Üniversitemiz Kalite Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından organize edilen “Yön Çalıştayı” açılış oturumuyla başladı. Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda 26 Aralık 2023 tarihinde başlayan çalıştaya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, dış paydaşlar, üniversitemiz akademik ve idari personelleri ile öğrenciler katıldı.

Çalıştayda açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek yaptı. Konuşmasına Üniversitemiz yönetiminin paydaşlarıyla olan etkileşiminin güzel bir örnek teşkil ettiğini vurgulayarak başlayan Şimşek, çalıştayların yeni fikirler üretmek, özgün çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlendiğini, kendilerinin de üniversite olarak yaşanan sorunlara çözüm önerileri geliştirmek ve bakış açılarına daha geniş bir perspektif kazandırmak amacıyla bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Geniş bir katılımcı kitlesiyle yapacakları interaktif oturumlar sayesinde üniversitenin geleceğine yön verecek fikirlerin tartışılmasını arzu ettiklerini dile getiren Rektör Yardımcısı Şimşek, bu çalıştayda üniversitemizin politikalarına yön verecek, birbirinden değerli önerilerin ortaya çıkacağına inandığını belirtti. Amaçlarının katılımcı yönetişim anlayışı ile üniversiteyi ve geleceği birlikte inşa etmek olduğunu belirten Şimşek, üstlendikleri bu görevin kendilerini ülkenin, ülke gençlerinin geleceği için olumlu şeyler yapmaya sevk ettiğini ve bu nedenle Üniversitenin ikinci atılım dönemine yön vermek için paydaşlarla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bu çalıştaydan önemli tespitlerin ve önerilerin çıkacağını umduklarını belirten Şimşek, “Dünyada çeşitli uyuşmazlıkların ve çatışmaların yaşandığı bu belirsizlik çağında kendimize yön bulmak için siz değerli katılımcıların görüşlerine müracaat ediyoruz. Bizlere sunacağınız katkı sayesinde üniversitemizin geleceği için yeni fikirler ve öneriler sunacağınızdan eminiz. Bu sayede sorunlarımızı daha akılcı yöntemler ile çözmek ve bakış açımızda daha geniş bir perspektif geliştirmek mümkün olacaktır.” dedi. Düzenlenecek çalıştayın, kısa vadede üniversitemizdeki yaşamı farklılaştıracağı ve uzun vadede diğer üniversitelere kendi stratejilerini geliştirme bağlamında ilham vereceğini ifade eden Şimşek, tüm katılımcılara gösterdikleri ilgiden ve yapacakları katkılardan dolayı teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil konuşma yaptı. Kalite çalışmalarının bir sonuç değil bir süreç olduğunu, çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini ve kalitenin bir yaşam tarzı halini alması gerektiğini vurgulayan Rektör Karahocagil, bu açıdan baktıklarında ahilik sisteminin toplumsal sorumluluğu ön planda tutan hem bir meslek örgütü hem de bir kalite yönetim sistemi olduğunu ve bilimsel çalışmalara konu olduğunu vurguladı. Ahiliğin izinde mükemmelliğe yolculuk mottosuyla bugün başka adımı daha attıklarını ifade eden Rektör Karahocagil, yeni çağdaş kalite anlayışı içerisinde paydaşların görüşlerinin alınması, müşteri odaklılığını önemsediklerini vurguladı. Bu kapsamda paydaşlarla etkileşim artırılması, onların bağlılığının, aidiyetinin sağlanması ve birlikte yönetişim ilkesinin hayata geçirilmesini ısrarla vurguladıklarını söyleyen Rektör Karahocagil, EFQM modelinin de aslında çalışanlar ve paydaşların katılımı, bağlılığı temelinde, yön birliği ve yönetime katılımı içerdiğini ifade etti.

Eğitimden kaliteye kadar bütün süreçlerde ahilikten ilham aldıklarını ve değerlerine yaslanmayı prensip haline getirdiklerini belirten Rektör Karahocagil,  yeniçağın itici gücünün kalite olacağına inandıklarını ve bununda ahilik değerleri üzerinde yükselmekle olacağına dikkat çekti.

“Ahilik geleneğine ve medeniyetlerinin meşveret ve istişare geleneğine dayanarak gerçekleştirdikleri yön çalıştayının hayırlara velise olmasını temenni ettiğini ve ekiplerinin samimi gayretleriyle Ahi Evran-ı Velinin adını taşıyan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden ahilik izinde özgür bir kalite modelinin doğacağına, bu çağın ahilerinin yetişeceğine olan inancının tam olduğunu” belirten Rektör Karahocagil, katkılarından dolayı iç ve dış paydaşlara şükranlarını sunarak sözlerine son verdi.

Yön Çalıştayı, açılış oturumundan sonra katılımcıların odak grupları halinde seminer salonlarına geçmesiyle devam etti. Çalıştay Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde iki gün boyunca devam edecek.