Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmış olmanın haklı gururunu yaşayan ülkemiz ve üniversitemizde etkinlikler devam ediyor. KAEÜ’de gün içeresinde ilk olarak  ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 2023 Genç Fidan’ etkinliği gerçekleştirildi. Öğleden sonra ise Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümünün hazırladığı El Sanatları Sergisi ve “100. Yılında Cumhuriyet” Paneli yapıldı. Kırşehir Valisi H. Mete Buhara’nın da katıldığı programlarda başta el dokuması halı ve düz dokumalar olmak üzere keçe, ebru ve kalem işi gibi el sanatlarından oluşan sergi alanı gezilerek sergi hakkında öğretim üyelerinden bilgi alındı.

Programın ikinci kısmı için 15 Temmuz Milli İrade Salonuna geçen protokol üyeleri burada öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği  “100. Yılında Cumhuriyet” Paneline iştirak etti. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, 100. Yıl etkinlikleri kapsamında yaptıkları ve yapacakları programlar hakkında bilgi verdi. Cumhuriyetin 100. yılının aynı zamanda Türkiye Yüzyılı olacağının sık sık vurgulayan Rektör Karahocagil, "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ilkesi ile hür ve bağımsız yaşama kararlılığını ortaya koyan Türk milletinin, istiklal ve istikbaline olan güçlü inancı sayesinde dillere destan bir Millî Mücadele yürüttüğüne dikkat çekti ve sözü panelistlere bıraktı.

“100. Yılında Cumhuriyet” panelinin başkanlığını yapan KAEÜ­ Türkiye­ Cumhuriyeti­ Tarihi  Anabilim ­Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Özüçetin panelin kapsamı hakkında kısa bilgi verdikten sonra panele geçildi. Panelde Doç. Dr. Bengül Bolat “Yüzyıllık ­Süreçte­ Cumhuriyet ­Bayramı­ Kutlamaları”, Prof. Dr. Yaşar Özüçetin “Muhtelif­ Türk­ Köşe­ Yazarlarının­ Cumhuriyetin­ Anlam­ Yüküne ­İlişkin­ Belli­ Başlı ­Yaklaşımları (1955-1995) “ ve Doç. Dr. Hamza Yakar "Eğitimin­ Tarihi­ Temelleri­ Bağlamında­ Cumhuriyetin ­100. ­Yılında Eğitim” konulu sunumlarını yaptılar. Kırşehir Valisi H. Mete Buhara’nın da dinlediği programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Prof. Dr. Musa Özata ve Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Tören sonrası panelistlere teşekkür belgesi takdimi yapıldı.