Kırşehir Valiliği, Kırşehir Defterdarlığı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı iş birliğinde ortaklaşa gerçekleşecek “Ahilik Kültüründe Vergi Bilinci ve Vergiye Gönüllü Uyum“ Projesi, Ahiliğin ruhunu günümüze taşıma amacı güdüyor. Proje sayesinde öğrencilerin Ahilik kültürünü özümseyip, bilgilerini uygulama ve pekiştirme fırsatı elde edebilmeleri amaçlanıyor. Bu çerçevede “Ahilik Kültüründe Vergi Bilinci ve Vergiye Gönüllü Uyum“ projesinin genel amacı; öncelikle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde lisans öğrenimi gören Maliye bölümü öğrencilerine, daha sonra ise Kırşehir’de faaliyet gösteren işletmelere Ahilik kültürü doğrultusunda vergi bilinci kazandırmak ve toplumun vergiye gönüllü uyumunu artırmak olarak öngörülüyor.

Proje ile Beraber Hem Ahilik Kültürü Özümsenecek Hem Uygulama ve Pekiştirme Fırsatı Elde Edilecek

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Valilik ve Defterdarlık işbirliği ile ''Ahi Kültüründe Vergi Bilinci ve Gönüllü Uyum'' projesi kapsamında Kırşehir İl Defterdarı Mustafa Kurt, Maliye bölümü öğrencilerine “Türk Vergi Sistemi ve Vergi Bilinci” konulu konferans verdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kazakistan amfisinde düzenlenen konferansa Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Maliye Bölümü Başkanı Doç. Dr. H. Pınar Kaya, Gelir Müdürü Yener Demir bölüm öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın organizasyon yapısı, misyonu ile Kırşehir Defterdarlığı’na bağlı merkez ve ilçe birimleri hakkında açıklamaların yapıldığı konferansta, vergi tahakkuk ve tahsilatının nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verildi. Kırşehir’in cari dönemde vergi tahsilatı açısından iyi durumda olmasının sebepleri açıklanarak devletin vergi gelirlerini kamu yararına hangi alanlarda harcadığına ilişkin bilgiler öğrencilere aktarıldı. 


Proje Takvimi

Proje sayesinde Ahilik kültürünün öğrencilerden başlayarak işletmeler ve toplum tarafından benimsenmesi, toplumsal bir kontrol mekanizması oluşturması beklenirken proje takvimi şu şekilde açıklandı:

Ocak 2024: Kırşehir İl Defterdarının öğrencilerle buluşması

19-23 Şubat 2024: Maliye Bölümü öğrencilerinin Ahilik ve vergi bilinci konusunda eğitim

26 Şubat-10 Mart: Eğitim alan öğrencilerinin Kırşehir işletmelerinde saha çalışması

28 Şubat 2024: Vergi haftası münasebetiyle vergi müfettişinin üniversitede eğitim vermesi

18-22 Mart 2024: Saha çalışmasının değerlendirilmesi

25-30 Mart 2024: Başarılı öğrencilere katılım sertifikasının verilmesi töreni