İlimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Cacabey Cami, restorasyonun tamamlanmasının ardından vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen törenle yeniden ibadete açıldı. 26 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen açılışa Kırşehir Valisi H. Mete Buhara, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.


Öğle namazı ile kapılarını yeniden Kırşehirlilere açan Cacabey Caminin açılış programında konuşan Vali H. Mete Buhara, geçmişimizden bizlere emanet olan Cacabey Camii’nin tadilatından sonra bugün yeniden ibadete açıldığını söyleyerek “750 yılı aşkın süredir ayakta duran tarihin ilk gökbilim medresesi Cacabey, günümüzde camii olarak kullanılmaktadır. Cacabey Camisi, geleceğe yaptığımız yolculukta da bizlere ilham kaynağı olmaktadır. Medrese ve camii kavramlarını bünyesinde barındıran bu nadir yapı bizlere bilimin ışığında çalışarak gayret etmenin yolunu göstermektedir’’ dedi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya ise Cacabey Caminin yeniden ibadete açılmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Cacabey Cami’nin Türk-İslam Medeniyetinin bir şaheseri olduğunu dile getirdi. Bilime verilen önemin bu yapıda kendini her haliyle gösterdiğini ifade eden Rektör Karakaya, ecdadın emanetinin ilmin ışığında kendilerine her zaman referans olacağını kaydetti. Program, Cacabey Camiinin açılışının gerçekleştirilmesi ve yapılan inceleme gezisi ile sona erdi.