Üniversitemizde EFQM saha hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 17 Temmuz 2023 tarihinde Üniversitemiz Senato Salonunda EFQM saha hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük ile kalite kriter grup temsilci ve üyeleri katıldı. 

200 Sayfalık Yoğun Emek Gerektiren Başvuru Dokümanımız Hazır

Toplantıda açılış konuşmasını Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. EFQM ile ilgili başvuru dokümanını tamamladıklarını ifade eden Karahocagil, artık sırada sahada yapacakları işlerin yayılımı olduğunu sonrasında ise saha değerlendirme sürecine gireceklerini belirtti. EFQM Ödül süreci eylem planından da bahseden Kalite Koordinatörü Karahocagil, ‘’Öncelikle kriter gruplarını oluşturduk, öz değerlendirme raporlarımız tamamlandı ve EFQM Asses Base verilerini girdik. Şimdi sırada saha hazırlık ve ziyaret çalışmalarımız var. Son olarak ise EFQM değerlendirme ziyareti olacak’’ dedi. Bu çalışmaların yoğun emek gerektiren çalışmalar olduğunu hatırlatan Karahocagil, yaklaşık 200 sayfalık başvuru dokümanlarının hazır olduğunu kaydetti ve dokümanı kitap haline getirerek iç-dış paydaşlarla paylaşacakları bilgisini verdi.

 Kurumlarda İyi Planlar Yapılırsa Kurumun Kalitesi Her Zaman Artar

Daha sonra sözü Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya aldı. Başvuru dokümanını ayrıntılı şekilde incelediğini söyleyerek sözlerine başlayan Karakaya, dokümanı tüm çalışanların incelemesi gerektiğini çünkü orada üniversitemizin detaylı röntgeninin çekildiğini belirtti. Mantık kurallarının veriye dayalı olduğu hatırlatmasını yapan Karakaya, ‘’O raporda veriler çok net şekilde var. Bu veri derlemesinin içerisinde üniversitenin bütün çalışanlarının olması beni çok mutlu etti. YÖKAK üyesi olarak birçok üniversitenin raporunu okudum ancak fark ettiğim şu oldu ki bu kadar net bu kadar ayrıntılı ve kademeli bir kurumun analizini görmedim. Başvuru dokümanı gerçekten sonuç alıcı bir rapor, bu şunu gösteriyor kurumlarda iyi planlar yapılırsa kurumun kalitesi her zaman artar. Bu vesileyle emeği geçen arkadaşlarımı tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu.


Rapordaki Veriler Derecelendirme Kuruluşları ile Paylaşılmalı

Raporla ilgili değerlendirmelerine devam eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, raporlarda eksiği görmenin marifet olduğunu, iyiyi görmenin ise sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu kaydetti. Başvuru dokümanındaki analizlerle ilgili önemli gördüğü başka noktaya dikkat çeken Rektör Karakaya, ‘’Bu özgün çalışmalar mutlaka derecelendirme kuruluşları ile paylaşılmalı. Neden bunu söylüyorum? Çünkü ulusal ve uluslararası görünürlük ancak bu şekilde sağlanır. Üniversitemizin yaptığı çalışmaların veri analizi, veri dönüşümü bu noktada önemli hale geliyor’’ dedi. Son olarak kıymetli bir iş yaptıklarını kriter gruplarına hatırlatan Rektör Karakaya, eğitimle değiştirebildikleri her insanın ülkeye bir katkı olarak döneceğine işaret etti ve aşk ile yapılan her işin başarıya mutlaka ulaşacağını belirterek sözlerine son verdi. EFQM saha hazırlık toplantısı soru-cevap bölümün ardından sona erdi.