Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan saz ve söz kültürünün Anadolu'daki ifadesi olan bozlaklar, Orta Anadolu'da özellikle Kırşehir'de önemli bir yere sahiptir. Türk Halk Müziğine unutulmayacak eserler kazandıran Aşık Said, Muharrem Ertaş, Ali Çekiç, Şemsi Yastıman ve  büyük saz-söz üstadı Neşet Ertaş gibi ozanlar ülke genelinde müziğin gelişmesine ve yeni eserlerle yeni sanatçıların ortaya çıkmasına katkıda bulunmuşlardır.  Bu anlamda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki bölümlerde önemli bir misyona sahip bulunuyor. Bu misyonun her zaman farkında olduklarını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, ‘’Güzel Sanatlar Fakültemiz büyük bir potansiyeli barındırıyor, şehrin kültürel dokusu da bunu destekliyor. UNESCO Müzik şehri olan Kırşehir’de müzik bölümümüzün yanına yerel müziğe uygun bir alan oluşturmak adına Türk Halk Müziği Bölümü açılmasını planlıyoruz’’ dedi.

Nasıl Ahilik Değerini Yaşatmaya Çalışıyorsak Kültüre de Katkı Sunmalıyız

Rektör Karahocagil akademik birim ziyaretleri kapsamında Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mucur Meslek Yüksekokulunu ziyaret etti. İlk ziyaretini Güzel Sanatlar Fakültesine yapan Karahocagil burada Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda fakülte dekanı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’ten fakülte ile ilgili bilgi aldı, öğretim üyelerini dinledi. Fakülte bünyesinde Müzik Bölümü, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri Bölümü ve Tezhip Bölümü olmak üzere dört bölüm barındırıyor. Fakültede fiziki mekan ve insan kaynakları noktasında üzerine koymaları gereken hususlar olduğunu dile getiren Prof. Karahocagil, ‘’Yeni bölümler özellikle de Türk Halk Müziği Bölümü talebi şehir ve fakülteden geliyor, bu bölümü açmak için gerekli girişimleri yapacağız. Çünkü şehir bu müzik kültürüne daha yatkın. Kırşehir’in değeri olan bir fakülteyi Türkiye’nin değeri yapmak, gelişimi sağlamak adına gerekli adımları atacağız. Nasıl ki Ahilik değerini yaşatmaya çalışıyoruz kültüre de katkı sunmalıyız’’ dedi. Konuşmaların ardından atölyeleri gezen Karahocagil, burada halı dokudu, öğrencilerle sohbet etti.


Finans Laboratuvarı Öğrencilerimiz İçin Büyük Fırsat

Bir diğer ziyaretini Mucur Meslek Yüksekokulu’na yapan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil burada öğretim elemanları ile bir araya geldi. Okul Müdürü Doç. Dr. Cahit Aytekin toplantı salonunda bir sunum yaparak okulun faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Daha sonra bilgisayar laboratuvarları, film stüdyoları, güneş panelleri gezildi ve öğrencilerin sorunları dinlendi. 1.000 metrekarelik alanda, 480 adet 270 W’luk güneş panelleri de yakından görüldü. Rektör Karahocagil, ‘’Enerji, bugün ülkemizde ve dünyada üzerinde çalışılan önemli bir mesele, sıradan bir mesele değil. Dolayısıyla bu katkı, büyük bir katkı. Ben, emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum’’ dedi. Daha sonra özel bir bankanın desteğiyle açılan Finans Laboratuvarının açılışı yapıldı. Açılış töreninde bir konuşma gerçekleştiren Karahocagil, “Öğrencilerimiz ‘Finans Laboratuvarı’mızda Finansal Yönetim, Yatırım Analizi, Portföy Yönetimi, Finansal Tablolar Analizi gibi finans, muhasebe, ekonometri ve istatistik alanlarındaki dersleri için bilgisayar destekli uygulamalı eğitim yapacaklar. İşlem piyasalarını tanıyacaklar, bu laboratuvar büyük bir fırsattır ve öğrencilerimize önemli katkılar sunacak.” İfadelerini kullandı.

Ziyaretlerde Rektör Karahocagil’e Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Prof. Dr. Musa Özata ile Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter’de eşlik etti.