Haber Dizisi - Üniversitemizin Gelişim Yolculuğu 2016

Rektör Karakaya Kalite Yönetim Sistemi Eğitiminin Önemine Dikkat Çeken Toplantılar Yaptı

2015 yılı kalite çalışmalarına ilk adımın atıldığı yıl olmuştu, 2016 yılına ise kalite çalışmalarını önemsediğini belirten bir toplantıyla başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yürütülen çalışmaların üniversitenin geleceği olduğunu vurguluyordu. Rektör Karakaya: “Kalite demek bir evrak dizaynı değil, kalite öncelikle istikbale bakarken o yolu yürümede size öncülük edecek hazırlıkları yapmaktır” diyordu.  İSO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi, İSO 9001: 2015 Dökümantasyon Sistemi ve Süreç Yönetimi konularında alanında uzman kişiler tarafından kalite eğitimleri verilmeye başlanmıştı. Bu eğitimler sayesinde personelin kalite yönetim sistemi hakkında önemli bilgiler edineceğini anlatan Rektör Karakaya ise, kalite yönetiminin bir defada yapılıp bitemeyeceğini bunun sürekli devam etmesi gerektiğini o dönemden itibaren defaatle hatırlatıyordu.

Rektör Karakaya Kırşehir’in 9 Yıllık Tıp Fakültesi Özlemini Giderdi

2007 yılında kurulan ancak bugüne kadar öğrenci alınımı gerçekleştiremeyen Tıp Fakültesine, Rektör Karakaya’nın yoğun çabaları sonunda 2016-2017 eğitim öğretim yılı güz dönemi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 60 öğrenci alınması uygun görülmüştü. Her dönem Kırşehir’in gündeminde olan 9 yıllık hasret böylece sona ermiş oluyordu.

Göreve başladığı günden bu yana Tıp Fakültesi ile ilgili olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Rektör Karakaya ise, “Tıp Fakültesine öğrenci alımı Kırşehir’in gündemiydi. Fiziki imkânlarla ilgili olarak düzenlemeler yapıldıktan sonra Tıp Fakültesine öğrenci alımı ile ilgili olarak YÖK tarafından belirlenmiş olan 20’ye yakın kriteri sağlayarak bu işi başardık’’ diyordu. Rektör Karakaya, o dönem Morfoloji binasının yapımının 2016-2017 Kalkınma Bakanlığı yatırım programına dâhil edildiğini de müjdelerine ekliyordu.

2016 Yılında Tıp Fakültesinin Ardından Güzel Sanatlar Fakültemizin Öğrenci Alımı Teklifi de Kabul Edildi

Üniversitemiz, Tıp Fakültesi ile başlayan yeni öğrenci alımına Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi ile devam ediyordu. 2012 yılında kurulan Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültemizin 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımı için Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) yaptığı başvuru kabul edilmişti. Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı’na, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde 20 lisans öğrencisi alınacaktı. Aynı zamanda, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde bulunan Geleneksel Türk El Sanatları Anasanat Dalında tezli yüksek lisans programı açılması da kabul edildi. Prof. Dr. Vatan Karakaya, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinin öğrenci alımıyla beraber ilimizin kültür, sanat ve tarihi kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade ediyordu.


TOKİ Başkanı Üniversitemiz İnşaatlarını İnceledi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan 24 Mart 2016 tarihinde üniversitemiz inşaatlarını yerinde incelemeye geldi. Başkan Turan’a o dönem Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve çok sayıda yönetici eşlik etmişti. Yabancı Diller Yüksekokulu Binası, Rektörlük Binası ve Stadyumun çok kısa bir süre sonra tamamlanacağının duyurulduğu buluşmada; 2. Etapta yer alan Eğitim Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Kongre ve Kültür Merkezi ile Maraton Tribünü inşaatlarına da Nisan ayı içerisinde başlanacağı açıklanıyordu. Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin gelecek 30 yılını karşılayacak çok önemli çalışmalar içerisinde olduklarını belirtiyordu.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binamız Üniversitemize ve Şehrimize Hayırlı Olsun

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın yoğun çabaları sonucunda önce Kırşehir’in yıllardır özlemini çektiği Tıp Fakültesine 60 öğrenci alımı YÖK tarafından kabul edilmişti. Üniversitemizdeki bu gelişime bir yenisi daha ekleniyor, Tıp Fakültemiz Morfoloji Binası ( Derslik Binası) 31 Mart 2016 Tarihli ve 29670 Sayılı Resmi Gazetenin Mükerrer sayısında yayınlanan 2016 Yatırım Programına alınıyordu. Konu ile ilgili açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültesi Morfoloji Binasının Üniversitemize ve Şehrimize hayırlı olmasını diliyordu.

 

2016 Yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Hastanesinin İnşaat Çalışmaları Başladı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın göreve başlamasıyla birlikte Ahi Evran Üniversitesi’nde ve Kırşehir’de sağlık alanında çok önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyordu. Karakaya’nın yoğun çalışmaları neticesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Hastanesinin inşaat çalışmaları da başlıyordu. Toplam inşaat alanı 17 bin metrekare, zemin oturumu 4 bin 822 metrekare olan binada 150 yatak kapasiteli hastane ile 4 adet derslik, 7 adet laboratuvar, 15 adet uygulama odası, 4 adet özel rehabilitasyon odası ve 6 adet havuz yer alıyordu.


Ahi Evran Üniversitesi Senatosundan Dünya Liderine Fahri Doktora

Üniversitemiz Senatosu tarafından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, zulme uğramış mazlumlara uzattığı yardım eli,  katıldığı her ortamda savunduğu adalet, eşitlik, hakkaniyet ve merhamet vurgusuyla insan onurunu yücelten söylemleri sayesinde ülkemizin ve yüce milletimizin uluslararası alandaki saygınlığına yaptığı katkılardan dolayı, uluslararası ilişkiler alanında, fahri doktora unvanı verildi. 27 Mayıs 2016 tarihinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen fahri doktora törenine, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, yüksek yargı mensupları, il protokolü, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğretim üyeleri ile birlikte çok sayıda öğrenci katılmıştı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmasında Davos’taki asil duruşu ve “Dünya 5’ten büyüktür” sözlerine vurgu yaparak teşekkür ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha sonra yaptığı konuşmada 500 öğrenci kapasiteli yurdun müjdesini veriyordu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Kırşehir’e yaptıracağı 250’si erkek, 250 kız olmak üzere 500 öğrenci kapasiteli yurdun sözü o toplantıda alınmıştı.

Üniversitemiz Milli İradeye Sahip Çıkmak İçin Meydanlarda

15 Temmuz 2016 tarihinde demokrasimize ve özgürlüklerimize karşı yapılan darbe girişimi sonunda Türk halkı tek yürek olmuştu. Halkın iradesiyle başarısızlığa ulaşan darbe girişiminin ardından meydanlarda demokrasi nöbetleri tutuldu. 251 şehit verdiğimiz darbe girişiminin ardından 81 ilde düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Yürüyüşüne ilimizden de yoğun katılım oldu. 7 Ağustos 2016 tarihinde düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Yürüyüşüne üniversitemiz akademik ve idari personelin tamamına yakını katılmıştı.

Darbe girişimi ile ilgili açıklamada bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya şunları söylüyordu: “Milli iradeye karşı girişilen kalkışma, Anadolu insanının temiz vicdanında yargılanmış ve anında cezası kesilmiştir. FETO/PDY hangi terör örgütü adı altında olursa olsun her darbe girişimine karşı, milli iradeyi ‘şerefi’ olarak bilen milletimiz, darbe ve kalkışmalara kendini siper etmekten çekinmemiştir. Milli iradeye sahip çıkan şehitlerimize Yüce Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin onurlu hareketini kutluyor, darbenin karşısında duran güvenlik güçlerimize hayırlı görevler diliyorum. Ahi Evran Üniversitesi, millet iradesine karşı her türlü oluşumu şiddet ve nefretle kınamaktadır.” 

Üniversitemiz KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (ÜNİKOP) Üyesi Oldu

Üniversitemiz 20 Ekim 2016 tarihinde Karaman’da yapılan toplantıda KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (ÜNİKOP)  üyesi oldu. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2012 yılında kurulan ve KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, akademik-idari iş birlikleri yapmak amacıyla oluşturulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği üyeliği üniversitemize ve bölgemize yeni bir vizyon katıyordu.

 

Üniversitemiz Rektör Karakaya’nın Girişimleriyle Tarım ve Jeotermal Alanında Pilot Üniversite Seçildi

YÖK’ün "Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" temalı proje çalışması kapsamında, 5 pilot üniversitenin belirlenmesine yönelik değerlendirme süreci tamamlanmış ve sonuçları 18 Ekim 2016 tarihinde, 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. "Bölgenin Mevcut Durumu, Üniversitenin Potansiyeli, Bölge-Üniversite İlişkisi", birçok parametre dikkate alınmıştı. Bu değerlendirmeler sonrasında 15 aday üniversitenin yer aldığı bir liste oluşturulmuş sonrasında bu 15 üniversiteden bölgesel kalkınma odaklı olarak öz değerlendirme raporlarını hazırlamaları ve YÖK'e iletmeleri bildirilmişti. Rektör Karakaya ve ekibinin yoğun çalışmaları bu noktada da sonuç vermiş üniversitemiz Tarım ve Jeotermal alanında pilot üniversite seçilmişti.

Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Ön Değerlendirme Raporlarını kamuoyuna sunmak üzere bir basın toplantısı gerçekleştiriyor ve YÖK tarafından 41 üniversite arasından nasıl 5 pilot üniversite içine girdiklerini anlatıyordu. Rektör Karakaya, o dönem raporun içeriği hakkında bilgilerde verdi. Karakaya, “Biz mevcut bir plan çizdik. İlk stratejik adımımız buydu çünkü 2021’e kadar önümüzü görmemiz gerekiyordu” diyordu. Stratejik planda 4 temel politika belirlediklerini söyleyen Karakaya, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan toplumsal gelişmeye öncülük eden bir üniversite olmak istediklerini belirtiyordu. Karakaya ayrıca; hayvancılık, tarım, jeotermal ve yenilenebilir enerji kaynakları projeleriyle Kırşehir’in kalkınmasına katkı sağlayacaklarını 2016 yılında ilan etmişti.

YÖK’ten Rektör Karakaya’ya Teşekkür Mektubu

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitemizin 5 pilot üniversite arasına seçilmesini 2016 yılında bir teşekkür mektubuyla kutladı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya hitaben gönderilen mektupta başarılı çalışmalarından ötürü Rektörümüze teşekkür eden Yekta Saraç mektubunda şunlara yer verdi: “Üniversitenizin 5 Pilot üniversite arasına seçildiği, 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştır. Bu değerlendirme sonucunda üniversiteniz “Tarım ve Jeotermal” alanında bölgesel kalkınma odaklı gerçekleştireceği çalışmalar kapsamında 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçilmiştir. Bu başarınızdan dolayı üniversitenizi tebrik ediyorum.”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Görüştü

‘Tarımsal Kalkınma ve Jeotermal’ alanında Türkiye’nin pilot üniversitesi olan Üniversitemiz, şehrin ve bölgenin gelişmesi ve kalkınması için var gücüyle çalışmalarına devam ediyordu. Bu çalışmalara liderlik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında 17 Kasım 2016 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında düzenlenen toplantıya katıldı. YÖK'te yapılan görüşmenin ardından da YÖK Başkanı Saraç ve pilot üniversite rektörleri ile birlikte Rektör Karakaya, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ı makamında ziyaret etmişti. Üniversitemize her açıdan kazanım sağlayacak olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi sayesinde yapısal dönüşümlerin gerçekleşeceğini ve farklı uzmanlık alanlarının kazanılacağını sürekli vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarım ve jeotermal alanında bölgesel kalkınmaya destek sağlayacak önemli çalışmaları da toplantılarda anlatmıştı.

Kütüphane Binası İçin Çalışmalar 2016’da Başladı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitenin önceliklerini belirleyerek çalışmalarını hızla sürdürüyordu. Bu kapsamda Üniversitemiz Bağbaşı Yerleşkesine yapılacak olan yeni kütüphane binası ile ilgili olarak 7 Ekim 2016 tarihinde Spor Toto Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Mehmet Ata Öztürk, Rektör Karakaya ile birlikte kütüphanenin yapılacağı arazide incelemelerde bulundu. 11.327 m²’lik bir alana yapılacak olan kütüphane binası için süreci yakından takip eden Rektör Karakaya, kütüphane yapılacak arazinin incelenmesinin ardından Spor Toto Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Mehmet Ata Öztürk ile birlikte yerleşke alanın da incelemeler de bulunarak kütüphane binasını üniversitemize kazandırmak için faaliyetlerine son hız devam ediyordu.

 

2016 Yılında Üniversiteye Kazandırılan Bölümler, Kurulan Araştırma Merkezleri, Akademik Gelişim