Cumhuriyet’in 100. yılı sebebiyle birçok etkinlik düzenleyen üniversitemizde “Yüzüncü Yılında Cumhuriyetimizin Felsefi, Sosyolojik ve Edebî Portresi” isimli panel gerçekleştirildi. Panel başkanlığını Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın yaptığı panelde diğer panelistler Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr Üyesi Levent Taş ve Dr. Hatice Gündoğan oldu.


Hoş geldiniz konuşması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve panelistlerin özgeçmişleriyle başlayan panel de ilk sözü alan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Cumhuriyetin ­Yüzyılına­ Felsefi­ Bir ­Bakış” temalı konuşmasında Osmanlı Devleti zamanında başlayan yenilik hareketlerini, Lozan Antlaşmasıyla yaşanan eksen değişimini ve batılılaşma sürecini anlattı. Daha sonra Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş “Cumhuriyetin­ Yüzyılında Türk ­Şiirinin Maziden­ Atiye­ Yolculuğu” özelinde şiirin gelenek üzerindeki etkisine, dilin kimlik kazanmadaki rolüne değindi. ­ Öğr. Gör. Dr. Hatice Gündoğan ise romanlar üzerinden cumhuriyetin kısa bir panoramasını yaparak yaşanan değişim süreçlerini farklı kimlikler üzerinden inceledi.  Son olarak Dr. Öğr. Üyesi Levent Taş’ta toplum ve sosyoloji bakış açısıyla toplumun inşa ve ihya süreçlerine değindi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’in panelistlere belge takdimi yapmasının ardından program şiir dinletisi ile devam etti. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri Arif Nihat Asya’dan Cemal Süreyya’ya, Sezai Karakoç’tan Mehmet Akif İnan’a pek çok önemli şairin şiirlerini okudular.

Daha sonra Maziden Atiye Cumhuriyetin 100.yıl etkinlikleri kapsamında üniversitemiz Camii’nde şehitler için 100 Hatim Duası programında dualar edildi. Cuma namazı öncesi düzenlenen Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in de katıldığı programda tüm şehitler ve Filistin’de hayatını kaybedenler için Cumhuriyet’in 100. yılında 100 hatm-i şerif duası yapıldı. Ardından şehitliği ziyaret eden Rektör Karahocagil, şehit mezarlarına gül bıraktı ve Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.