Kalite çalışmalarıyla öncü ve marka olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin KalDer EFQM ödül süreci startı verildi. Yeni kurulan devlet üniversiteleri içinde 5 yıllık tam akreditasyona sahip tek üniversite olan Bütünleşik kalite Yönetim Sistemi (BKYS) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 Verimlilik Ödülü kazanan kalite yönetim sistemleri ile rol model Üniversitemiz KalDer "EFQM Tanıma ve Ödül Programı" kapsamında 2023 yılı “Üstün Performansta Yetkinlik Aşamalarına” başvuru sürecini tamamlayarak süreci ve hedefleri yapılan bir toplantıyla değerlendirdi. EFQM Tanıma ve Ödül Programı başvurusu sonrası yapılan EFQM kriter grupları toplantısına Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Kalite Yönetim Koordinatörlüğü ekibi, birim yöneticileri ile kalite temsilcileri katıldı.


Tüm birimlerinde ISO 9001:2015 Kalite Yönetim ile ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerini uygulayan ISO 5001 Enerji Yönetim Sistemini uygulamaya başlayan Üniversitemiz Üstün Performansta Yetkinlik Aşamalarını geçerek Üstün Performansta Yetkinlik Belgesi ile Türkiye Mükemmellik Ödülünü kazanmaya yönelik sürece dahil oldu.

 Artık Kalitenin Adresi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Toplantının açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Karakaya, kalite manasında değişik kademelerde büyük başarılar elde ettiklerini ödül ve patentler başta olmak üzere birçok başarıya mazhar olduklarını söyledi. Gelinen aşamada ülkemiz üniversiteleri arasında bu anlamda önemli bir noktada olduklarını söyleyen Rektör Karakaya “Artık kalitenin adresi olduğumuz tescillendi. Kendi söylemine sahip, rol model olan, ülkenin markası bir kalite anlayışımız var. Kalite anlayışımız ve yaklaşımımız doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi kendimiz etkin olarak kullandığımız gibi diğer üniversiteler ile paylaşmaya başladık. İsim hakkı ve patenti alınan bu sistemimiz, Verimlilik Ödülünü almaya hak kazanarak başarısını ödüllendirmiş oldu. Birçok uluslararası kalite standartlarını uygulayarak, YÖKAK tarafından 2006 yılından sonra kurulup beş yıllığına akredite olabilen tek üniversite olmayı başardık. Bu başarıya ulaşmamızı sağlayan tüm çalışanlarımızı, öğrencilerimizi ve paydaşlarımızı teşekkür ve tebrik ediyorum” dedi.

 

EFQM Mükemmellik Yolunda Zirveye Çıkmayı Amaçlıyoruz

Sözlerinin devamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bir rol model üniversite olduğunu anımsatan Rektör Karakaya, artık hedeflerinde Üstün Performansta Yetkinlik Belgesi ve Türkiye Mükemmellik Ödülü olduğunu kaydetti. KalDer EFQM Tanıma ve Ödül Programında yedi kriterde değerlendirileceklerini ifade eden Karakaya, “Üstün Performansta Yetkinlik, üniversitemizin performansının derinlemesine analiz edilmesine ve başarılarınızın tanınmasına imkân veren önemli bir değerlendirme çalışması olacak ve Üniversitemizin rekabet gücünü, verimliliğini ve etkinliğini artırma konusunda bize önemli bir model sunacaktır. Üstün Performansta Yetkinlik başvurumuz doğrultusunda, yetkin EFQM Modeli Değerlendiricileri tarafından üniversitemizin sunacağı bilgiler ve tüm birim yöneticilerimizi ve çalışanlarımızı kapsayan saha ziyareti ile yapılan değerlendirme sonucu bizlere tüm yönetim yaklaşımlarının, iş yapma modellerimizin ve elde ettiğimiz sonuçları kapsayan detaylı bir geri bildirim raporu sunulacaktır. Geri bildirim raporu, ulaşmak istediğimiz sonuçlar, başarılar ve yönetsel yaklaşımlarımıza yönelik bir öğrenme ve iyileştirme fırsatı olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplantının devamında sözü Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil alarak EFQM Üstün Performans Yolculuğu ‘’Öz Değerlendirme’’ konulu sunumunu yaptı. Mükemmellik yolculuğu çalışmalarında izlenen yol haritalarının detaylarından bahseden Kalite Yönetim Koordinatörü Karahocagil, yapılan eğitimler, öz ve dış değerlendirme süreçleri gibi hususlarda istenilen kriterlerin detayları ile ilgili bilgiler vererek gelecekte yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantı ilgili birim sorumlularının gelen soruları cevaplaması ile sona erdi.