Dış İlişkiler Ofisi bir üniversitenin dünyaya açılan yüzüdür. Ulusal ve uluslararası tanınırlığını sağlamak üzere koordinasyon hizmeti veren ofis aynı zamanda üniversitenin yurtdışı anlaşmalarını sağlayan bir birimi olarak bilinir. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil birim ziyaretinde yabancı öğrenci sayısındaki çeşitliliğin önemine vurgu yaparak önceliklerinin sadece birkaç ülkeden öğrenci sağlanması değil oldukça fazla milletten kaliteli öğrenci gelmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Dış İlişkiler Ofisi ziyaretinde gelinen son durum hakkında bilgiler alan Rektör Karahocagil, ‘’Ülkelerden birincil kaynaklarla güzel ilişkiler kuracağız. Nedir bu kaynaklarımız diye baktığımızda MEB, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüleri karşımızda duruyor. Bu kurumlarla iş birliklerimizi geliştireceğiz, sınav organizasyonlarını birlikte yapacağız ve böylelikle hem çok sayıda öğrenciye ulaşacak hem de daha kaliteli öğrencileri seçme şansına sahip olacağız’’ dedi. Karahocagil, güçlü bir ekiple ‘geleceğe yatırım’ yapabilecekleri bir alanın birleştiğinde ortaya çıkan sonuçların hem şehre hem ülkeye hem de üniversiteye geri dönüşlerinin oldukça olumlu olacağını bildiklerini söyledi. KA131 ve KA171 Erasmus programlarına dair detaylarında konuşulduğu toplantıda Orhun Enstitüsü projesiyle üniversitenin açılım sağladığı ülke sayısının artacağı kaydedildi. Toplantıda ‘Misafir Öğrenci Ofisi’ kurmayı planladıklarını da belirten Rektör Karahocagil, bu ofis sayesinde yabancı öğrencilerle diyaloğu güçlendireceklerini dil sorunlarını daha kolay aşacaklarını ve bir plan dâhilinde uyum sürecini hızlandıracaklarını kaydetti. Her ay bir ülkenin üniversitemizde kendi ülkesini tanıtıcı bir faaliyet yapmasını da planlayan Dış İlişkiler Ofisi böylelikle yabancı öğrencilerin okula ve şehre daha çabuk alışmasını hedefliyor. Son olarak birim ziyareti esnasında şu anda ülkelerinde ‘savaş’ olan ve KAEÜ’de eğitim gören ‘Filistinli öğrencilerle’ de bir araya gelen Rektör Karahocagil, öğrencilerle sohbet ederek Gazze’de yaşanan insanlık dramını, yapılabilecekleri ve her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını vurgulayan bir konuşma yaptı.


2024 Yılı Fütüvvet Yılı İlan Edilebilir, Ahilik Enstitüsü Kurulması Plan Dahilinde

Günün ikinci ziyareti Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezine yapıldı. Ahilik Geleneğinin merkezi Kırşehir olarak biliniyor ve her yıl Kırşehir merkezli ülkenin dört bir yanında kutlamalar yapılıyor. Ahiliğin temellerini teşkil eden fütüvvetnameler ise dini, tasavvufi temelleri olan fedakârlık, iyilik, insan severlik, hoşgörü, nefsine söz geçirme gibi erdemlerle anılıyor. 2024 yılının ‘Füttüvvet’ yılı olmasının Milli Eğitim Bakanlığının önerisi dâhilinde olduğunun gündeme geldiği görüşmede Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezindeki konakta fütüvvet okumalarının yapılacağı konuşuldu. Böylelikle esnaf odaları, okullar, diğer STK ve kurumların çağrılacağı ve merkezin daha faal hale geleceği bildirildi. Günlük hayatta Ahiliğin pratik halini görmenin her zaman mümkün olduğunu dile getiren Rektör Karahocagil, ‘’Hakkı, hakikati tavsiye eden bir merkez burası. Burada bu tarihi binada günlük hayatın hengâmelerinden kurtulmak hiç zor değil. Çünkü bazı mekânlar insanı düşündürtür, geriye birkaç adım attırarak kendisine, çevresine, yaptıklarına bir başka gözle bakmasını sağlar, tahayyül ettirir’’ dedi. Kurumlarla iş birliği yapılarak mütevelli heyetlerinin kurulmasını ve ortak faaliyetlerin çıkarılmasını önemsediklerini de kaydeden Karahocagil, yaygınlaşmayı sağlamanın güzele, iyiye doğru istikamet çizmenin Ahiliğin yapıtaşlarından olduğuna dikkat çekti. Ahilik Enstitüsünün kurulmasının planlandığının gündeme geldiği toplantıda nitelikli çalışmalar sayesinde Kırşehir’e Ahilik çalışmalarında yeni alanların açılmasına gayret edileceği bilgisi verildi. Ayrıca TİKA vasıtasıyla yurtdışında Ahiliğin anlatılması, sempozyumların düzenlenmesi ve 81 İlden 81 Genç Ahi ile Sosyal Bilimler Kongresi düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Görüşme son olarak Doç. Dr. Fatih Koyuncu’nun doktora tezinden ortaya çıkan kitabını Rektör Karahocagil’e takdim etmesiyle görüşme sona erdi.

Son ziyareti Üniversitemiz Hukuk Müşavirliğine yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’e, birimde yapılan çalışmalar, personel desteği gibi konular da sunum yapıldı. Dış İlişkiler Ofisi ve Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne yapılan ziyaretlerde Rektör Karahocagil’e Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Musa Özata ile Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Dış İlişkiler Ofisi Öğr. Gör. Yusuf İslam Sürücü ve Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan, Hukuk Müşaviri Öğr. Gör. Murat Turpçu ile birim çalışanları katıldı