasyon belgesi aldı. Bu önemli başarıyı takiben üniversitemiz şimdi de Ara Değerlendirme sürecinden geçiyor. 18-19 Temmuz 2024 tarihlerinde iki gün boyunca yapılacak Ara Değerlendirme Programı kapsamında Üniversitenin tüm paydaşları ile odak grup görüşmeleri yapılacak. Bu kapsamda başta rektör görüşmesi olmak üzere Kalite Komisyonu, Senato ve Yönetim Kurulu, Akademik Yöneticiler, İdari Birim Yöneticileri, Akademik Personel, İdari Personel, Merkez Müdürleri ve Koordinatörler, Öğrenciler ve Kurum Paydaşları ile çeşitli toplantılar yapılacak.
Ara Değerlendirme Süreci Hazırlıkları
Kalite Yönetim Koordinatörlüğümüz öncülüğünde yürütülen hazırlık sürecine tüm birimlerimiz aktif olarak katılım gösterdi. Bu süreçte KAP Raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda kurumumuzun güçlü yönlerin sürdürülebilirliği ve iyileştirmeye açık alanların geliştirilmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Son iki yılda düzenli olarak yapılan iç değerlendirme çalışmaları kapsamında tüm birimler değerlendirmeye tabi tutularak süreç performansları, faaliyet planları, risk yönetimi, iyileştirme planları ve paydaş ilişkileri gözden geçirildi. Farklı düzeylerde paydaş toplantıları gerçekleştirildi. 2022 yılında Süreç ve Risk çalıştayları, 2023 yılında geniş katılımlı bir YÖN çalıştayı yapıldı. Bu çalıştaylar sonucunda geleceğe yönelik stratejiler ele alındı ve Üniversite genelinde pek çok iyileştirme planlandı ve gerçekleştirildi. İstişareyi kalite kültürünün vazgeçilmez prensibi olarak gören Üniversitemizde 2024 yılında paydaş ilişkilerini güçlendirmek ve kurumsallaştırmak amacıyla Üniversite Danışma Kurulları hayata geçirildi.
Kalitenin Parlayan Yıldızı BKYS
Kadim kültürümüz Ahilikten ilham alan Üniversitemizde yerleşik bir kültür haline gelen kalite çalışmaları Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ) döngüsü esasına göre yürütülüyor. Bu anlayış tüm birimlerimiz tarafından içselleştirilirken kalite kültürünün yaygınlaşmasını sağlayacak çözümler üzerinde duruluyor. Üniversitemiz tarafından özgün olarak geliştirilen Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) 2019 yılında hayata geçirildi. Fikri ve sınai mülkiyet hakları Üniversitemize ait olan BKYS, artık bir marka haline geldi. BKYS, bir yandan üniversitemizin kalite süreçlerini güçlendirirken diğer taraftan Türk yükseköğretimine de katkı sağlıyor. Talep doğrultusunda çok sayıda üniversiteye, kamu kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına BKYS tanıtımı yapıldı. 2022 yılında ticarileşen BKYS, kalite süreçlerinin yönetiminde örnek gösterilmeye devam ediyor. Hali hazırda dokuz farklı üniversite ve ÖSYM tarafından kullanılan BKYS'nin yeni versiyonlarının geliştirilme çalışmaları devam ediyor. Şu anda 1.5 versiyonu kullanılmakta olan BKYS'nin 2.0 versiyonunun geliştirilme süreci, Yazılım Ofisimizde çalışan öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız tarafından devam ediyor. Bu yeni versiyon ile birlikte BKYS’nin kalite güvencesi sağlama işlevinin artması hedefleniyor.
Kalitede Başarının Güvencesi
Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk parolasıyla çalışmalarını yürüten Üniversitemiz, kalite yönetimi alanında ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılar elde etti. BKYS yazılımı, Rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in koordinatörlüğünde 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamu kategorisinde verimlilik ödülüne layık görüldü. EFQM modelini benimseyen Üniversitemiz 2023 yılında Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından üstün performansta yetkinlik aşamasında beş yıldızla ödüllendirildi. Ayrıca, 2024 yılında KalDer Ankara şubesi tarafından İlham Veren Kamu Yönetimleri Özel Ödülü'ne layık görüldü.
Sürekli Gelişim İçin Belgelendirme Çalışmaları
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, kalite yönetiminde istikrarlı adımlar atmaya ve Türk yükseköğretiminde öncü rol oynamaya devam ediyor. Üniversitemiz, kalite yönetiminde sürekli gelişim hedefleri doğrultusunda, 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve 22000 Gıda Güvenliği kalite belgelendirme çalışmalarına devam ediyor. Kalite Yönetim Koordinatörlüğü tarafından yürütülen belgelendirme çalışmaları, üniversitemizin kalitede sürdürülebilirlik anlamındaki kararlılığını ve yetkinliğini artırmayı amaçlıyor.
Tüm paydaşları ile birlikte Ara değerlendirme sürecine hazırlanan üniversitemiz bu süreci gelecekteki başarılarının teminatı olarak görülüyor.