Ahi Evran-ı Veli’nin kurucusu olduğu Ahilik sistemi, toplumsal sorumluluğu ön planda tutan hem bir meslek örgütü hem de bir kalite yönetim sistemidir. Rektör Karahocagil, Neşet Ertaş Konferans Salonunda yaptığı konuşmanın özünde Ahilik Felsefesi ile EFQM Felsefesini bir araya getirmek ve yükseköğretime bunu bir rol model olarak sunmak istediklerini belirtti. EFQM yolculuğunun ismini gelenekle birleştirerek ‘’Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk’’ olarak belirlediklerini de ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, sürdürülebilir değer yaratma peşinde olduklarını, bu yüzden de liderden bağımsız, devamlılığı olan, performansa dayalı bir yönetişim sistemi ile ilerleyeceklerini, bu aşamayı da başarıyla geçeceklerine olan inancını kaydetti. 



‘’EFQM Modeli Yolculuğu’’ Hazırlık Çalışmaları Odak Toplantıları kapsamında yapılan toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, üniversitemizin EFQM Modeline Yaklaşımını özetleyen bir bilgilendirme sunumu yaptı. Modelin önceliklerinden bahseden Şimşek, bunları ‘’Uzun vadeli, paydaş odaklı bir görüş benimseme, kuruluşun bir şeyi nasıl ve neden yaptığını belirleme, eylemlerin sonucunda nelerin başarıldığının bilinmesi ve neden-sonuç ilişkilerinin anlaşılması’’  olarak açıkladı. EFQM Modeli değerlendirme sürecinin yaklaştığını Ekim ayı başında değerlendirmenin yapılacağını ifade eden Rektör Yardımcısı Şimşek, Öz Değerlendirme Raporu, Saha Ziyareti ve Geri Bildirim Raporundan oluşan üçayaklı zaman dilimin kendilerini beklediğini ifade etti.

Yön (amaç, vizyon, strateji), Uygulama (Paydaş bağlılığı, sürdürülebilir değer, performans ve dönüşüm), Sonuçlar (Paydaş algıları, stratejik ve operasyonel performans) gibi üç ana temel üzerine kurulu EFQM Modeli, yedi ayrı kriter üzerinden üniversitemizde uygulanıyor. Uygulama alanlarındaki (akademik ve idari birimler) son durum ise Birim Saha İzleme Programı kapsamında ziyaretler çerçevesinde belirlenecek ve Ekim ayı başındaki EFQM Değerlendirmesine kadar eksikler giderilecek.