HABER DİZİSİ - ÜNİVERSİTEMİZİN GELİŞİM YOLCULUĞU 2015
2015 Yılından İtibaren Üniversitemiz Fiziki, Akademik ve Genel Anlamda Hızlı Bir Büyüme Gösterdi
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2015 yılından günümüze kadar bölgesinde marka üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerledi. Öğrenci ve insan odaklı üniversite anlayışıyla yönetimi devralan Rektör Karakaya, iyi insan yetiştirmek ve kaliteli eğitim – öğretimin sağlanması için 2015 yılından itibaren elinden gelen tüm çabayı gösterdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak hazırladığımız yeni haber dizimizde üniversitemizin gelişim yolculuğunu, 2015 yılından 2023 yılına kadar geçen sürecin her yılını ayrı ayrı her hafta anlatarak sunacağız.
Rektör Karakaya: “Üniversitemiz Her Alanda Gelişime Açık Bir Üniversitedir”
Konu hakkında bir açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu gelişim yolculuğunun Kırşehir Ahi Evran Üniversite ile ilimiz için önemli olduğunu belirtti. Üniversitemizin bölgesinde parlayan bir yıldız olması için tüm gayreti ve çabayı gösterdiklerini anlatan Rektör Karakaya, göreve geldiği gün insan odaklı yönetim anlayışıyla hizmete başladıklarını söyleyerek yönetim olarak üniversitemizi her alanda en ileriye taşımayı hedef edindiklerini ve bu hedefe de emin adımlarla yürüdüklerini kaydetti. 2015 yılında görevi devraldıklarında üniversitemizi fiziksel, akademik ve bilimsel alanlarda hızla büyümesi için yönetim olarak yoğun çaba sarf ettiklerini de vurgulayan Rektör Karakaya, üniversitemiz yönetimi ve personeli ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitenin zirveye ulaşmasını sağladıklarını ifade etti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2015 yılından 2023 yılına kadar birçok alanda çok önemli başarılar kazandığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu başarıları çeşitli ödüllerle de taçlandırdıklarını anlattı.
“Kalitede Başarıdan Başarıya Koşan Bir Üniversite”
Kalite çalışmalarında önemli bir ivme kazanan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin, kalite süreçlerine ilk adımı 2015 yılında attığını söyleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, kalitenin artık tüm dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ve kurumların da bunun için ayrı bir çaba sarf ettiğini kaydetti. 2015 yılından bu yana ekip olarak iç ve dış tetkiklerde büyük başarı gösterdiklerini ve üniversitemizin tüm personelinin Kalite Yönetim Sistemi hakkında bilinçlendirildiğini belirten Rektör Karakaya, kalite süreci boyunca başarılı bir performans sergileyen üniversitemizin 16 Şubat 2018 tarihinde ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Belgesini almaya hak kazanarak bu belgeye sahip ilk devlet üniversitesi olduğunu sözlerine ekledi. Kalite çalışmalarında önemli bir başarı kazanan üniversitemizin 2015 yılından bu yana geldiği süreçte kendi yerli yazılımı olan ’’Ahi Evran Üniversitesi Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS)’’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından marka tescili aldığını dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, aynı zamanda üniversitemizde Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü ve bu koordinatörlüğe bağlı destek ofislerinin de kurulduğunu ve Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesinin (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent aldığını da söyledi. 2015 yılından beri başarıdan başarıya koşan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalite sürecinde bu başarıları ödüllerle taçlandırdığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2022 yılında üniversitemizin yerli yazılımı olan BKYS’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 8. Verimlilik Ödülleri kapsamında ikincilik ödülü aldığını anlattı.
“5 Yıl Tam Akreditasyon Alan İlk Üniversitelerden Biri”
Kalite çalışmalarını devamı niteliğinde olan ve üniversitelerin kalite güvencesi sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve idari süreçlerde değerlendirilmesini sağlayan Kurumsal Akreditasyon Programı ile Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkılarının ve dünyadaki görünürlüklerinin artırılması amaçlanan Kurumsal Akreditasyon Programına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin de dahil edildiği 12 üniversiteden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemiz yönetimi ve personelinin yoğun çabaları sayesinde 5 Yıl Tam Akreditasyon alan üniversite olduğumuzu anlattı.
“Pilot Projeleri ile İlinin Kalkınmasına Katkı Sağlayan Bir Üniversite”
Kalite süreçlerinin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Türkiye Yükseköğretiminin yönünü değiştirecek yeni bir yükseköğretim anlayışı olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin, “Jeotermal ve Tarım” alanında pilot üniversite seçildiğini vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Göreve geldiğimiz yıldan itibaren hem üniversitemizin hem de ilimizin kalkınması için yoğun çaba gösterdik.” dedi. Üniversitemizin pilot üniversite projeleri kapsamında sahada birçok projeye imza attıklarını ve ilimizi sağlık alanında da marka şehir yapmak için gayret gösterdiklerini anlatan Rektör Karakaya, bu anlamda 150 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesini hayata geçirerek hizmete sunduklarını belirtti. Pilot üniversite projeleri kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin “Termal Kaynağın Temini Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Kaba Yem Üretim Projesi, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi Projesi (JEOKAREM), Sporcu Sağlığı Araştırma, Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi Projesi (SAUTER) ve Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT)” projeleriyle hem bölge ve il ekonomisine katkı sağladıklarını hem de üniversitemizin her alanda gelişimine destek olduğunu vurguladı.
“Üniversitemizin Fiziki Gelişimine de Katkı Sunmaya Başladık”
2015 yılında göreve geldiği andan itibaren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin fiziki gelişimini de ön planda tutmaya özen gösteren Rektör Karakaya, bu alanda ilk işinin 824 dönümlük arazinin üniversitemize tesisini sağlamak olduğunu söyledi. Arazi tahsisinin yanı sıra TOKİ 1. Etap ile TOKİ 2. Etap çalışmalarına da ağırlık vererek üniversitemizin fiziki gelişimi için çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Önceliğimiz öğrencilerimizin kendi modern binalarında derslerini görmesiydi, bunu da başardık.” dedi.
“Bu Başarı Sadece Benim Değil Tüm Personel ve Öğrencimindir de”
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin göreve geldiği günden bu yana her alanda geliştiğini ve gelişmeye de açık bir üniversite olduğunu söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu süreci üniversitemiz yönetimi, personeli ve öğrencisiyle birlikte başardıklarını vurguladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2015 yılından şimdiye kadarki gelişim sürecinde akademik personelden idari personele, destek hizmeti personelinden öğrencisine kadar herkesin emeği olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, tüm personel ve öğrencisine bu süreçte kendisine ve yönetimine destek oldukları için teşekkür etti.
2015 Yılından İtibaren Paydaş İlişkilerine Daha Fazla Önem Verildi
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile şehrimizin ayrılmaz bir bütün olmasından dolayı üniversitemiz, Kırşehir’in gelişimi için de birçok çalışmaya imza attı. Paydaş ilişkilerine özen gösterilen üniversitemizde hem ilimizin hem de üniversitemizin gelişimi için çok sayıda iş insanı ve kurumlarla iş birliği sağlanması ilk yapılan işlerden biri oldu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya 2015 yılında Sayıştay Başkanı, Danıştay Başkanı ve Kırşehirli iş insanları ile görüşmeler yaparak üniversitemiz ve ilimizin gelişimine katkı sağlayacak iş birliğinde bulundu.
Yine 2015 yılında üniversitemiz ile Kırşehir Ticaret Borsası arasında protokol imzalanarak üniversitemiz tarafından Ticaret Borsası personeli ve üyelerine hayvancılık, tarım, devlet destekleri ve teşvikler gibi konularda sürekli eğitim hizmetleri verilmesi kararlaştırıldı. Ticaret Borsasının üniversitemize kazandırdığı 10 dönümlük arazide yapılan çalışmalarda hayvancılık ve tarıma katkı sağlayacak önemli sonuçları alındı ve bu tür alternatif çalışmalar ile ilimizin ekonomisine de büyük katkı sağlandı.
İslami İlimler Fakültemiz ile Kaman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunu Üniversitemize Kazandırdık
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile ilimizin gelişmesini sağlamak amacıyla gece gündüz emek veren Üniversitemiz Yönetimi, üniversitemiz paydaşları arasında yer alan meslek odalarının başkanları ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler sonucunda üniversitemizin ilimize katkı sunacağı alanlar belirlenerek şehirle birlikte olma, paylaşım yapma, fikir alışverişinde bulunma ve sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarının projelerini değerlendirme çalışmalarında bulunuldu. Görüşmeler kapsamında Rektör Karakaya, üniversitemizde İslami İlimler Fakültemiz ile Kaman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun kurulması konusunu gündeme getirerek şehrimize ilk müjdeyi vermiş oldu.
Paydaşlar ile yapılan görüşmelerde üniversitemiz öğrencilerinin staj durumlarına da yer verildi. Özellikle teknik bilimlerde eğitim öğretim gören öğrencilerin sahada olması gerektiğini savunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve başladığı günden beri öğrenci odaklı bir üniversite anlayışını devam ettirdi.
2015 yılından İtibaren Uluslararasılaşma Anlamda Yapılan Öğrenci Değişim Programları Anlaşmaları Hız Kazandı
Uluslararasılaşmaya büyük önem veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2015 yılında akademik gelişmeyi de önemli derecede etkileyecek atılımlar yaptı. Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi Öğrenci Değişim Programı kapsamında çok sayıda ulusal ve uluslararası üniversite ile üniversitemiz arasında ikili anlaşmalar yapıldı. Öğrenci odaklı ve gelişime her zaman açık olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Prof. Dr. Vatan Karakaya ile akademik yolculuğuna her zaman en önde devam etti.
Kırşehir Ahi Evran Üniversite Öğrenci Değişim Programlarından biri olan Erasmus anlaşması kapsamında;
- Haziran 2015’te İngiltere’nin en iyi 10 üniversitesi arasında bulunan üniversiteleri
- Ağustos 2015’te yine İtalya’daki en iyi üniversitelerle
- Ekim 2015’te Bulgaristan, Makedonya ve Kosova’nın en iyi üniversiteleriyle
Mevlana anlaşması kapsamında;
- Eylül 2015’te Ukrayna’nın önde gelen üniversiteleri
- Ekim 2015’te Bulgaristan, Makedonya ve Kosova’nın en iyi üniversiteleriyle üniversitemiz arasında anlaşmalar imzalandı.
2015 Yılında Atılan İlk Adımla Üniversitemizin Kalite Yolculuğu Başladı
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Türkiye Yükseköğretimine model üniversite olmasını sağlayan kalite çalışmalarına üniversitemizde, Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın göreve gelmesi ile başlandı. Her alanda olduğu gibi kalite sürecinde de önemli adımlar atılan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, kalite kültürü oluşturulmasına ve kalite alanında farkındalık kazandırılmasına büyük önem verildi. Kalite sürecinde büyük başarılara ev sahipliği yapan üniversitemiz, bu alanda ilk adımı 2015 yılında attı.
Üniversitemizin Fiziki Gelişimi için de İlk Adımlar Atıldı
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin fiziki anlamda büyümesi ve gelişmesi için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve geldiği andan itibaren hiç durmadan çalıştı. 2015 yılında Rektör Karakaya’nın göreve geldiği dönemde Merkez Yerleşkemiz 55 bin 789 m² kapalı alana sahipti. Üniversitemizin akademik, sportif ve sosyal faaliyet ihtiyaçlarının karşılanması adına fiziki alt yapı çalışmalarına hız verildi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi için en elzem konulardan biri olan arazi ihtiyacının karşılanması için çalışmalarına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalışmalarının ilk meyvesini 824 dönümlük arazinin üniversitemize tahsis edilmesiyle aldı. Arazi tahsisi ile üniversitemizin açık alan miktarı artarken Ziraat Fakültesinin öğrenci uygulama ve öğretim üyeleri araştırma alanları genişletilmiş oldu.
2015
Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Kurulmasıyla Üniversitemiz Akademik Gücüne Güç Katmaya Başladı
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin fiziki gelişiminin yanı sıra akademik ve bilimsel gelişimine de katkı sunmayı hedef edinen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Yönetimi, üniversitemiz bünyesinde 2015 yılında iki araştırma ve uygulama merkezi kurulmasını sağladı. Üniversitemizde göç ve yerel yönetimlerle ilgili akademik çalışmaları aynı çatı altında toplamak amacıyla Göç ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkçe ve yabancı dil alanlarında araştırma ve uygulama çalışmaları yapmak amacıyla Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) kuruldu. Bilimsel ve akademik çalışmaların öneminin her zaman vurgulandığı üniversitemizde, açılan merkezlerle üniversitemizin bilim dünyasına katkı sağlamaya devam ediyor.