Ülkemizin ve bölgesinin önemli üniversitelerinden biri olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Mezunlarını uğurladı. 29 Haziran 2024 tarihinde üniversitemiz stadyumunda gerçekleştirilen Mezuniyet Törenine Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, İlimiz Milletvekili Dr. Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ile Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Hüseyin İlter, il protokolü, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Eğitim-öğretimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizi uğurladığımız mezuniyet töreni ilk olarak Seda İlanbey yönetimindeki Kırşehir Gençlik Spor İl Müdürlüğü halk oyunları ekibinin gösterileri ile başladı. Halk oyunları ekibi, Filistin’deki soykırıma gösterilerinde yer vererek yaşanan acılara karşı farkındalık oluşturdular. Daha sonra Türk Bayrağı ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde eğitim öğretim gören yabancı uyruklu öğrencilerimizin ülkelerinin bayrak ve sancakları yerini alarak kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşü sırasında “Gazze’yi Unutmadık” pankartı da açılarak Filistin’e destek verildi.  Öğrencilerimiz kortej yürüyüşü sonrası yerini aldıktan sonra Saygı Duruşuna geçilerek hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Daha sonra tören protokol konuşmaları ile devam etti. İlk olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil bir konuşma yaparak, öğrencilere, ailelerine ve öğretim görevlilerine seslendi. Rektör Karahocagil konuşmasında ilk olarak Gazze’deki soykırıma değindi ve çoluk-çocuk yaşlı, kadın, hekim, akademisyen demeden insanlık dışı katliamlar yapan İsrail terör devletini kınadı. Üniversitemizin 18 yaşında genç bir üniversite olmasına değinen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ‘Ahiliğin İzinde...’ mottosu ile Türkiye'nin işini en kaliteli yapan üniversitelerinden biri olduğu tescil edilmiş, Kalite çalışmalarında Türk Yükseköğretimine rol model olmuştur.” dedi. Üniversitemizin kalite çalışmalarında geldiği son durumu da paylaşan Rektör Karahocagil, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin BKYS ve AYDEP gibi iki kalite güvencesi sağlayan yazılımı kendi imkânlarıyla geliştirdiğini ve ticarileşen bu iki ürünün 12 yükseköğretim kurumuna pazarlandığını kaydetti. BKYS yazılımının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Verimlilik Projeleri kamu kategorisinde Türkiye ikinciliği ödülüne ve KalDer’in yürüttüğü İlham Veren Kamu Yönetimi Projelerinde ise Jüri Özel Ödülüne layık görüldüğünü vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çalışmalar neticesinde 2022 yılında YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programından 5 yıllık Tam Kurumsal Akreditasyon alan 2006 yılından sonra kurulan ilk devlet üniversitesi olduk ve geçen sene ÖSYM tercih kılavuzunda Akredite Olan Üniversiteler kategorisinde yer alan ilk 20 Üniversitesinden biri olduk. Kalite çalışmalarını uluslararası arenaya taşıyarak, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı EFQM modelini tüm birimlerimizde uygulamaya başlayan üniversitemiz, 2023 yılında EFQM Üstün Performansta 5 Yıldız Yetkinliği Ödülünü alan halen tek Türk Yükseköğretim Kurumu olmayı akademik ve idari personelimizin katkılarıyla başarmıştır.”

Konuşmasında üniversitemizin 2017 yılında YÖK’ün yürüttüğü Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Projeleri kapsamında Tarım ve Jeotermal alanda pilot üniversite seçilen ilk 5 üniversiteden biri olduğuna da değinen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Bu kapsamda Kaman Cevizi Odaklı Gelişim Projesi, Kaba Yem Üretimi Projesi ve Jeotermal ile ısıtılan Ar-Ge Seramızda 50'den fazla araştırma projesi hayata geçirilirken, 150 yataklı Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi, Jeotermal İleri Sera Teknolojileri Merkezi ve Sporcu Sağlığı Merkezi gibi Araştırma Uygulama Merkezlerini sizlerin hizmetine açtık.” dedi. Üniversitemizin uluslararası alanda da önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Rektör Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Uluslararası bir Üniversite sıralama ajansı olan THE impact-etkililik sıralamasına ilk defa girip, bu yıl Dünya Üniversiteleri arasında genel etkililik sıralamada 1001-1500 bandına yükselirken, Nitelikli Eğitim başlığında önemli bir başarı elde ettik.”

Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, onlara; çalışarak, okuyarak, araştırarak, sorgulayarak kat ettikleri uzun bir yolun ardından bugün mezuniyet hedeflerine ulaştıklarını dile getirerek eğitim ve öğretim hayatları boyunca birçok zorluğa katlanarak yükseköğretimden mezun olmanın haklı gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Başarılarından dolayı tüm mezun öğrencilerini tebrik eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, onların eğitimlerinde en büyük destekçileri olan aileleri ve hocalarına teşekkür etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu söz aldı. Başkan Ekicioğlu konuşmasında, Filistin’de yaşanan soykırıma değinerek Filistin halkının yanında olduklarını belirtti. Konuşmasının devamında öğrencilere, ailelerine ve öğretim görevlilerine seslenen Selahattin Ekicioğlu, eğitimde marka şehir olan Kırşehir’in coğrafi ve sosyo-kültürel yapısı bakımından öğrenci dostu bir şehir olduğunu kaydetti. Kırşehir Belediyesi olarak kültür, sanat, spor ve sosyal alanda gençlere çok fazla imkân tanıdıklarını anlatan Başkan Ekicioğlu, öğrencilerin her zaman yanında olduklarını belirtti. Mezun olan öğrencilere bundan sonraki hayatlarında başarılar dileyen Selahattin Ekicioğlu, öğrencilerin Kırşehir’den güzel anılarla ayrıldıklarını temenni etti.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun konuşmasının ardından Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan söz aldı. Vekil İlhan konuşmasında, Filistin’de yaşanan katliama değinerek Filistin halkının yanında olduklarını ve İsrail Devletini kınadıklarını söyledi. Öğrencilerin zor ve meşakkatli bir 4 yılın ardından başarılarını tescilleyen mezuniyet töreninde onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Vekil Dr. Metin İlhan, öğrencileri tebrik ederek bundan sonraki yaşamlarında başarılar diledi.



Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan’ın konuşmasının ardından Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı bir konuşma yaptı. Balcı konuşmasında, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak yapacakları meslekleri en iyi şekilde yapmalarını tavsiye etti. Konuşmasının sonunda Vali Yardımcısı Alper Balcı, mezun olan öğrencileri tebrik ederek onlara yeni yaşamlarında başarılar diledi.

Protokol konuşmalarının ardından bayrak-flama devir teslim töreni gerçekleştirildi. Törende Şanlı Bayrağımızı İlahiyat Fakültesinden Ali Arı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencisi Ümit Kartal’a teslim etti. Üniversitemiz Flamasını ise İlahiyat Fakültesinden Hilal Çağlar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencisi Gizem Taş’a teslim etti.

Mezuniyet töreni 3.87 not ortalamasıyla üniversite birincisi olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Programı mezunu Özlem Yüksel’in konuşması ve mezuniyet kütüğüne plaka çakmasıyla devam etti.  Üniversite birincisi Özlem Yüksel konuşmasında, Ebelik bölümünü tercih etme sebebine değinerek bir insanın dünyaya geliş mucizesine şahitlik etmenin vereceği mutluluk ve heyecanı deneyimlemek istemesinden kaynaklı olduğunu söyledi. Mezun olana kadar zorlu bir süreçten geçtiklerini söyleyen Yüksel, bu süreçte öğrencilere destek sağlayan başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil olmak üzere, tüm hocalarına, ailesine ve arkadaşlarına teşekkür etti. Yüksel’in mezuniyet kütüğüne plaka çakmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil tarafından Yüksel’e, Ahilik Geleneği olan Şed kuşatıldı. Temsili şed kuşatma töreninin ardından tüm öğrencilere Ahilik Yemini ettirildi.





Konuşmaların ardından fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu düzeyinde dereceye giren öğrencilere mezuniyet belgeleri ve ödülleri verildi. Birim bazında ödül töreni gerçekleşmesinin ardından mezun öğrenciler keplerini gökyüzü ile buluşturarak mezuniyet coşkusunu yaşadı. 2023-2024 Akademik Yılı mezuniyet töreni, Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri, Doğukan Duran ve Ekibinin konseri ile sona erdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil'in Mezuniyet Konuşma Metnine Ulaşmak İçin Tıklayınız.