HABER DİZİSİ - Üniversitemizin Gelişim Yolculuğu 2018

Tüm Birimleriyle TSE Belgesi Alan İlk ve Tek Üniversiteyiz

2018 yılında Ahi Evran Üniversitesi Türkiye üniversiteleri arasında ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyordu. Üniversitemiz Aralık 2017’de yapılan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini tüm birimleriyle başarıyla tamamlayarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazanıyordu. Ülkemizde ve yurt dışında değişik birimleriyle TSE Belgesi alan yaklaşık 80 üniversite bulunuyordu ancak Üniversitemiz tüm birimleriyle TSE Belgesi alan ilk ve tek üniversite oluyordu. 

Bu belgeyi tüm birimleri denetlenerek alan tek üniversite olmanın onurunu; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik’in teşrifleriyle gerçekleşen ödül töreninde, Kırşehir ve Ahi Evran Üniversitesi camiası olarak yaşıyorduk. Tören sonrası ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesi ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin kalitesinin tescillendiğini vurgulayan Rektör Karakaya, hedeflerinin bunlarla sınırlı olmadığının altını çiziyordu. Karakaya, ‘’Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak Türkiye Mükemmellik Ödülü ve Yerel Kalkınmaya Katkı Ödüllerine de adayız. Kalite sürecini yöneten ve emek veren herkese teşekkür ediyorum’’ diyordu.

Pilot Üniversite Projelerimiz Ulusal Basında Tanıtılmaya Başlandı

Pilot üniversite projeleri ile adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2018 yılında projeleriyle ulusal basında da yer almaya başlamıştı. Çok sayıda gazetede ve televizyonda üniversitemiz ve projelerimizi anlatan çok sayıda haber yer buldu.  “Kaba Yem, Ceviz, Jeotermal Sera, JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi), GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi), SAUTER (Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi) ve Pilot Üniversite Projeleri Tanıtımı ile 7 üniversite projesinin detayları basın aracılığı ile tüm ülkeye tanıtıldı. Ulusal basında, bu projelerle Kırşehir’de meslek edinme ve yeni iş sahalarını artırmanın yanı sıra üniversitemizin yerel dinamiklerle iş birliği içinde çalışmasının da örnek teşkil ettiği belirtildi.

Üniversitemizde Diploma Sorgu Modülü Aktif Hale Geldi

2018 yılına gelindiğinde üniversitemizde bilimsel çalışmaların yanı sıra teknik anlamda da birçok yenilik hayata geçti. Sahte diploma vakalarının önüne geçmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından teknik düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda üniversitemizden alınan diplomaların sorgulanmasını sağlamak amacıyla Diploma Sorgu Modülü Aktif hale getirildi. Diploma Sorgu Modülü Aktifleştirilmesi ile Ahi Evran Üniversitesi adına oluşturulabilecek sahte diploma girişimlerinin önüne geçilmesi anlamında büyük bir adım atılmış oluyordu.

Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinin Temel Kazı Çalışması 2018’de Başladı

Üniversitemiz fiziki anlamda büyüyüp gelişmeye hızla devam ettiği 2018 yılında Yap-İşlet- Devret Modeli ile 2664 kişilik öğrenci yurdunu yapan müteahhit firma tarafından üniversitemize hibe olarak yapılan Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinin temel kazı çalışmaları başlıyordu. 2018’de temel kazı çalışması başlayan Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi binası yaklaşık 1.600 m² alandan oluşuyordu. Geniş bir alana sahip olan binada 14 akademisyen odası, 11 idari ofis, 12 bireysel çalışma odası ve laboratuvar, atölye ve derslikleri kapsayan 14 oda bulunuyor.


Kırşehir’de İlk Açık Kalp Ameliyatı Başarı ile Gerçekleştirdi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri bir ilki daha gerçekleştirerek başarılı bir açık kalp ameliyatına (Koroner Bypass) imza atıyorlardı. 24 Ocak 2018 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Doç. Dr. İhsan Sami Uyar, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sami Karacan, Op. Dr. Mehmet Fatih Alpay ve Uzm. Dr. Nazan Kocaoğlu tarafından Koroner Bypass Operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek hasta sağlığına kavuşturuldu. Üniversitemiz Tıp Fakültesinin kısa sürede halkın ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretmesinden çok mutlu olduklarını açıklayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültesinin gün geçtikçe daha iyi durumlara geleceğinin müjdesini o günlerden veriyordu.

2018 Yılında Üniversitemizin Orta Doğu Açılımı Ürdün ile Devam Ediyordu

Orta Doğunun yardım çağrısına her zaman kulak veren ve Müslüman Coğrafyasında yaşananların hassasiyetle üzerinde duran Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Orta Doğu ile uluslararası bağlantılarını güçlendirmek ve ikili iş birlikleri imzalamak amacıyla beraberindeki heyet ile Şubat 2018 tarihleri arasında Ürdün’de birtakım resmi ziyaretler gerçekleştiriyordu. 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak ve lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini kapsamak üzere öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan Erasmus+, Mevlana Değişim Programı ve ikili işbirliği anlaşmaları imzalanıyordu. 

ÜNİAR’a Göre Eğitim Fakültemiz Türkiye Birincisi

Üniversitemizin en köklü fakültesi olan Eğitim Fakültesi yetiştirdiği nitelikli öğretmenleri, Türkiye’nin her yerine birer eğitim neferi olarak gönderirken bir yandan da akademik başarıları ile Türkiye’nin öncü Eğitim Fakültesi olma özelliğini kaybetmeden sürdürüyordu. 2018’de Türkiye’deki Eğitim Fakülteleri arasında akademisyenleri en çalışkan fakülte olarak Eğitim Fakültemiz seçildi. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından hazırlanan, 108 devlet üniversitesindeki akademisyenlerin dâhil edildiği "Akademik Performans Raporu"na göre, fakülte bazında yapılan değerlendirmede Üniversitemiz Eğitim Fakültesi akademisyenleri birinci sırada yer aldı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin bu başarıyı hak eden bir eğitim modeline sahip olduğunu söylerken Eğitim Fakültesinin “Yeterliğe Dayalı Öğretmen Yetiştirme Sistemi” ile pilot seçilmesinin ardından eğitimde daha nitelikli işler yapılacağını vurguluyordu.


Üniversitemiz 2006 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Arasında 4. Sırada

Üniversitemiz 2006’dan sonra kurulan 55 üniversite içerisinde 4. olurken Devlet Üniversiteleri Genel Sıralamasında 108 üniversite arasından Türkiye 17. si oldu. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması açıklandı. Aktif çalışmaları ve projeleri ile adından sıkça söz ettiren üniversitemiz, ilk sıralarda yerini aldı. Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması içerisinde 2017 yılında 55. sırada olan üniversitemiz, 2018 sıralamasında 17. sıraya yükseliyordu.

4 bin 500 proje arasında ilk 40’a giren TANAP Projesiyle Üniversitemiz Büyük Bir Projeye İmza Atıyordu

Başarılı birçok projeye imza atan ve yatırım programlarına projeler sunan üniversitemiz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında önemli bir projeye daha imza atıyordu. 4 bin 500 proje arasında ilk 40’a giren ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ile yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımının amaçlandığı proje, ilimiz ve bölgemiz için örnek proje niteliği taşıyordu. Aynı zamanda “Mucur Meslek Yüksekokulu Güneş Enerjisi ile Enerji Üretimi” Projesi ile fazla üretilen enerji enterkonnekte sisteme de verilebilecekti. Ülke ihtiyaçlarını gözeten projelere odaklandıklarını belirten Rektör Karakaya ise yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının yaygınlaştırılmaya başlanması ile birlikte ülkemizin enerji ihtiyacında dışa bağımlılıktan kurtulacağını vurguluyordu.

Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) Hızla İlerliyor

AYDEP için yazılım geliştiren firma yetkilileri Rektör Karakaya’yı AYDEP kapsamında yaşanan gelişmeler ve yazılımın genel özellikleri hakkında bilgilendirmek ve brifing vermek için ziyaret ediyordu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot olarak uygulanacak AYDEP’in Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) gündeminde olduğunu ve projenin patentinin alınmasıyla birlikte Türkiye’ye örnek olacağına ve yapılan bu çalışmalarla eğitimdeki kalite düzeyinin daha da yükseleceğine dikkat çekiyordu.

Rektör Karakaya Cumhurbaşkanı ve Başbakan Danışmanları İle Bir Araya Geldi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini yeniliğin öncüsü bir yapıyla geleceğe taşımayı her zaman için hedefleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2018’de Cumhurbaşkanı ve Başbakan Danışmanları ve bakanlık üst düzey bürokratları ile rektörlük makamında bir araya geldi. Üniversitemizin pilot üniversite projeleri, kalite süreçleri, akademik ve fiziki gelişmeleri hakkında bilgilendirmeler yapan Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yeni hedefleri için hızla çalıştıklarını sözlerine ekliyordu.

 

Pilot Projelerimiz Arasında Yer Alan GETAT Uygulama Merkezi Açılışı Yapıldı

Akademik çalışmaları ve projeleri ile adından sıkça söz ettiren üniversitemizde Pilot Üniversite Projeleri hayata geçmeye başlıyordu. Sağlık turizminde Kırşehir’i kalkındıracak ve şehrimize yatırımlar gelmesini sağlayacak projelerden birisi olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Merkezinin açılışı Temmuz 2018’de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı. Binlerce yıl önce sağlık alanında kullanılan akupunktur ve kupa tedavisi (hacamat) gibi gelenekselleşen tedavi yöntemlerinin kullanılacağı GETAT Uygulama Merkezinin açılış törenine Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, İl Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, Başhekim Prof. Dr. Figen Tuncay, il protokolü ve hastane yöneticileri katılıyordu. Merkezin ilimize hayırlı olması temennisinde bulunan Rektör Karakaya ise sağlık alanında gerçekleştirecekleri diğer projelerle Kırşehir’i sağlık turizminde öne çıkaracaklarını kaydediyordu.

Eğitim Fakültemiz Yeni Binasına Taşınıyor

Üniversitemizin en köklü fakültesi olan Eğitim Fakültemiz Merkez Yerleşkede bulunan yeni binasına taşınıyordu. Öğrencilerin kaliteli eğitimi yeni ve modern binalarda alabilmesi için yoğun çalışma gösteren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve beraberindeki heyet Eylül 2018 tarihinde incelemelerde bulunuyordu. Prof. Dr. Vatan Karakaya, Eğitim Fakültesinin yeni binasında eğitim öğretim kalitesini daha da artıracağına inandığını belirterek fakülte binasının öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel için hayırlı olmasını diledi. 


2 Bin 664 Yataklı Öğrenci Yurdumuz Öğrencilerimiz İçin Hazır

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın yoğun çaba göstererek yap-işlet-devret modeli ile üniversitemize kazandırdığı ve öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılayacak olan 2 bin 664 yataklı öğrenci yurdumuzun taşınma işlemi tamamlanıyordu. Üniversitemiz Merkez (Bağbaşı) Yerleşkesinde 3 blok halinde 45 bin 516 metrekare alan üzerine inşa edilen öğrenci yurdu, barınma ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra öğrencilerin sosyal aktivitelerini gerçekleştireceği alanları da kapsayacak şekilde planlanmıştı. Barınma sorununun üniversitelerin tercih edilme oranını etkilediğini dile getiren Rektör Karakaya, bu sorunun çözülmesiyle birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin daha fazla tercih edileceğine vurgu yapıyordu.

Üniversitemizde Kaba Yem Üretimine Başlandı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi pilot üniversite projelerinde aşama aşama ilerliyordu. Üniversitemizin hayata geçirdiği ve yedi projesinden biri olan Kaba Yem Projesi, hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı Kırşehir’de ekolojiye uygun tür ve çeşitlerin yetiştirilmesini sağlayarak çiftçileri karşılaştıkları sıkıntılardan kurtarmayı hedefliyordu. Proje kapsamında 850 balya kaliteli kaba yem üretilirken çiftçi uygulamaları ile çiftçilerin sıkıntıları da giderilmeye çalışılıyordu.

Ceviz Projesi Kapsamında Alanda Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

İlimizin gelişmesine ve kalkınmasına yön verecek projelere imza atan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, pilot üniversite projelerini tek tek hayata geçiriyordu. Bölgemizdeki meyvecilik faaliyetlerinin büyük ölçüde ceviz yetiştiriciliğinden oluştuğu için projenin odağında ceviz yetiştiriciliği yer alıyordu. Projedeki temel amaç bölgedeki ceviz üreticilerinin bahçelerinden daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmelerini sağlamak ve bunun sonucunda kazançlarını artırmak olarak kayıtlara geçiyordu. Ar-Ge faaliyetlerimizden biri olan Coğrafi Bilgi Sistemlerinde uzaktan algılama ve sayısal modelleme metotlarıyla mevcut ceviz üretim alanları ve yeni alanların uygunluk analizlerini yapabilecek olmanın müjdesi 2018 yılında veriliyordu.

2018 Yılı Sonunda Rektör Karakaya Pilot Projelerde Gelinen Aşamaları YÖK’te Anlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında Aralık 2018’de YÖK Başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve proje kapsamında pilot seçilen üniversitelerin rektörleri katılıyordu. Toplantıda Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında pilot seçilen üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Üniversitelerin bilgi üreten merkezler olarak bulundukları bölgeye katkı yapma sorumluluğu ile hareket ettiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin ilinde ve bölgesinde değerleri ile katma değer oluşturacak çalışmalar yaptığını belirtiyordu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile pilot üniversite misyonunu üzerine alarak üniversitemizin yoluna emin adımlarla devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, tarım ve jeotermal alanında önemli işler yaptıklarını ifade ediyordu. Rektör Karakaya, Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi,Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM/GETAT) Projesi, Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) Projesi ve Pilot Üniversite Projelerinin Eğitim ve Tanıtım Projesi’nde kat ettikleri yolları anlatarak projeler hakkında genel bilgiler veriyordu

Rektör Karakaya konuşmasına şu ifadelerle son veriyordu: “Projelerle birlikte neler yapabiliriz ve bunu nasıl faydaya dönüştürebiliriz sorularına cevap aradık. Kamu ve özel sektör ile sıkı bir iletişim ağı kurarak projelerimizi anlattık ve bu projelerimiz yatırımcılarda bir karşılık buldu. Biz artık iline ve bölgesine katkı sunabilen bir üniversiteyiz. Üniversite olarak bilgiyi üretip halkın faydasına sunmayı ve üniversitemizin bulunduğu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."

 Google’ın Gözüyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin  Fiziki Gelişimi (2013- 2016-2018)

 

2018 Yılında Üniversiteye Kazandırılan Bölümler, Akademik Gelişim, Sanatsal Faaliyetler