HABER DİZİSİ – Üniversitemizin Gelişim Yolculuğu 2017

2017 Yılında da Yükselişte Olan Bir Üniversiteyiz 
 

Her hafta düzenli olarak hazırladığımız haber dizimizin bu hafta 2017 yılını derledik. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla, 2017 yılında da Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin gelişimine önemli katkılar sundu.

Kalite Yönetim Sistemi Belgesini Almaya Hak Kazanan Bir Üniversiteyiz

Rektör Karakaya’nın göreve geldiği yıl başlatılan kalite çalışmaları, 2017 yılında da aralıksız devam etti. Prof. Dr. Vatan Karakaya yönetimi boyunca kalite bir Ahilik hareketi olarak savunuldu ve Ahi Evran-ı Veli’nin diyarında Ahiliğin tekrar hayata geçirilmesi için kalite çalışmalarına büyük önem verildi. Ocak ayında eğitim seminerleri ile başlayan kalite çalışmaları, mart ayında gerçekleşen iç denetimle Kalite Yönetim Sistemi sürecinde gelinen aşamalar değerlendirildi. Kalite çalışmalarının hız kazandığı 2017 yılında, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Başkanlığında üniversitemizin birim kalite temsilcileri, kalite sorumluları ve kalite komisyonu üyeleri ile çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. Yapılan toplantılar ve kalite sürecinde atılan adımlarla üniversitemizin Kalite Yönetim Sisteminde geldiği nokta belirlendi ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Türkiye Yükseköğretimine model üniversite olması için üniversitemiz yönetimi ve personeli yoğun çaba sarf etti.  Bu çabaların karşılığında üniversitemiz kasım ayında YÖK Değerlendirme Takımından tam not aldı. Üniversitemiz yönetimi, üniversitemizde yürütülen ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardının ilk belgelendirme işlemi olan Kalite Yönetim Sistemi Belgesini” almak için Yönetim Sistemleri Belgelendirme Başvurusunu gerçekleştirdi. Kasım ayında yapılan başvurunun ardından Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Dış Değerlendirme Ekibi üniversitemizi ziyaret ederek ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardı çalışmalarımızı değerlendirdi. Tüm bu çalışmalar ve değerlendirmeler neticesinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2017 yılında, tüm birimleriyle “ISO: 9001/2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesini” almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk ve tek devlet üniversitesi oldu.



Pilot Üniversite Projeleri ile Üniversitemiz, Kırşehir İçin Önemli Bir Nefes Oldu

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen, tarım ve jeotermal alanında projeler üreten üniversitemiz, pilot üniversite projelerini hayata geçirmeye 2017 yılında da devam etti. Pilot üniversite projeleri ile ilimizin kalkınmasına fayda sağlayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde proje çalışmaları kapsamında 2017 yılında Topraksız Tarım Serası kuruldu. Üniversitemiz Ziraat Fakültesinde lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ders uygulama ve  araştırma projeleri için çalışma alanı olarak kullanılan Topraksız tarım serası, üniversitemizin uygulama alanı olmasının yanı sıra ilimizde seracılık faaliyetinin geliştirilmesini sağlaması konusunda büyük bir öneme sahip. Pilot üniversite projelerini üniversitemize ve ilimize kazandıran Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2017 yılında projelerde gelinen tüm aşamaları yerel ve ulusal basın mensuplarıyla paylaşmaya devam etti. Basın mensuplarının yanı sıra çok sayıda üniversite ile de paylaşılan pilot üniversite projeleri, üniversitelerin içine doğduğu şehirlerin değerlerini ortaya çıkardığını ve o şehrin ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmasına fayda sağladığını gösterdi.

Üniversitemizin uzun soluklu projeleri arasında yer alan pilot üniversite projeleri aynı zamanda Yükseköğretim Kurulunun da (YÖK) gündeminde yer aldığından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2017 yılında pilot üniversite projelerinde gelinen aşamaları YÖK ile paylaştı. Şehre ve bölgeye farklı bir kimlik kazandıran projeler sayesinde bölgede yeni iş sahaları oluşturularak bölge halkının hizmetine sunulması hedeflendi.

Rektör – Öğrenci İlişkileri Her Zaman Ön Planda Oldu

Öğrenci ve insan odaklı bir üniversite anlayışını her zaman koruyan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve geldiği günden bu yana öğrencilerle sürekli iletişim halinde olmaya özen gösterdi. Öğrencilerin istek ve dileklerini dinlemek ve onlara hayat tecrübelerini aktarmak için 2016 yılında başlatılan “Rektör-Öğrenci Buluşmaları” etkinliği 2017 yılında da devam etti. Öğrencilerle farklı farklı etkinliklerde sürekli bir araya gelen Üniversitemiz Yönetimi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin öğrencisinin değerli olduğunu her fırsatta gösterdi.

Sadece üniversite öğrencileri ile değil ilkokul ve lise öğrencileriyle de bir arada bulunan Rektör Karakaya, üniversitemizin kapılarını hem 7’den 70’e her yaşta insana açtı hem de onlarla yurtlarda, gençlik merkezlerinde ve ilçelerde de bir araya gelerek onları dinledi.

Üniversitemize 5 bin 179 Yabancı Uyruklu Öğrenci Başvurdu

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde 2017 yılında üniversitemizin uluslararasılaştırılması çalışmaları kapsamında üniversitemize yurtdışından öğrenci kabulü için önemli adımlar atıldı. Göreve geldiği günden bu yana uluslararasılaşmaya önem veren Rektör Karakaya, bu çalışmaların meyvesini 2017 yılında yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitemize yaptığı başvuru ile aldı. Yurtdışı uluslararası eğitim fuarlarında üniversitemiz temsil edilerek yabancı öğrencilere tanıtımı yapıldı ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tercih edilebilirliğini arttırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilmiş oldu. 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi için üniversitemizin 431 kişilik yabancı uyruklu öğrenci kontenjanına Ortadoğu ülkelerinden 2 bin 389, Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinden bin 943, Avrupa ülkelerinden 419, Afrika ülkelerinden 271, Balkan ülkelerinden 91 ve Güney Asya ülkelerinden 66 olmak üzere toplam 99 farklı ülkeden 5 bin 179 öğrenci başvurarak üniversitemiz tarihinde bir ilk yaşanmış oldu.

Bölgenin, Şehrin ve Üniversitenin Gelişimi için Paydaş İlişkilerine Daha Fazla Önem Verildi

Şehri ile bütünleşmiş bir üniversite olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 2017 yılında Üniversite-Şehir Buluşmaları etkinliğini hayata geçirdi. 2017 yılının mayıs ayında ilki gerçekleştirilen Üniversite-Şehir Buluşmaları etkinliği kapsamında üniversitemizin tüm birimleri Cacabey Meydanında stant açarak birimlerin faaliyetleri hakkında Kırşehirli vatandaşlara bilgiler verildi. Paydaş ilişkileri geliştirme konusunda göreve geldiği günden bu yana öğrenci odaklı tüm mekanizmalarla iş birliği içerisinde olan Rektör Karakaya, ilimizdeki tüm psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerle de bir araya gelerek Kırşehirli öğrenciler için üniversitemizin vazgeçilmez bir seçenek olduğunu gösterdi.

Sadece Eğitim kurumları ile değil diğer kurumlarla da iş birliği çalışmaları yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Yönetimi,  2016 yılında üyesi olduğu KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (ÜNİKOP) toplantılarına iştirak ederek KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımasına, ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.

Fiziki Yapı Güçlendirildi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini uluslararasılaştırma çabalarının yanı sıra fiziki yapıda da güçlendirme çabaları, 2017 yılında da devam etti. Ahi Evran Üniversitesinin gelişimi ve değişimi için yoğun gayretlerle çalışmalarını sürdüren Rektör Karakaya, 2017 yılında çok sayıda inşaatın temelini atarak fiziki yapılanmada çok önemli işler gerçekleştirdi.

İslami İlimler Fakültesinin Temeli Atıldı

2017 yılının nisan ayında İslami İlimler Fakültesi inşaatının temeli atılarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesine bir fakülte binası daha kazandırılmış oldu.

Morfoloji Binasının Temel Kazısı Yapıldı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi için öğrenci alımı ile başlayan süreç, 2017 yılında Morfoloji Binasının temel kazısının yapılması ile devam etti. 2017 yılı mayıs ayında temel kazısı yapılan ve 17.000.00 m² kapalı alana sahip Üniversitemiz Morfoloji Binası, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın yoğun çabaları sayesinde 2019-2020 eğitim öğretim dönemine yetiştirildi.

Eğitim Fakültesi Binası İnşaatı Hız Kazandı

Öğrencilerin tam donanımlı ve modern binalarda eğitim öğretim görmesini önemseyen Üniversitemiz Yönetimi, Ahi Evran Üniversitesinin fiziki imkanlarını iyileştirmek için hiç durmadan çalışmamaya devam etti. Rektör Karakaya’nın girişimleri ve çabaları sayesinde Merkez Yerleşkemizde bulunan Yeni Eğitim Fakültesi Binasının inşaatına hız verildi ve 2017 yılında toplam inşaat alanı 17.283.95 m² olan bina inşaatı yüzde 80 oranında tamamlandı.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Binasına Hız Verildi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde binaların hızla tamamlanarak öğrencinin ihtiyaçlarına bir an önce cevap vermesi için yoğun bir tempoda çalışılmaya devam edildi. 2017 yılı mart ayında öğrenci alımı onaylanan Üniversitemiz Mimarlık-Mühendislik Fakültesi, öğrencilerin yeni, donanımlı ve modern binalarda eğitim öğretime başlamaları için Rektör Karakaya yönetiminde 15.075,55 m² kapalı alana sahip Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Binasının yapımında sona gelindi.

Yurt İnşaatları ile Öğrencilerin Barınma Sorunu Bitti

Fakülte binalarının yanı sıra öğrencilerin barınma sorununa da kökten çözüm getiren Üniversitemiz Yönetimi, 2017 yılının ekim ayında 2 bin 664 yataklı öğrenci yurdunun temelini attı. Öğrenci odaklı çalışmalarıyla üniversitemize yeni bir vizyon kazandıran Rektör Karakaya sayesinde, öğrencilerin barınma sorunu ortadan kalktı. Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde yer alan öğrenci yurdu, 3 blok halinde 45 bin 516 m² alan üzerine inşa edilirken iki blok öğrenci yurdu, bir blok ise sosyal tesis olarak projelendirildi. Öğrenci yurtlarına ait blokların 11 kattan, sosyal tesisin ise 1 kattan oluşması planlanırken yurtlarda toplam 666 oda yer aldı.

2 bin 664 yataklı öğrenci yurdunun yanı sıra Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın yoğun gayretleri ve özverili çalışmaları sayesinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından fahri doktora töreninde sözü verilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Kırşehir’e yaptıracağı 500 öğrenci kapasiteli yurdun ihalesi, 18 Ekim 2017 tarihinde yapıldı. Eğitimde marka şehirlerden biri olan Kırşehir’de üniversite eğitiminin de üst düzey başarıya ulaşması için sürekli çalışan Üniversitemiz Yönetimi, devam eden fakülte inşaatları, öğrenci yurtları ve akademik çalışmalarla Kırşehir’in bir eğitim şehri olması için yoğun çaba gösterdi.


Maraton Tribünü ve Kongre ve Kültür Merkezi İnşaatı Devam Etti

Fiziki durumunu gün geçtikçe iyileştiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Maraton Tribünü ve bin 500 kişiye hizmet verebilecek kapasitede olan Kongre ve Kültür Merkezi inşaatı 2017 yılında da devam etti. 2016 yılında yapımına başlanan Stadyum ve Maraton Tribünü inşaatına çok önem veren Üniversitemiz Yönetimi sayesinde, 5 bin kişi kapasitesiyle hem şehrin hem üniversitemizin ihtiyacının karşılanması sağlandı.  

Üniversitemiz inşaatlarının hızla tamamlanması ile birlikte öğrencilerin daha farklı bir kampüs hayatı yaşayacağını garantileyen üniversitemizde, öğrencilerin özellikle akademik donanımları, sosyal hayatları ve barınma alanlarını iyileştirme konularında hassasiyetle çalışıldı.

Üniversitemize 50 Metrelik Bayrak Direği ve Asfaltlama Çalışmaları Yapıldı

Fakülte binaları, yurt inşaatları ve diğer binaların yanı sıra Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlük Binası önüne 50 metrelik bayrak direği yapıldı. Kırşehir’in her yerinden rahatlıkla görülebilecek 50 metre yüksekliğindeki bayrak direğindeki 150 metrekarelik Şanlı Bayrağımız 20 Eylül 2017 tarihinde göndere çekildi. Yine 2017 yılında üniversitemizin asfaltlama çalışmalarına da hız verilerek çevre düzenlemesi gerçekleştirildi. 2017 yılının nisan ayında başlanılan asfaltlama çalışmaları kapsamında Rektörlük binası yolu, Yemekhane yolunun bir kısmı ile Stadyum ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) bağlantı yolunda Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) kaplama çalışmaları yapıldı. Yaklaşık olarak 13 bin 545 metrekare asfalt kaplama çalışması yapılan Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde, bu çalışma ile ulaşımda rahatlama sağlandı.


Rektör Karakaya Üniversitemiz ve İlimizin Gelişimi Adına Bürokratlarla Sık Sık Bir Araya Geldi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin gelişimi ve ilinin kalkınması için Rektör Karakaya, çok sayıda bürokratla da bir araya gelerek, üniversitemizin çalışmaları hakkında görüşmeler yaptı. 2017 yılı mart ayında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak öğrencilerimizle bir araya gelerek onlara tecrübelerinden ve Türkiye’nin enerji alanındaki çalışmalarından bahsetti. Rektör Karakaya 2017 yılı içinde yine üniversitemizde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı konuk ederek akademik personel ile bir araya getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite projeleri ve yatırımları konusunda dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Sacit Günbey ve dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çiçek’le görüşmeler gerçekleştirdi.

 

Darbe Girişimi ve Terör Saldırılarına Karşı Tek Yürek Olduk

Demokrasimize ve özgürlüklerimize karşı 15 Temmuz 2016 yılında yaşadığımız darbe girişimi ve ülkemizde 2017 yılında gerçekleşen terör saldırılarının ardından Üniversitemiz Yönetimi dik bir duruş sergiledi. Ocak ayında üniversitemizin ev sahipliğinde Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi teröre karşı ortak senato kararı olan “Yarınlarımız İçin Ülkemize Sahip Çıkıyoruz” adlı senato bildirisi paylaşıldı.

Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından 2017 yılının mart ayında Moderatörlüğünü Anadolu Yayıncılar Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Yavuz Bakır’ın yaptığı “15 Temmuz Darbesi ve Medya” konulu bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide ülkemizde darbe gecesi yaşanan olaylar Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Kanal 24 Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel tarafından anlatıldı.

Milli birlik ve beraberliğimize, demokrasi ve özgürlüklerimize karşı gerçekleşen hain darbe girişiminin birinci yılında üniversitemiz yine demokrasi nöbetindeydi. 15 Temmuz günü Askerlik Şubesi önünden başlayarak Cacabey Meydanında sona eren Milli Birlik Yürüyüşüne Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın önderliğinde üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.

 

Uluslararasılaşma Çalışmaları Artarak Devam Etti

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi için öncelikli değer taşıyan bir diğer alan Uluslararasılaşma çalışmaları, 2017 yılında artarak devam etti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya 2017 yılında birçok ülkeyi ziyaret ederek eğitimin evrensel gücünü kullanmak için yurt dışında etkin bir tanıtım çalışması yaptı. Rektör Karakaya tarafından Almanya, Filistin, Kazakistan gibi ülkeler ziyaret edilerek buradaki çeşitli üniversitelerle hem iş birliği anlaşmaları hem de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın ziyaretlerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden de üniversitemize 2017 yılında ziyaretler gerçekleştirildi. Üniversitemiz ortaklığında düzenlenen “Avrupa Hatıratları Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklık Projesi” kapsamında proje ekibi Rektör Karakaya’yı ziyaret etti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın Filistin-Kudüs ziyaretlerinde gerçekleştirdiği temasların ardından Filistin Nablus Najah Milli Üniversitesi’nden bir heyet üniversitemize iade-i ziyaret gerçekleştirdi. Filistin’in ardından Türkmenistan’ın Türkiye Büyükelçisi üniversitemiz yönetimini ziyaret etti. Ülkelerle ikili iş birliklerin geliştirilmesi adına önemli temaslarda bulunan Rektör Karakaya, Türkmeneli Kültür Merkezi Başkan Vekili ve Al Quds Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden bir heyetle de makamında bir görüşme yaptı.

2017 Yılında Üniversitemizde Yeni Bölümler Açıldı ve Öğrenci Alımları Gerçekleşti

Üniversitemiz Fakültelerine bölümler açılması ve öğrenci alımları için yoğun emek verilen üniversitemizde, 2017 yılında birçok fakülteye öğrenci alımı gerçekleştirildi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çok Sayıda Kongre, Sempozyum, Çalıştay ve Panele Ev Sahipliği Yaptı

Akademik gelişime ve bilim üretmeye her zaman öncülük etmiş olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2017 yılında;

Bilim dünyasına her alanda katkı sunulan üniversitemizde, Haziran-Aralık olmak üzere yılda iki kez elektronik yayınlanacak olan akademik, uluslararası hakemli Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (AEÜİİBFD) 2017 yılında yayın hayatına başladı.  

Sosyal Sorumluluk Bilinci Yüksek Bir Üniversiteyiz

Sosyal Sorumluluk projelerine katkı sağlamasıyla da adından sıkça söz ettiren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından, 2017 yılında engellilere umut olmak için mavi kapak kampanyası düzenlendi. Beş ayda 2,5 ton plastik kapak toplayan üniversitemiz öğrencileri, geri dönüşüm ve çevre temizliği bilinciyle de hareket ederek örnek bir davranış sergiledi. İki tekerlekli sandalye alabilmek için yola çıkılan kampanya ile birlikte 2,5 ton kapak toplanarak 7 engelli vatandaşımızın yüzü güldürüldü. Kampanya kapsamında engelsiz yaşama sağladığı katkıdan dolayı üniversitemize, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından teşekkür belgesi verildi.

Sporun ve Sporcunun Her Daim Yanında Olan Bir Üniversiteyiz

Sporun ve sporcunun her daim yanında olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde sportif faaliyetlerin daha rahat yapılabilmesi için Merkez Yerleşke içerisinde yer alan Kapalı Halı Sahanın açılışı yapıldı.

 

İkinci Öğretim Öğrencilerine Yemek Hizmeti Verilmeye Başlandı

İlklerin üniversitesi olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Rektör Karakaya tarafından bir ilk daha gerçekleştirildi. Çoğu köklü üniversitelerde bulunmayan ikinci öğretim öğrencilerine yemek hizmeti sunulması, 2017 yılında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya sayesinde hayata geçirildi.