Ülkemiz tıbbi sülük tedarikinde dünyada ilk sıralarda yer alırken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi de Türkiye’de steril sülük üretimi yapan sayılı üniversiteler arasına girdi. Üniversitemiz Pilot Projeleri Sağlık Koordinatörlüğü bünyesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden sonra tıp fakülteleri arasında ikinci büyüklükte olan Ahi Sülük Üretim ve Araştırma Merkezi (AHİSÜAM) üniversitemizde açıldı. 13 Nisan 2023 tarihinde Tıp Fakültesinde gerçekleşen açılışa  Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekan yardımcıları ve akademisyenler katıldı.


Haktan Gelen Bir Rahmeti Halka Hizmet Vasıtası Yapmak Derdindeyiz

Dünyada ve ülkemizde geleneksel, tamamlayıcı tıp çalışmalarına gösterilen ilgi giderek artıyor uygulamalar ise her geçen gün yaygınlaşıyor. Ahi Sülük Üretim ve Araştırma Merkezinin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu konuya vurgu yaparak geleneksel tıbbın Anadolu’nun geçmişinde yer alan mayasında var olan bir tedavi şekli olduğunu dile getirdi. Geleneksel bir tedavi şeklini daha Tıp Fakültesi bünyesine entegre etmekten dolayı oldukça mutlu olduklarını söyleyen Karakaya, ‘’Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden sonra tıp fakülteleri arasında ikinci büyüklükte olan Ahi Sülük Üretim ve Araştırma Merkezini açmaktan dolayı çok mutluyuz. Dünyada şuan odaklanılan bir çalışmayı hem araştırma yapacak arkadaşlarımıza hem halka ulaştırmak sevindirici. Tabi bunu yaparken en iyi bilimsel zemine bu çalışmaları oturtarak yapıyoruz. Haktan gelen bir rahmeti halka hizmet vasıtası yapabilmek milletin faydasına dokunabilmek önemli.’’ dedi.

Önceleri Mesafeli Durulan Bir Alanı Devletinde Desteğiyle Halkın Gündemine Sokmanın Sevincini Yaşıyoruz

Sözlerinin devamında Batının sentetik-maddi felsefesi yerine doğala öze ulaşmamız gerektiğine gönderme yapan Rektör Karakaya, önceleri mesafeli durulan bir alanı devletinde desteğiyle halkın gündemine sokabilmenin doğal olanla haşır neşir olabilmenin sevincini yaşadıklarını belirtti. Karakaya, kendilerinin en baştan yola çıkarken sağlıkla öne çıkmanın planlarını yaptıklarını ve bu nispette projelerini olgunlaştıkça sahaya sürdüklerini söyledi. İnsan sağlığının kıymetli olduğunu ve bu kıymeti cevherle buluşturmak gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalışmaya hevesli bilinçlerin bu hizmeti halkla en iyi şekilde buluşturacağına inandığını kaydederek sözlerine son verdi.

 

Ahi Sülük Üretim ve Araştırma Merkezinin Özellikleri

Sülük üretim ve araştırma merkezimizde 15’i üretim, 2’si AR-GE olmak üzere toplam 17 adet sülük üretim havuzlarımız mevcut. Havuzlarımızda 1.000 adet anaç sülük bulunurken yıllık toplam 50.000 adet sülük üretimi hedefleniyor. AHİSÜAM laboratuvarında sülükler, steril ortamda ve modern ekipmanlar kullanılarak üretiliyor. Üretilen sülükler ilk etapta Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi GETAT merkezinde sertifikalı hekimlerin kontrolünde halkımızın hizmetine sunulacak.

Merkezimizde üretilen steril sülükler sonraki dönemlerde, sülük tedavisi yapan sağlık merkezlerine ve bireysel kullanıma da sunulacak. Böylelikle merdiven altı uygunsuz koşullarda sülük kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca AR-GE merkezimizde hirudoterapinin (sülük tedavisi), modern tıp ile entegre edilmesi amacıyla sülüklerin hastalıkları nasıl tedavi ettiğinin bilimsel altyapı çalışmaları, sülük salgı ekstraktında bulunan biyoaktif maddelerin tanımlanması ve bunların farmasötik ürün haline dönüştürülmesine yönelik bilimsel çalışmalarda gerçekleştirilecek.